Лют спор между бизнеса и правителството за въвеждането на допълнителен

...
Лют спор между бизнеса и правителството за въвеждането на допълнителен
Коментари Харесай

ЯРОСТ: Кирил Домусчиев нападна сглобката

Лют спор сред бизнеса и държавното управление за въвеждането на спомагателен налог облага за огромните компании се вихри към този момент цяла седмица. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ) на милиардера Кирил Домусчиев упрекна през днешния ден финансовото министерство, че заблуждава народните представители с неистини за това по какъв начин се ползва новият световен корпоративен налог от 15%.

В отговор финансовият министър Асен Василев показа пред депутатите от бюджетната комисия какви загуби за бюджета и проблеми за страната може да сътвори заобикалянето на евродирективата и разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за налагането на общ световен налог за огромните корпорации.

Днес депутатите би трябвало да гласоподават дефинитивно въвеждането от 2024 година на в допълнение облагане на дъщерните сдружения на огромните мултинационални компании у нас, за които консолидираните годишни обороти надвишават 750 млн. евро. Както стана ясно, спомагателният налог облага от 5% ще засегне към 600 сдружения, пет от които са напълно български групи. При първото четене на законовата смяна народните представители отхвърлиха опцията тези компании да употребяват облекчения, с които да понижат дължимия спомагателен налог.

Часове преди гласуването КРИБ се опита да убеди депутатите да гласоподават облекченията, по този начин както разрешава евродирективата и разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за световния корпоративен налог. Работодателската организация бе подкрепена на специфична конференция от Американската комерсиална камара, Българо-белгийския бизнес клуб, Германо-българската индустриално-търговска камара и италианската Кофиндустрия България.

„ Ние не сме срещу този 15% налог, само че сме срещу, че ще сме единствената страна, която няма облекчения за основна стопанска активност “, изясни ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Става дума за приспадане на избран % разноски за закупуване на материални активи и за погашение на хонорари на работната ръка, с което се понижава данъчната основа преди облагане.

„ Отвратени сме от лъжите на Министерство на финансите, с които те целяха да заблудят депутатите, че такива облекчения не би трябвало да бъдат въвеждани у нас “, съобщи ядосан ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „ Имаме съществени терзания, откакто нямаше никакво схващане от изпълнителната власт, какво ще се случи през днешния ден, когато би трябвало законът да се гледа на второ четене “, сподели той.

Представителите на непознатите търговски камари у нас също са възмутени от „ погрешните изказвания “, с които МФ обърквало депутатите.

По време на дебатите в бюджетна комисия преди седмица Людмила Петкова, шеф „ Данъчни политики “ от МФ, обясни, че съгласно евродирективата и разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за световния 15% корпоративен налог, в случай че България вкара въпросните облекчения нито една дъщерна компания на мултинационалните групи няма да заплати спомагателен налог в страната. За сметка на това обаче компанията-майка ще заплати разликата сред 10% и 15% налог в страната по регистрация. „ Ние желаеме да този спомагателен налог да влезе в българския бюджет, а не да изтече в друга страна “, сподели Петкова.

„ Подобни изказвания са див популизъм. Повече от година и половина така наречен Четворка – четирите най-големи консултантски компании в света, работят по имплементирането на директивата. Няма никакви мотиви за терзание, че непознати страни ще събират този налог “, сподели и Евгений Иванов, зам.-председател на КРИБ.

„ Ако нашите претенции не бъдат признати, КРИБ ще обмисли по какъв начин да реагира, в това число може да се стигне до протестни дейности, в случай че не се промени това равнодушие. Отношенията бизнес и изпълнителна власт са разрушени “, сподели Домусчиев. Той акцентира, че бизнесът е този, който цялостни хазната и политиците не би трябвало да не помнят това. „ Всеки един от нас обезпечава работа на доста хора, рискува да прави бизнес в една такава тежка конюнктура и излиза, че ние сме никакви “, възмути се Домусчиев.

Малко след тази конференция тематиката бе разисквана за трети път в бюджетната комисия преди да влезе за дефинитивно приемане в пленарна зала. Експерти от огромните одиторски компании като Ernst & Young и PWC обясниха на депутатите своите визии по какъв начин се ползва евродирективата и разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз като се пробваха да ги убедят, че няма да се стигне до изнасяне на налог, в случай че България вкара облекчения за определянето му.

„ Компаниите-майки имат обвързване да изчислят по същия метод изключенията за основна стопанска активност. Въпрос на данъчна политика е дали и ние да ги въведем. Не инцидентно всички останали страни ги вкарват “, показаха специалистите.

Финансовият министър Асен Василев обаче опонира, че сходни облекчения правят работа за страните, в които налог облага е над 15%, а това са по-голямата част от стопанските системи.

„ За България, която е с 10% налог облага, след облекченията спомагателният налог ще бъде 3.75%, вместо 5%. Ние сме длъжни да достигнем 15% и в случай че не го създадем, това ще се смята за заобикаляне на разпоредбите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, сподели Василев. От МФ показаха сметки, съгласно които, в случай че създадем изключенията, страната ни няма да получи никакво в допълнение облагане, само че такова ще бъде направено от компанията-майка в страната, в която е записана.

„ Българска социалистическа партия ще поддържа тезата на МФ, тъй като не желаеме да хитруваме. Не може да сложим на риск бюджета на България и парите да отидат в други страни “, сподели депутатът Румен Гечев.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи обаче разгласи, че неговата партия ще гласоподава за облекченията, тъй като: „ Ние от Движение за права и свободи сме за 10% плоски налози и сме срещу всевъзможни опити Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Еврокомисията да подвигат данъчните ставки “.

Депутати от други парламентарни сили не направиха мнения.

Днес следобяд на изключително съвещание Народното събрание би трябвало да одобри дефинитивно измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за Данък добавена стойност и Закона за локалните налози и такси.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Кирил Домусчиев Сглобката КРИБ корпоративен данък
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР