Магарета, много обичам магарета. Много ми харесва да ги рисувам.

...
Магарета, много обичам магарета. Много ми харесва да ги рисувам.
Коментари Харесай

Магарета и ангели в света на Стоян Божкилов

" Магарета, доста обичам магарета. Много ми харесва да ги рисувам. Кучета, магарета, котки по-рядко. Но магаренцето е доста значимо. Това са някакви мемоари от детството. Като си бил дете на село и виждаш баирчета, магаренце - идиличен свят ", споделя художникът във връзка независимата си галерия в.

Той е един от най-изявените модерни български наивисти. Познат е до неотдавна най-вече в чужбина. Роден е през 1974 година в Сандански, там работи и до момента. Никога не е учил изобразяване, приключил е обществена педагогика, само че е израснал в креативна атмосфера - с татко си, наивистът Кирил Божкилов, и с брат си Иван Божкилов, занаятчия на дърворезбата.

За 22-те години, в които професионално се занимава с изкуство, е имал изложения във Франция, Германия, Полша и Русия. Негови картини са изложени в постройката на Съвета на Европа, част са от непрекъснатата експозиция на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, Музея за наивно изкуство в Москва, и на Салона за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик, както и в доста от значимите частни галерии у нас.

В София имаме опция да забележим негова независима галерия за първи път от 2009 година Придържа се към правилото, че с такава виновна задача художникът би трябвало да се заема почти един път на две години, другояче е прекомерно постоянно. А самокритичността дефинира като значимо качество, което оказва помощ да си създадеш цедилка, с която да пресяваш това, което показваш пред хората.
Реклама
За къс интервал от живота си Божкилов рисува икони, с цел да се устоя, и признава, че това неизбежно е повлияло на избора му на сюжети и герои в картините му. За една от последните си работи, включена в актуалната галерия, той споделя: " Това е нещо като мой вид на Рождеството. В нашата иконографска техника от едната страна на Исус постоянно има магаре, а от другата крава. И от горната страна е ангелът. И трите влъхви, които носят дарове, само че в наш си, балкански вид. "

Когато приказваме за наивистично изкуство на Балканите, се сблъскваме с изказванието, че точно по тези земи се е зародило най-силното и значимо посланичество на това течение, отпред с имена като Иван Генералич, Иван Рабузин, Мартин Йонаш. Но България не се подрежда до хърватската и сръбската школа и чак през днешния ден записва първото сходно формирование - Българската арт наив асоциация, имаща за цел да сплоти художниците наивисти.
" Зима "
Според Даниела Осиковска, куратор на доброволни начала в Салона за наивистично и интуитивно изкуство в Белоградчик и основател на основаването на асоциацията, " имаме няколко десетилетия, в които това изкуство по никакъв метод освен че не е подкрепяно, само че е безусловно неглижирано. Докато по света на всички места има музеи, на всички места има и общинска поддръжка. Правят се национални, интернационалните и районни изложения ".

За актуалната форма на наивизма Стоян Божкилов споделя: " Тук на наивистичното изкуство, най-малко до неотдавна, се е гледало като на нещо несериозно, като на нещо втора употреба. Или детинско, аматьорско, провинциално. Тоест непрестижно. Сега не е по този начин и не трябва да бъде по този начин ". Отчита значимостта на това да се даде мотив на създателите в този род да се припознават като наивисти посредством основаването на разнообразни платформи, които да разпространяват течението у нас.
Реклама
Но Даниела Осиковска споделя своите наблюдения: " В момента, в който кажеш " арт наив ", хората го възприемат по друг метод, в сравнение с в случай че кажеш " наивизъм ", тъй като конотацията за наивизъм е непрофесионализъм, аматьорско изкуство, което не е толкоз стойностно като другото ".

Наивизмът е значим сегмент от международното изкуство както в интервала от края на XIX в. до началото на XX в., по този начин и във втория си пик през 60-те и 70-те години на XX в., когато под прожекторите са главно сръбските и хърватските наивисти. Но стилът има своята форма и през днешния ден.
" Пред портите на зората "
Несъмнено събитие в изкуството, той се отличава не просто с ярки цветове, семпли форми и забележима несръчност на рисунъка, издаващи неналичието на академично обучение на художниците, само че и с типичния лиричен взор върху заобикалящия ни свят. Художниците наивисти постоянно са хора, занимаващи се със земеделие, занаятчийство, отглеждане на животни, а в картините си засягат тематики от бита на елементарния човек или фантазията за един по-пъстър свят.

Наричаният Митничаря Анри Русо, считан за най-известния представител на жанра , само че самичък определящ творчеството си като натурализъм, получава прякора си точно поради своята специалност на митничар. Вдъхновение за своите тропически картини намира в пощенски картички, романи и в ботаническите и зоологическите градини в Париж.
" Екваториалната джунгла " на Анри Русо, 1909 Източник: Shutterstock
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР