Магазинът на Farmhopping на столичния бул. Витоша близо до входа

...
Магазинът на Farmhopping на столичния бул. Витоша близо до входа
Коментари Харесай

Онлайн платформата за фермерски продукти Farmhopping затваря

Магазинът на Farmhopping на столичния бул. " Витоша " покрай входа на Южния парк отвори през лятото на 2017 година и ще продължи да работи

© Анна Гетова, farmhopping Първата българска онлайн платформа за фермерски артикули Farmhopping приключва активността си след пет години работа. Това излиза наяве от известие на притежателите й на страницата на компанията. Причините са главно финансови - дребният български пазар не съумява да обезпечи задоволително средства за нужните вложения в тази новаторска ниша, излиза наяве от известието.

Физическият магазин на компанията на столичната улица " Витоша " обаче въпреки всичко ще продължи да работи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Farmhopping функционираше като онлайн фермерски пазар, който оферираше сезонна, натурално създадена продукция от дребни фермери и производители. Компанията е основана през 2012 година, само че действително действа от пролетта на 2014 година Съдружници и инвеститори са група български и задгранични физически и юридически лица, измежду които и фондът за рискови вложения Eleven, фондът " ВТ Инвестмънтс " на един от основателите на " Телерик " Васил Терзиев " и компанията " 2625 Кепитъл " на различен от съоснователите на " Телерик " - Светозар Георгиев.

Силен старт, мъчно продължение

Farmhopping започва мощно, като за няколко години съумя да притегли за сътрудници няколкостотин ферми, а клиентите на платформата надвишават 6000, излиза наяве от известието. Тя действаше като медиатор сред производители и консуматори, като осигуряваше и пакетиране на продуктите, които фермерите сами доставяха до пакетиращия й център, както и доставка посредством лична логистика.

В началото активността й бе главно в столицата, а в края на 2017 година от компанията оповестиха, че към този момент вършат доставки до адрес с куриерски компании и в цялата страна.

Междувременно същата година отвори и физическият магазин Farmhopping на столичния бул. " Витоша " покрай входа на Южния парк. Тогава един от съдружниците - Орлин Радев, съобщи за " Капитал ", че инвеститoрите във Farmohopping са вложили над 500 хиляди евро в компанията.

Въпреки растящия брой поръчки, клиенти и доходи през годините (оборотите на компанията нарастват от 63 хиляди лева през 2015 до 1.1 млн. лева през 2018 г.) Farmhopping обаче по този начин и не съумя да излезе на плюс или най-малко да минимализира загубите си. През 2015 г тя регистрира минус от 238 хиляди лева, който спадна до 199 хиляди лева година по-късно. През 2017 г обаче, когато бе направена и инвестицията в личен магазин, загубата доближи 600 хиляди лв0, а през 2018 година тя е 465 хиляди лева

Финансовата действителност

" Желанието да сме постоянно преди всичко по иновативност и непрестанно да подобряваме услугата си с извънредно бързи темпове ни изигра неприятна смешка. Подценихме средствата, нужни за развиването на един нов пазар, и нужната инвестиция в развиването на такава логистична база. Надценихме размера на пазара и подценихме нужните вложения в бизнес модел, който е изпреварил времето си ", признават в този момент притежателите в известието си. И прибавят, че не могат да продължат без нужните средства, с цел да развиват платформата, а нужните вложения не се оправдават в дребния български пазар.

Макар от компанията да отхвърлиха спомагателен коментар, съгласно източници на " Капитал " тя е преговаряла дълго, само че безрезултатно за нова финансова инжекция от външни вложители. Това е предопределило и решението за затваряне на онлайн платформата.

Добър бизнес модел, само че прекомерно дребен пазар

Farmhopping бе измежду първите компании, които предложиха онлайн извършване на покупки на храни в България. По света това най-често се прави от огромните супермаркети, които развиват пазара, а не от започващи дребни компании. Иновативното българското сдружение опита да убеди потребителите освен да вършат поръчките си онлайн, само че и че си коства да се хранят здравословно, с чиста фермерска храна. Затова и то получи заслужена доза медийно внимание, в това число и в чужбина.

За фермите този модел е комфортен, тъй като платформата дава отговор за логистиката, пакетирането, доставката, както и за възможни рекламации. На потребителите този модел пък дава опция да поръчват артикули от разнообразни дребни ферми по едно и също време с един клик. Самата Farmhopping на доктрина пък би трябвало да печели от надценката за посредническата активност и услугите.

В последните години пазарът на органична, стабилно създадена продукция пораства, както и ползата към късите вериги на доставка, само че все пак търсенето остава затворено най-вече измежду градски консуматори с по-високи приходи. Така дребният пазар в България лимитира капиталовите благоприятни условия.

Редом с това набъбна и конкуренцията. На пазара се появиха и други електронни магазини за фермерски артикули, както и сходни на Farmhopping медиатори, които доставят или до адрес, или до избрани местоположения в града, от които потребителите взимат продуктите си. Расте и броят на дребните ферми, които стартираха лични доставки на кошници артикули по абонамент до домовете или до избрани местоположения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР