Лют спор около дървата за огрев и пелетите се развихри

...
Лют спор около дървата за огрев и пелетите се развихри
Коментари Харесай

Лют спор в НС за дървата и пелетите: Нинова и Аталай си размениха удари под кръста

Лют спор към дървата за огрев и пелетите се развихри в Народното събрание по време на дебата по Закона за държавния бюджет, след което прерасна в препирня кой би трябвало да има право да сече в гората. Икономическият министър Корнелия Нинова, предизвикана от Рамадан Аталай отсече, че желае преустановяване на практиката да се пускат компании, близки до партии в гората да секат безотговорно и безнаказано, с цел да натрупат персонални печеалби. Държавата си връща ролята в помощ на жителите, отсече Нинова.

Изказването на министъра на стопанската система бе предизвикано от думи на депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.



" Въпросът, който се слага за използването на дърва и пелети е извънредно сериозен заради елементарния факт, че над 1 млн. и 500 хиляди фамилии употребяват дърва за огрев. Не единствено, че сме забелязали, че това е проблем в дребните обитаеми места и че гледаме напълно на България, освен на София и на огромните градове, само че предприехме и съответни ограничения, които виждам, че се оспорват с безусловно несериозни причини ", съобщи Нинова.

" Конкретните ограничения са държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили. Целта, която си слагаме е да падне цената. От там нататък какво последва? Оспорване надали не се връщат остарели режими, остарели практики. Искам да напомня - държавната, общинската и частната благосъстоятелност са равнопоставени в българската Конституция. Така, както частните притежатели на гори могат да секат и да продават, по този начин, както общините могат да секат общински гори и да продават, по този начин и страната най-сетне ще си влезе в ролята и ще може и стартира да сече в държавната гора и да продава непосредствено на жителите ", сподели още министърът на стопанската система и промишлеността.

Нинова съобщи, че чува безумни приказки, че това било политическа интервенция, че една партия желала да овладее горите, доставката на дърва до жителите и да ги употребява за политически цели. " Точно противоположното. Прекратяваме с практиката да се пускат компании, доближени до партии в гората, да секат безнаказано и безотговорно и не по лесотехническите утвърдени проекти, да крадат повече от това, което им е разрешено да секат и да го продават, с цел да натрупат персонални облаги ", сподели тя.

Вицепремиерът акцентира, че от тук нататък страната си връща ролята в помощ на своите жители. " Всичко в границите на закона и по правилото на справедливата и вярна пазарна конкуренция ", сподели още тя.

" Никога не е добре контролът и осъществяването да са в една и съща организация. Не може този, който управлява и този, който извършва да имат един и същи началник. Точно по тази причина би трябвало да има разделяне сред осъществяването и контрола. Що се отнася до това дали описите от хора, които имат потребност от дърва за огрев, са изборни, Политическа партия нямаме нито един кмет, тъй че изборни описи не вършим, изключително пък на хора в потребност от дърва за огрев ", съобщи Асен Василев.

Министърът на земеделието Иван Иванов също взе думата по тематиката.

" Контролът и осъществяването би трябвало да бъдат в разнообразни ръце. Трябва да се привиква с този модел на работа, тъй като сме очевидци на изкривяването през годините, което съществуваше. Защо кметовете издават описи? Такъв е законът. Така е написан ", сподели още Иванов. Според него кметовете си разрешават да дават описи, в които липсват хора или има добавени други. Той уточни, че тези описи би трябвало да бъдат конкретизирани, с цел да няма пропуснати или някои да взимат повече.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък се намеси с извода, че хората към този момент не могат да си платят дървата и пелетите.

" Явно, че от народните представители няма имитация, само че възбудихме интереса на вицепремиерите и на министъра на земеделието. Аз не запознат съм дърводобив, имаме задоволително специалисти по земеделие. Явно съм улучил това, което е мъчително. Кое е мъчителното? Болезненото е, че аз ви предлагам да дадем 50 млн. на тези, които дотук нямат опция да си платят дървата и пелететите. Какво ще извършите? Ще вземете горите да се секат от страната. Махате контрола от страната. Къде отива контрола - в Министерски съвет. Цялата активност отново остава в държавното управление ", сподели още Аталай.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР