Мадагаскар ще гласува в четвъртък, 16 ноември, след месец на

...
Мадагаскар ще гласува в четвъртък, 16 ноември, след месец на
Коментари Харесай

Какъв е залогът на предстоящите президентски избори в Мадагаскар?

Мадагаскар ще гласоподава в четвъртък, 16 ноември, след месец на турбуленция, в който опозиционните претенденти излязоха по улиците и оповестяване на протест на фона на обвинявания в изборни нередности.

Президентът Андри Раджоелина, някогашен диджей, който за първи път пристигна на власт с поддръжката на армията през 2009 година, се кандидатира за втори следващ мандат на поста. Но той може да бъде ударен от някогашния първенец по джудо Ситени Рандрианасолоняико, политически съдружник, неотдавна трансформирал се във зложелател.

По-голямата част от опозицията, обединена в по този начин наречения Collectif des 10  – група от 10 претенденти – бойкотира изборите. Групата води улични митинги в столицата Антананариво съвсем всеки ден през последните седмици, няколко от които бяха разпръснати със сълзотворен газ, като полицията арестува десетки участници и минувачи.

Офисът на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че мадагаскарските сили за сигурност са употребявали „ ненужна и непропорционална мощ “ против мирни протестиращи. Двама претенденти бяха ранени по време на митинги – единият, Андри Раобелина, получи пострадване на окото, което го принуди да потърси лекуване в прилежащ Мавриций.

Продължавайте да четете

лист от 3 елементаВ минимум 12 убити при навалица на стадион в Мадагаскар Мадагаскар не разрешава обществените митинги преди президентските избори Съдът в Мадагаскар афишира Раджоелина за победител на изборите завършек на списъка

На фона на възходящата блъсканица, Върховният парламентарен съд предишния месец подреди гласуването да бъде отсрочено с една седмица до ноември.

Ето взор към главните политически артисти и проблемите в изборите, които се организират измежду протест на опозицията.

Какъв е казусът?

The Collectif des 10 твърди, че Rajoelina няма право да се кандидатира за президент, защото е получил френско поданство през 2014 година, което съгласно тях законно лишава мадагаскарското му поданство. Законът гласи, че двойното поданство не е разрешено за хора, родени в Мадагаскар – единствено натурализирани жители на Мадагаскар могат да запазят предходното си поданство.

Rajoelina, 49, чиято молба до френските управляващи се твърди, че е била стимулирана от персонални ползи, позволявайки на децата му да продължат образованието си във Франция, твърди, че не е бил известен от управляващите за никакви загуба на мадагаскарското си поданство.

„ Законът е явен, само че никой не поема отговорността да го ползва вярно “, споделя Уилям Расоанайво, локално прочут като POV, награден политически карикатурист, заточен в Мавриций, който е сътрудничил на вестник L'Express de Madagascar до 2020 година Той има вяра, че отнемането на мадагаскарското поданство на Раджоелина също би сложило под въпрос успеха на президентските избори през 2018 година

Опозицията също упрекна Раджоелина в стягане на контрола върху демократичните институции, като упражнява специфичен надзор върху изборната комисия и Върховния парламентарен съд. Разследване, оповестено предходната седмица от Vaovao Check, консорциум от самостоятелни публицисти, разкри, че седем съдии в най-висшия съд на страната са имали тесни връзки с ръководещата партия, като трима от седемте са били непосредствено назначени от самия президент.

Collectif, който включва двама някогашни президенти – Марк Раваломанана и Хери Раджаонаримампианина – упорства изборната комисия да бъде попълнена с нов личен състав и да бъде основан специфичен съд за изборни разногласия. < /p>

Сериозността на рецесията беше подчертана от ръководителя на Националното заседание (долната камара на парламента) Кристин Разанамахасоа, която предходната седмица прикани изборите да бъдат прекъснати. Член на обединението MAPAR на Радоелина, нейната интервенция беше изтълкувана като знак за възходящата изолираност на президента.

Мадагаскар е една от най-бедните страни в света, макар че е богата на естествени запаси като никел, кобалт и злато. Три четвърти от неговите 28 милиона поданици живеят под прага на бедността.

Въпреки че страната организира два мирни избора след военния прелом през 2009 година, слабото ръководство и корупцията я вършат изключително уязвима за проведената престъпност.

Неговите големи простори на безпътна природа са плодородна почва за въоръжени ловци на добитък – известни като маласо. А порестата му брегова линия го трансформира в районен център за трафик на хероин по по този начин наречения „ южен маршрут “ от Афганистан до Африка.

Кой е Радоелина и какво докара до неговия политически напредък?

През 2009 година Rajoelina беше някогашният DJ, който накара страната да припадне с манифест, ориентиран към нейната младост. Още при започване на 90-те години на предишния век той си сътвори име като уредник на събития, привличайки интернационалните диджеи, с цел да забавляват la jeunesse dorée, „ златното “ поколение на елита на страната.

„ Всеки, който искаше да бъде съвременен, ходеше на тези празненства “, споделя Расоанайво, карикатуристът в заточение. Никой не беше сюрпризиран, споделя той, когато Раджоелина сътвори сполучливата рекламна организация Injet, по-късно стана кмет на Антананариво през 2007 година, позиция, обсъждана като ходило към президентството.

Той смъкна млечния магнат Марк Раваломанана от президентския пост след боен прелом през 2009 година, поемайки управлението като началник на преходния орган на страната. След като загуби изборите през 2014 година, той се завърна през 2018 година

Расоанайво отбелязва, че президентът е пренесъл това възприятие за показност от партийните си дни чак до върха, стартирайки екстравагантни домашни планове като построяването на римски „ Колизеум “ на рид с аспект към бедната столица. Проектът, наименуван Masoandro, или Слънце на мадагаскарски език, провокира отвращение в страната, където половината от всички деца под пет години страдат от хронично недохранване.

В изявление за осведомителната организация AFP през уикенда Раджоелина даде обещание да достави електричество на всички семейства – сега единствено 30 % са свързани към мрежата. Изразявайки убеденост, че ще победи, той сподели, че черпи мощ от хората и брачната половинка си, само че и на първо място от Господ.

Президентът е разположил гражданска и военна инфраструктура в акцията си, боядисвайки армейски хеликоптери в присъщия за партията си оранжев цвят, споделя Расоанайво. Това повдигна въпроси по отношение на държавната поддръжка за неговата акция.

Срещу настоящия президент е джудистът Ситени Рандрианасолоняико, президент на Африканския съюз по джудо и вицепрезидент на Международната федерация по джудо. Рандрианасолоняико, член на обединението MAPAR на Раджоелина в Националното заседание, неотдавна се дистанцира от президента, преди да реши да се опълчи на изборите си.

51-годишният мъж, който произлиза от непретенциозен генезис в град Толиара на юг, се причисли към националния тим по джудо през 90-те години на предишния век, като по-късно направи благосъстоянието си в взрива на мобилните телекомуникации със Siteny Distribution. Той е хвърлил големи суми пари в това, което карикатуристът Расоанайво назовава „ нападателна акция “, като прави пътувания в чужбина, с цел да сплоти диаспората и наема хеликоптери за визити в бедните провинции.

Неговите спортни действия му помогнаха да построи другарство с Мариус Визер, румънския президент на Международната федерация по джудо, самият той непосредствен до сътрудника си по джудо, съветския президент Владимир Путин.

Има ли опасения от външно въздействие на изборите?

Бяха повдигнати въпроси по отношение на съветското присъединяване в акциите както на Радоелина, по този начин и на Рандрианасолоняико. „ Всички се питаме дали Русия поддържа и двамата претенденти “, споделя Расоанайво. „ На последните избори те [руснаците] хвърлиха пари на разнообразни места. “

Руското присъединяване в последните избори беше разкрито в следствие на New York Times, наградено с Пулицър през 2019 година, написано в съавторство от локалния кореспондент Гаел Борджия. Евгений Пригожин, някогашният водач на групата Вагнер, който тази година беше погубен в самолетна злополука, откакто ръководеше протест против Путин, беше купил дял в ръководена от държавното управление компания, добиваща хром.

Широко се счита, че Раджоелина също се е възползвал от френската поддръжка в предишното. Франция, която колонизира Мадагаскар от края на 19 век до 1958 година, нормално се намесва в националните работи.

След преврата от 2009 година сваленият президент Раваломанана съобщи, че присъединяване на Франция е разрешило на Раджоелина да поеме властта. „ Днес Мадагаскар се ръководи от група бандити, водени от Андри Радоелина и подкрепяни от французите “, сподели той по-късно. По това време имаше интернационална борба, в това число компании като френския петролен колос Total, за минералните и въглеводородни запаси на Мадагаскар.

Опозицията прикани Франция, която даде финансова поддръжка за организирането на изборите като част от воден от ПРООН фонд, да окаже напън върху Раджоелина, с цел да подсигурява, че гласуването е свободно и почтено.

Този месец четирима депутати от опозицията се срещнаха с френския дипломат Арно Гийоа в Антананариво, изразявайки загрижеността си от мълчанието на страната, което съгласно тях е имплицитно утвърждение на настоящия президент.

В писмо, адресирано до интернационалните организации, само че очевидно ориентирано към Гилоа, Collectif предизвести за „ кръвопролития “ по улиците и опасността от поощряване на „ франкофобията “, намек за анти- Френски настроения, които неотдавна се разпространиха в африкански страни като Централноафриканската република и Мали.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР