Магистралите са кръвоносната система на икономиката ни, каза министър Цеков

...
Магистралите са кръвоносната система на икономиката ни, каза министър Цеков
Коментари Харесай

Без Акт 16: Пуснаха участъка от Калотина до Драгоман по магистрала „Европа“

Магистралите са кръвоносната система на стопанската система ни, сподели министър Цеков при инспекция на готовия сектор от аутобана

Строителството на автомагистрала „ Европа “ в сектора сред Калотина и Драгоман завърши и трасето е пуснато за придвижване, оповестиха от Министерство на регионалното развитие. Отсечката с дължина 14,5 км към този момент има Акт 15. Предстои осъществяване на държавна приемателна комисия за издаване на Акт 16. Това разгласи през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, който дружно с министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков и ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов направиха оглед на трасето.

Цеков поздрави екипите на възложителя, строителя и надзора с добре свършената работа. „ Така сме една стъпка по-близо да имаме пълноценна транспортна съгласуваност със Сърбия. Надявам се идната стъпка да създадем до края на 2024 година като открием и последния сектор от Автомагистрала „ Европа “, който свързва Сливница със София “, добави той.

Регионалният министър означи, че секторът сред Калотина и Драгоман на Автомагистрала „ Европа “ е изпълнен в релативно къс, само че извънредно тежък интервал, съвпадащ с ковид-кризата от 2020 година, високите инфлационни процеси през 2021 година и 2022 година и политическа неустойчивост, включваща три постоянни и четири служебни кабинета. Като достижение на плана той регистрира предотвратяването на съществени пътно-транспортни катастрофи, които постоянно са извънредно огромен риск при строителство без прекратяване на трафика по главното трасе по време на ремонтните работи, както и съществуването на железопътна линия в съседство.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков акцентира, че общата стойност на европейските средства за цялата автомагистрала „ Европа “ са близо 590 млн. лева, от които 424 млн. лв. са по линия на Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “, а 165 млн. лв. са обезпечени от Механизма за обвързвана Европа.

„ С построяването на тази съгласуваност със Сърбия към този момент можем да кажем, че Азия е по-близо до Европа “, уточни Гвоздейков. Той добави, че до преди няколко години пътуването от София до Калотина е отнемало часове, а през идната година това разстояние ще се изминава за под половин час.

„ Магистралите са кръвоносната система на стопанската система и на стандарта ни на живот “, акцентира Цеков. И подсети, че все още България е обвързвана транспортно посредством автомагистрала само с един от съседите си – Турция.

Регионалният министър  изрази вяра идната година да се създадат стъпките за естествена връзка с Румъния към Видин. До края на 2024 година би трябвало да бъде приключен секторът сред Мездра и Ботевград, а до края на 2025 година и останалата част от трасето. „ Така ще се доближим по-близо до една обикновено настояща стопанска система, след което вниманието ще бъде фокусирано върху новите планове като автомагистралата от Русе до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. По този метод ще бъде обезпечена връзка с пристанищата в Егейско море и изключително с Александруполис, което ще бъде главен транспортен хъб в тази част на Европа за дълги години “, акцентира районният министър.

Проектът „ Модернизация на път I-8 „ Калотина – Софийски околовръстен път “ от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка “ се съфинансира от Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републиканския бюджет.

Отсечката е с по две ленти за придвижване и една лента за спешно прекъсване в двете направления с общ габарит 25,5 м. Изградени са жп надлез, както и седем селскостопански надлеза и подлеза, надлез за диви животни и други Построени са укрепителни стени по целия сектор и е изпълнена промяна на коритото на р. Ежовица, като в права от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката.

Реконструкцията на сектора стартира през февруари 2020 година По време на строителните работи придвижването по първокласния път І-8 Калотина - София не е спирано. По съществуващия първокачествен път минава натоварен трафик, като единствено през дейния туристически сезон от май до септември всяка година минават по към 500 хиляди транспортни средства на месец.

При строителството над 300 хиляди куб. м скални масиви са взривени, раздробени, рециклирани и употребявани за огромни диги. Взривните работи бяха изпълнявани от време на време с няколкочасови спирания на автомобилното и железопътното придвижване за обезпечаване на сигурността на пътуващите. Демонтиран е железопътен мост и е построено ново оборудване, без да се стопира трафикът под моста.

Трасето е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. То е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” – София обезпечава връзка към кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР