M e свещена буква за всеки фен на BMW. С

...
M e свещена буква за всеки фен на BMW. С
Коментари Харесай

BMW M1000R - може да ни убие, но не иска да го прави

" M " e свещена писмен знак за всеки почитател на BMW. С нея постоянно са се обозначавали най-бързите, най-мощните, най-спортните и надлежно най-скъпите модификации на колите на компанията от Мюнхен. И освен. Баварците започнаха да употребяват същата писмен знак и във върховите версии на своите мотоциклети, което към този момент в действителност притегли вниманието ни. Един от тях имахме опция да покараме. И установихме, че е същински вманиачен.

Срещнахме се с BMW M1000R в самия завършек на сезона, може би в последния комфортен уикенд с хубаво есенно време за каране на нещо на две гуми, тежащо под 200 кг и разполагащо с 210 к.с. Първата ни мисъл беше, че това е превъзходен метод да приключим моторджийския сезон, както и положително ентусиазъм за идващия. Честно казано, подходихме и с малко боязън. 
 Снимка 642451

Оказа се, че от подобен няма потребност. BMW M1000R е върховият гол мотор на BMW, който надгражда над така и така бруталния S1000R. Той употребява същата архитектура като пистовия звяр M1000RR, само че я окомплектова по-различен метод. Познаваме го по изчезналите спойлери в предната част, както и по много по-изправената позиция на седене. Под " изправена " нямаме поради удобството на някой турър, а по-скоро това, че M1000R предлага задоволително изправена стойка, с цел да не се схващаме при ежедневното си напредване в града и даже на дълъг път. Изпробвахме го и в двете обстановки, като даже след 150 километра без отмора, краката, кръстът и вратът ни нямаха потребност от оживление, което при същинските пистови мотори е неизбежно.
 Снимка 642448

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: M1000R Работен размер: 999 куб. см. Мощност: 210 к.с. Въртящ миг: 113 Нм Ускорение: 7.2 сек. до 200 км/ч Максимална скорост: 280 км/ч Среден разход (WMTC): 6.4 л/100 км Тегло: 199 кг Базова цена: 43 750 лева.
" ПИСТОВ МОТОР "

Въпреки това, BMW M1000R се усеща като пистов мотор. Седалката разрешава да се изтеглите обратно и да залегнете в аеродинамична поза, а краката ви са много високо и обратно, което по едно и също време обезпечава спортна атакуваща позиция и разрешава устойчиво наклоняване в завой. Добрата вест е, че макар налудничавата си мощ от 210 к.с., мотоциклетът се усеща много еластичен, елементарен за ръководство и най-много прощаващ неточности.

Теглото от 199 кг не се усеща въобще и незабавно щом потегли, мотоциклетът се усеща доста по-лек. Кормилото е необятно, което в допълнение улеснява ръководството, само че малко затруднява промушването сред спрели коли на светофара.

M1000R предлага няколко режима на работа, тъй че при положение на нерешителност може да стартираме с режима Rain, при който електронната газ е много по-мудна и ни лишава от възприятието, че в случай че ръката ни трепне, всичко ще завърши по неособено добър метод. Този режим е съвършен за мокро време (очевидно), само че и за първите минути, в които се качваме на мотора и привикваме с неговото държание.
 Снимка 642450

На нас бързо ни писна и преминахме през идващите режими до Dynamic, при който нещата загрубяват или стават прелестни, зависи от гледната точка. В този режим M1000R стартира към този момент да се усеща като същинска M-ка, която има потребност от скорост и алегорични " жертви " на пътя, които да изпреварва. Разбира се, в този режим мотоциклетът става и доста по-изискващ към ездача, тъй че тук вниманието би трябвало да е на равнище. Трябва да признаем, че е пристрастяващо чувството, което тази сензитивност на газта ни даваше. Решаваме да изпреварваме, извиваме леко китката си...БАМ... 200 км/ч - без драма, без планиране, без съмнение. Разбира се, това се случваше единствено и само на изоставено летище, на което изпреварвахме мислени коли.

Понеже е гол мотор, M1000R не предлага никаква отбрана от вятъра, тъй че при скорости от над 150-160 км/ч, което е и удобната му зона, въздушната бликам стартира да удря гърдите устойчиво. Но това е част от играта и ние я харесваме. За сметка на това, без значение от скоростта, сцеплението е безкомпромисно, което значително се дължи на аеродинамиката на мотоциклета. Тестовата машина беше оборудвана със специфичните " крилца " начело, които натискат предницата и карат мотора да се усеща като залепен.
 Снимка 642452

Добрата вест е, че спирачките Nissin са бру-тал-ни. Необходимо е едвам доловимо допиране на предната спирачка, с цел да падне скоростта с 50 км/ч, което дава възприятие за надзор и умеене за опитомяване на звяра. По-неопитните мотористи би трябвало да имат едно мислено с това, обаче, тъй като силата на двата четири-бутални апарата начело е толкоз огромна, че може да изиграе неприятна смешка при недобра настилка в завой.
 Снимка 642445

ПРЕЦИЗНОСТ

BMW M1000R има прецизна ABS система, която работи както напряко, по този начин и в завой. Технологията разпределя спирачното изпитание сред двете колела автоматизирано, преценявайки къде има потребност от повече прекъсване - начело или откъм гърба. С по-прости думи, това е част от скрития мил темперамент на мотора, който е податлив да елементарни класическата неточност с внезапно притискане на предната спирачка, даже и в завой.
 Снимка 642456

Прецизен е и така наречен Quickshifter, който работи и в двете направления - повишение и намаление на предавките. Даже по-прецизен, в сравнение с би ни се желало. Идеята, както е добре известно в мотоциклетния свят, е да не използваме съединител, когато превключваме предавките. При BMW M1000R той работи толкоз " мазно ", че на процедура не дава никаква противоположна връзка, даже и когато карате с елементарни кецове, а не с корави моторджийски ботуши. Би ни се желало най-малко малко да усещаме кликването на лостчето.

От друга страна, по този начин ускорението на 1000-кубиковия 4-цилиндров мотор е сравнимо със захапката на питбул - не те пуска. Няма даже незадълбочено планиране сред промяната на предавките, трансформира се леко звука от титаниевата изпускателна система Akrapovic, едвам ни ориентира, че въпреки всичко сме сменили предавка и толкоз. Като стана въпрос за шумозаглушител, тук системата разполага със специфичен клапан, който се отваря, когато карате в режим Race. Тогава, с изключение на всичко останало по мотора, което се трансформира и слага приоритет на скоростта, гърнето става по-шумно и гърми доста прелестно при лишаване на газта.
 Снимка 642449

При по-високи скорости се усещат високочестотни трептения, което е последна грижа на всеки, в чиято глава количеството адреналин е по-високо от Еверест, само че точно тези трептения основават главоболия с видимостта. Огледалата на тестовия мотоциклет се поддаваха на въпросните трептения, даже при общоприета магистрална скорост, вследствие на което на тях не се виждаше съвсем нищо. Факт е, че M1000R може да се движи с двойно по-висока от магистралната скорост и по този метод няма да има никакво значение какво се случва зад него, само че е съществено наказуемо и не по-малко рисково, а ние сме рационални.
 Снимка 642455

Може да: те изпоти на пистата Не може да: остане незабелязан Липсват му: по-добри огледала

Технологично, M1000R е от галактическо равнище. И настрана от електронното адаптивно окачване, тракшън контрола, прецизния ABS и карбоновите джанти, които безусловно ни взеха дъха, най-очевидната джаджа в него e 6.5-инчовия TFT екран, който е измежду най-хубавите, които в миналото сме виждали. Графиките, цветовете, резолюцията - всичко е ужасно и най-хубавото е, че се вижда еднообразно добре във всевъзможни условия.
 Снимка 642454

Менютата са безспорна класика за BMW - подробни, обстойни и малко комплицирани. Донякъде джойстикът при лявата дръжка оказва помощ, само че нямаше да е неприятно интерфейсът да е малко по-простичък. Иначе информация има каквато пожелаем - в това число ъгъл на наклоняване, опция за засичане на обиколки на писта, налягане в гумите, даже навигация. Особено ни хареса и автоматизираният ограничител на оборотите, който смъква алената зона доста ниско, до момента в който моторът е още леден.
 Снимка 642447

BMW M1000R е налудничаво бърз мотор, който е подобаващ и за вървене до работа и назад. Звучи парадоксално, само че е тъкмо по този начин. По някакъв метод от BMW са съумели да създадат по този начин, че машината да има всичко належащо, с цел да е подобаваща за track day сесии, само че и задоволително лесна за ръководство и комфортна, с цел да ни радва и в елементарното всекидневие, в което се движим с ниска скорост. Във втория случай само твърдото окачване и извънредно мощните спирачки ни припомнят за същинския темперамент на този мотоциклет. Предполагаме, че се привиква. Както, надяваме се, и с цената, която в тази ситуация стартира от 44 000 лв..
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР