Люк Фери, “ФигароЕвропейските и американските елити не са способни на

...
Люк Фери, “ФигароЕвропейските и американските елити не са способни на
Коментари Харесай

Люк Фери: Дебатът за Украйна е радиоактивен, издигат Зеленски като Христос. Наистина ли европейците са полезните идиоти на Америка?

Люк Фери, “Фигаро ”

Европейските и американските елити не са способни на нищо друго, с изключение на да “усилват ” войната, която е колкото безсмислена, толкоз и смъртоносна. Това написа някогашният френски министър на младежта, националното обучение и научните проучвания Люк Фери в своя публикация във “Фигаро ”.

Дебатът за Украйна стана радиоактивен. Най-малкото разминаване със Зеленски, повдигнат като преобразяване на Христос, незабавно ще ви завоюва купата “колаборационист-путинист ”. Въпреки милиардите долари за оръжие, наляти от Съединени американски щати, фамозната “контраофанзива ” към този момент е неуспех, приет от самия Зеленски. Вече е ясно, че никой, нито Зеленски, нито Путин, няма да могат да завоюват тази война, тъй че мирът, контрактуван под егидата на Европейски Съюз, би бил всичко друго, само че не и уязвимост, а в противен случай - ужасно доказателство за смелост и самостоятелност от Съединени американски щати.

В скорошна публикация моят другар Манюел Валс, възприемайки добре познатите причини на атлантиците за безкрайното въоръжаване на Украйна, ни укорява, Никола Саркози и мен, че сме се съгласили да се подчиним на Путин заради не изключително почтени за почитание аргументи: с цел да защитим нашата стопанска система и от боязън от съветските нуклеарни оръжия. Това безволие щяло да ни коства скъпо: пробвайки се да купим мир като Даладие в Мюнхен, ще получим, съгласно добре известната дефиниция, единствено “безчестие и война ”.

Колкото и законен да е от време на време, моралът на смелостта е изцяло без значение тук. Да, правилно е, че в 6-ти регион в Париж са подготвени да се бият самоуверено до последния украинец. Трябва ли да подсещаме, че през 1940 година нашите родители са отишли там персонално, че не са се задоволили да изпращат оръжия, тъй че, апелирам, дано спрем уроците по добродетел, които провалят всеки сериозен спор: никой не рискува нищо в Париж, украинският народ умира под съветските бомби, а не ние!

Нашият спор е напълно другаде, той визира първо и на първо място аргументите за спора: Манюел Валс, както всички поддръжници на интеграцията на Украйна в Европейски Съюз и нейното въоръжаване до цялостна победа, т.е. до възобновяване на териториалната ѝ целокупност, в това число Крим, отхвърля да види, че тази към този момент разграничена страна е мост сред Русия и нас. Интегрирането ѝ в Европейски Съюз (впрочем невероятно през днешния ден!) единствено ще я раздра още повече. Според него Путин желае да възвърне “империята ” и в случай че не го спрем, той ще стигне чак до Варшава, даже по-лошо! Трябва ли да подсещаме, че НАТО е нуклеарна мощ и Путин го знае, а той самият не спря да декларира, че “тези, които не съжаляват за Съюз на съветските социалистически републики, нямат сърце, само че тези, които желаят да го възстановят, нямат глави ”?

Американски диктат

Истината, към този момент неописуемо осквернение, е, че точно украинците задействаха механизма на войната, решавайки през 2015 година да подчинят сепаратистките райони с оръжие, след което нямаха никакво желание, както несъзнателно призна Франсоа Оланд, да приложат Минските съглашения, които предвиждаха избори в тези територии. Първото решение, взето на Майдана, беше да детронират съветския език, който се приказва в тези общности: това беше освен неточност, само че и страшна нелепост. Сепаратизмът, който последва в Луганск, Донецк и Крим, беше предвидим. Започването на война в Донбаъ, вместо договаряния за форма на автономност, беше колкото неуместно, толкоз и самоубийствено.

Никаква победа не е допустима съгласно изискванията на Зеленски: популацията на Крим е 85% съветско, съветски президент в никакъв случай няма да желае да го напусне, тъй че единственият рационален метод да се реши ориста му, е организирането на свободни избори под егидата на Европейски Съюз. Освен това, интервалът “след Путин ”, с профил от вида на Медведев на власт, би бил по-лош във всяко отношение. Вместо да направи всичко, с цел да усъвършенства и приложи Минските съглашения, Европейски Съюз се огъна (това е срамното послушание!) на диктата на Байдън, което разреши на Путин да събере към себе си голям брой антиамерикански, а към този момент и антиевропейски народи, освен двайсетина страни от Африка, само че и страните от БРИКС, които преди малко се разшириха с шестима нови участници, измежду които Аржентина и Иран. Хубав резултат!

Наистина ли европейците желаят да наподобяват в очите на целия свят като потребните идиоти на Америка, чиито ползи са диаметрално противоположни на нашите? Бихме мечтали за един Дьо Гол, за един Европейски Съюз, кадърен да наложи кротичък проект, който, като се изключи злополука, би трябвало да наподобява на Минските съглашения, само че нашите европейски елити не са способни на нищо друго, с изключение на да “усилват ” една колкото безсмислена, толкоз и смъртоносна война, от която, обзалагам се, в никакъв случай няма да излезе никакво решение за никого.

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани публикации: Люк Фери, “Фигаро ”: Саркози е прав за Украйна. Съединени американски щати печелят от войната

Люк Фери: Диалектика на красивата душа, която желае да умираме за Украйна

Люк Фери: За да влезем във война против Русия, би трябвало да сме подготвени за десетки милиони починали в Европа

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР