Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и

...
Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и
Коментари Харесай

╫ Никой от нас не достига пълнотата на любовта на Божията Майка

„ Люде, с обич се съберете през днешния ден! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с забавление! Защото Божията Майка минава славно от земните поданици към небесните! ”

 Смъртта на Дева Мария, Ел Греко (1565 ~ 1566)

Думи на Свети Силуан Атонски за Божията Майка

Когато душата е в Божията обич, какъв брой хубаво е всичко тогава, какъв брой благо и какъв брой радостно.

Но Божията обич се съпровожда с тъга и колкото повече е любовта, толкоз повече тъга има.

Божията Майка в никакъв случай не е съгрешила с нито един умисъл и в никакъв случай не е изгубвала благодатта, само че и Тя е познала велики скърби. А когато е стояла при Кръста, скръбта Й е била безгранична като океан и тъгите Й са били безгранично по-големи от тези на Адам след изгонването му от парадайса. Защото и любовта Й е била несравнимо по-голяма, в сравнение с любовта на Адам в парадайса.

И в случай че Тя е останала жива, то това е единствено, тъй като Божията мощ Я е укрепила, тъй като Господ е поискал Тя да види Възкресението Му и след Възнесението Му да остане на земята за разтуха и наслада на апостолите и на новия християнски народ.

Ние не реализираме пълнотата на любовта на Божията Майка и по тази причина не можем да разберем изцяло и скръбта Й.

Любовта Й е била съвършена. Тя обичала безгранично Своя Син и Бог, само че е обичала и хората с велика обич. И какво е претърпяла, когато същите тези хора, които Тя по този начин доста е обичала, и на които до края е желаела спасението, са разпънали Нейния Възлюбен Син.

Ние не можем да разберем това, тъй като у нас е малко любовта към Бога и към хората.

Както любовта на Майката Божия е безгранична и непостижима, по този начин и скръбта Й е безгранична и непостижима за нас.

О, Пречиста Дево Богородице, кажи на нас, Твоите деца, по какъв начин, живеейки на земята, си обичала Своя Син и Бог!

Как се е веселил духът Ти в Бога, Твоя Спасител.

Как си гледала прелестното Му лице и си мислела, че това е Този, на Когото служат със боязън и обич всички небесни сили.

Кажи ни какво е чувствала душата Ти, когато си държала на ръце дивното Дете.

Как си го възпитавала. Как е скърбяла душата Ти, когато три дни си Го търсила с Йосиф в Йерусалим.

Какви страдания си претърпяла, когато Господ е бил предаден на разпятие и е умирал на Кръста.

Кажи ни каква е била насладата Ти при Възкресението или по какъв начин е тъгувала душата Ти след Възнесението на Господа.

Душите ни се стремят да знаят за Твоя живот с Господа на земята, само че Ти не си поискала да предадеш всичко това посредством слово, а си покрила Своята Тайна с безмълвие.

Много чудеса и благосклонност съм видял от Господа и Божията Майка, само че не мога да се отплатя за тази обич с нищо.

Какво да въздам на Пресвятата Владичица за това, че Тя не се погнуси от мен в прегрешението ми, само че милостиво ме посети и вразуми.

Аз не съм Я виждал, само че Светият Дух ми даде да Я позная посредством думите Й, изпълнени с берекет,  и духът ми се радва, и душата ми се стреми към Нея с обич, тъй че единствено споменаването на името Й е сладко за сърцето ми.

Когато бях млад послушник, един път се молех пред иконата на Божията Майка и Иисусовата молитва влезе в сърцето ми, и сама стартира да се произнася.

А един път в църквата слушах да четат пророчествата на Исая и при думите „ Умийте се и бъдете чисти ” (Ис. 1:16), помислих: „ Може би Божията Майка е сбъркала в миналото, въпреки и единствено в мисълта Си. ” И чудно, в сърцето ми дружно с молитвата един глас ясно сподели: „ Божията Майка в никакъв случай не е съгрешавала даже в мисълта Си. ” Така Светият Дух засвидетелства чистотата Й в сърцето ми. Но по време на земния Й живот е имало известна недостатъчност и безобидните неточности на несъвършенството.

Това се вижда от Евангелието, когато Тя, връщайки се от Йерусалим, не знаела къде е Синът Й и Го търсила три дни дружно с Йосиф (Лука 2:44-46).

Ето защо си мисли душата ми: в случай че аз обичам толкоз малко Бога, а душата ми скърби по този начин мощно по Него, то какъв брой ли огромна е била скръбта на Божията Майка, когато Тя е останала на земята след Възнесението на Господа?

Тя не е предала с думи скръбта на душата Си, ние знаем малко за Нейния живот на земята, само че би трябвало да мислим, че не бихме могли да разберем пълнотата на любовта Й към Своя Син и Бог.

Сърцето на Божията Майка, всичките Й мисли и цялата Й душа са били изпълнени с Господа. Но на Нея е било обещано и друго: Тя обичала народа и енергично се молела за хората, за Божия народ, да ги укрепи Господ, и за целия свят, всички да бъдат избавени. Тази молитва е била Нейната наслада и разтуха тук на земята.

Ние не реализираме в цялост любовта на Божията Майка, само че знаем, че колкото повече е любовта, толкоз повече са страданията на душата; колкото по-пълна е любовта, толкоз по-пълно е познанието; колкото по-гореща е любовта, толкоз по-пламенна е молитвата; колкото по-съвършена е любовта, толкоз по-свят е животът.

Никой от нас не доближава пълнотата на любовта на Божията Майка и ние се нуждаем от покаянието на Адам, само че както ни учи Светият Дух в Църквата, въпреки и частично, ние разбираме Нейната обич.

От „ Светогорски цветове “, изд. „ Св. Георги Зограф ”
Изображения: en.wikipedia.org 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР