Людмила Игнатенко, съпругата на загиналия при Чернобилската ядрена авария пожарникар,

...
Людмила Игнатенко, съпругата на загиналия при Чернобилската ядрена авария пожарникар,
Коментари Харесай

„Чернобил“ разказал историята на Людмила Игнатенко без нейно съгласие

Людмила Игнатенко, брачната половинка на починалия при Чернобилската нуклеарна повреда пожарникар, Василий, твърди, че не се е съгласявала екипът на HBO Sky да споделя трагичната ѝ история. Това съобщи тя пред репортера на „ Би Би Си “, Олга Малчевска, в първото си изявление след премиерата на сериала „ Чернобил “.

„ Смятам, че филмовата компания постъпи погрешно като не се срещна с мен. Обадиха се от Москва. Съобщиха ми, че снимат в Латвия и Киев и пробвали да се свържат с мен, само че не съумели. Казаха, че желаят да ми платят 3 000 евро. Тогава сериалът към този момент беше сниман. „ Защо? “, попитах аз. „ Просто тъй като съществуваш. “ Отговорих им, че никой няма да ми заплаща за нищо и затворих “, споделя Игнатенко. Заради житейската си история тя неведнъж е преследвана от публицисти, като един от тях даже разрушил вратата на квартирата ѝ с крайник, с цел да влезе и да вземе изявление от нея.

Вася умира, оставяйки Людмила вдовица единствено на 23 и бременна с първото им дете. Именно то я избавя от сигурна гибел, откакто тя избира да е неразделно до него, до 13 май 1986 година, когато мъжът умира от раните си, в резултат на голямото облъчване на радиация. Малката Наташа, поела целия радиоудар върху себе си, живее единствено 4 часа. След появяването на продукцията Люсенка е упреквана, че е умъртвила детето си, с цел да остане при към този момент рисковия за живота ѝ брачен партньор. „ Смятах, че бебето е предпазено вътре в мен. Тогава не знаехме нищо за радиацията “, споделя тя.

От формалното мнение на HBO излиза наяве, че преди, по време на и след основаването на сериала връзка с Игнатенко е имало неколкократно. На нея ѝ била предоставена опцията да опише своята версия на историята и в нито един миг не посочила, че не желае този драматичен миг от живота ѝ да бъде разказан.

Сериалът „ Чернобил “ за случая от 1986 година, чиято премиера бе на 6 май, е сниман в квартал на латвийската столица Вилнюс, като сурогат на украинския Припят, защото в него е съхранена тогавашната руска атмосфера. Пресъздаването му донесе на HBO една премия „ БАФТА “, три оценки „ Еми “ и четири номинации за „ Златен глобус “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР