Любов от пръв поглед - така кметът на район „Централен“

...
Любов от пръв поглед - така кметът на район „Централен“
Коментари Харесай

Георги Стаменов: Като видях Мария, изчезнаха ми думите - ...

Любов от пръв взор - по този начин кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов разказва запознанството си с Мария, която неотдавна го подари с трето дете.

„ Малката София е подарък и за двама ни, както и двете ни по-големи деца “, прецизира Стаменов, корав последовател на многодетните фамилии. Големите са синът Костадин на 12 години и Мария, която тази есен е тръгнала в първи клас, бебето София е на един месец.

„ Колкото повече деца имаш, толкоз си по-богат и по-щастлив. Те са бъдещето, за което допринасяш със знанията си, опита, културата, обичта.

Децата са инвестиция, тъй като даряваш най-безценното - живот,

и се стараеш да ги възпиташ по този начин, че да пораснат по-добри от теб. Децата сплотяват фамилията “, уверен е Стаменов.

И до през днешния ден приказва с любов за брачната половинка си: „ Запознахме се на един рожден ден. Когато я видях, изчезнаха ми думите - толкоз красива жена. Тя и в този момент е хубавица “. Със смях си спомня, че на този рожден ден за разядка сервирали антипасти - люти чушлета със сирене. „ Мимито си взе от тях и си помислих: Как ли ще ги яде? Гледам - тя ги дъвче, без даже да се намръщи. Тогава си споделих: Щом обича лютото, и мен ще ме трае! “, майтапи се Георги Стаменов.



Допаднали си още от първите срещи като възгледи, метод на живот, упоритостите, желанието да трансформират света. А за музиката се оказало, че харесват всякаква - от опера и " Металика " до определените части на попфолка. Така скоро заживели дружно. Тогава и презум не им минавало, че един ден той ще се озове в ръководството на Пловдив първо като общински консултант, зам.-председател на локалния парламент и началник на непрекъснатата комисия по бюджет и финанси, а по-късно и като кмет на регион „ Централен “.

По това време двамата към този момент работели. Мария приключила туризъм, а по-късно и стопанска система, Георги се е дипломирал като магистър по финанси, счетоводство и надзор в УНСС в София. Преди да влезе в политиката и през 2011 година да бъде определен за общински консултант, Стаменов работел в фамилния бизнес. И до момента, когато има свободни почивни дни, прескача до цеха на татко му. Запретва ръкави и

на драго сърце обработва камък - варовик и гранит,

за облицовки по поръчки.

„ Това ме разтоварва “, признава кметът на „ Централен “. Работният му ден стартира в 8 часа сутринта с обиколката из региона и завършва в 19 часа, откакто е прегледал кореспонденцията, провел безчет срещи, разговарял с десетки жители, които го търсят със своите болки и сигнали както на място, в постройката на ул. „ Христо Г. Данов “, по този начин и на Facebook или по телефона.

Стаменов е кореняк пловдивчанин, познава всяко кътче в региона и няма проблем, за който да не е осведомен и за който да няма визия по какъв начин би могъл да се реши.

Дори и след най-напрегнатите дни е зареден с положителна сила, без да му проличава грам отмалялост или досада. Не обича да отсрочва работата за идващия ден, в случай че може да я свърши незабавно. Не покачва звук и за разлика от мнозина корифеи в ръководството умее да изслушва и в случай че съумеят да го убедят, приема другото мнение. Има ясна визия за региона, а и за целия град, настояват негови сътрудници. Самият той като собствен минус регистрира, че не е задоволително непоколебим и внезапен, когато от време на време това се постанова. И незабавно се поправя - с богатства дума се реализира повече.



Споделя, че през шестте години на кметуването е имал и наслади, и огорчения, само че нито един път не е съжалил, че се е захванал с градските каузи. През цялото време Мария и фамилията му са били опора, която го държи твърдо на земята.

„ Мария има здравомислещ взор и като се прибера и <210> опиша за това, което ме вълнува, знам, че даже и да има рецензия, тя ще бъде доброжелателна. В най-тежките моменти ми е давала най-мъдрите препоръки. Казва: Спри се, ще сгрешиш “, открехва дребната фамилна загадка Стаменов. И се разсмива: „ Затова не съм правил огромни неточности! “.

Мария в неговите очи е воин

Един ден и двамата решили, че е добре да имат трето дете - млади са, работят, а дали слагаш тенджерата на котлона за едно, две или три деца, няма значение. Важното е да отгледаш още едно дете, което за теб носи наслада. На Мария сега по никакъв начин не <210> е елементарно - Костадин и дребната Мими учат у дома онлайн, като и на двамата се постанова тя да им оказва помощ, бебето също желае огромно внимание. „ Добре е, че отсреща са родителите - моите и на Мария, нейната и моята сестри “, признателен е Георги Стаменов. Горд е, че са сплотено семейство.

„ Семейството, и изключително Мария, ме извисяват и когато се усещам прекомерно извисен, ме приземяват “, с усмивка споделя многодетният татко и кмет.

И самият той се старае да оказва помощ на брачната половинка си. Вечерта води 7-годишната Мария на танци, баткото Костадин - на плуване в комплекс „ Младост “. Плътно е до Мария, когато тя къпе бебето. Случва се късно вечер да се захване с ремонт вкъщи. Разправя, че неотдавна една вечер до късно е разглобявал пералнята, тъй като се развалила. Успял самичък да в профил повредата.

С въздишка признава, че времето за фамилията в никакъв случай не стига, и прецизира: „ Важното е мъжът и дамата да вървят в една посока, а това става, когато сред тях има обвързаност и обич “.

Света Богородица - фамилен празник



Света Богородица в фамилията на кмета на регион „ Централен “ се посреща като фамилен празник. Стаменови подвигат наздравица едновременно за трима именници - на името на Дева Мария са кръстени майката на кмета, жена му и щерка му.

Георги Стаменов споделя, че на този ден постоянно се събират в необятен фамилен кръг при неговите родители. На трапезата се поставя печено агне, салати, вино, ракия, водка, лакомства за децата. Пропуснали са празника единствено тази година поради развилнялата се пандемия, въпреки че всички в фамилията са имунизирани или са преболедували.

Иначе Мария и Георги Стаменови редуват гостуването при неговите и нейните родители, които живеят в Хисаря. През лятото наложително вършат зимнина в къщата на родителите на кмета в Христо Милево. Варят компоти, вършат туршии, затварят буркани с кисели краставички и два типа лютеница - едросмляна с късчета червени чушки и тънко смляна. Кметът на „ Централен “ също работи в двора и бърка лютеница, когато има свободно време.

Преди четвъртата вълна на пандемията най-малко два уикенда месечно наложително пътували из страната. Последно са били край язовира в Кърджали, разгледали и Перперикон.

Радват се на доста другари. А той поддържа връзки и с някогашните си състуденти. „ За 17-18 годни са помъдрели и всеки се е осъществил по положителния метод “, споделя районният кмет за приятелите си от УНСС.

С брада или единствено по мустаци
Георги Стаменов, който до неотдавна ходеше в кметството безпрепятствено избръснат, един ден се появи с брада и с тази визия си остана. Разправя, че предходната година си взел за няколко дни отпуск и не се е бръснал. Като се е видял с другар, той му рекъл: „ Гледам, че си пуснал брада. Дай да те повеждам на бръснар да ти я оформи “.

„ Оформи ме и ми хареса. И Мария ме хареса. Ако реша, през 2022 година ще остана единствено с мустаци “, забавлява се Георги Стаменов, за който се знае, че има радостен манталитет, носи подбив и самичък обича да се майтапи.

Не робува на скъпи облекла и мода, само че постоянно е грациозен и облечен с костюми и ризи, подбрани с усет. Дрехите пазари на Главната и се радва, че си е купил превъзходни обувки за 60 лева, вместо като баровец да си вземе за 300.

Допреди няколко години живеели с Мария и децата при родителите, само че си купили лично жилище с заем в съседство с родния му квартал.

Как се превъзпитават тийнейджъри


Родителите на Георги Стаменов живеят до ресторант „ Стадиона “, където преди 41 година е роден и самият той. И до през днешния ден си спомня каква задружна махала са били, кръстосвали квартала и в унес са гледали по какъв начин батковците си вършат пушкала - слагали във флакон от дезодорант карбид и малко вода, а постоянно и плюнка, щракали кибритена съчка и улиците се огласяли от екот.

" Тогава имаше почитание сред дребни и огромни деца. Големите не позволяваха на дребните да чупят дървета и пейки, да драскат по постройките и да разрушават спортните площадки “, връща лентата обратно районният кмет.

А след години, откакто към този момент станал областен кмет, след един от вандалските нападения в подлеза до Тунела Стаменов привикал хванатите в крачка момче и момиче в кабинета си. След диалог на шест очи младежите дали обещание, че повече няма да правят дивотии. Но за предварителна защита в подлеза бяха инсталирани видеокамери.

Сравнява това с детските си години - тогава животът бил спокоен, ходели до ОУ „ Петър Берон “ пеш, без родители, на бул. „ Шести септември “ не е имало подобен щур трафик. Но на часа добавя, че изключително в последните години центърът на Пловдив радикално се е трансформирал - с хубавата Цар-Симеонова градина, „ Капана “, реставрираната съвсем на 100 % Главна.

Много желае и Старият град да се насити с живот. Споделя, че най-голямата наслада е изпитал, когато видял Бунарджика в приключен тип след ремонта - с блясъка на акведукта, възобновената каменна пързалка и цветните фонтани. Трогнал го мъж, който живеел съвсем половин век отвън страната и пристигнал в Пловдив. Той разказал на Георги Стаменов, че в миналото е играл на същата пързалка и като я видял, все едно се е върнал в щастливите детски години.

Кметът на регион „ Централен “ съжалява, че преди две години беше спрян градежът на разширението на басейн „ Младост “. Според него това е неточност.

„ Щяхме да увенчаем мандата с още една корона, в случай че строителството на комплекса беше траяло, вместо 10 млн. лв. да се влагат в подлеза до Водната палата. По план олимпийският басейн е извънредно положително оборудване, което можеха да употребяват както спортистите, по този начин и всички останали дребни и огромни фенове на този спорт “, разяснява кметът на регион „ Централен “.

За политиката и ръководството Хората се умориха от избори, желаят държавно управление

Трети избори за една година тежат на всички. Уморихме се от политиката и е време за работа, а освен за предизборни обещания. Силно се надявам, че след 14 ноември партиите и обединенията ще намерят общ език и ще се образува кабинет, споделя Стаменов.

Всички виждаме пред какви провокации са изправени Европа и България - повишаване на енергоизточниците, пандемията и още доста други проблеми. Те би трябвало да се вземат решение, вместо да се губи времето за мнения на персоналните качества на един или различен политик.

Редно е всеки от нас да гласоподава, тъй като, който не гласоподава, самичък се отхвърля от присъединяване в политическия живот и надлежно няма право на мнение.

Управлението и административната работа е предопределение, тъй като се работи с хора, които имат разнообразни визии, обноски, образование, и би трябвало да намериш към тях метод. Шестте години в кметството на регион „ Централен “ ме обогатиха с доста познания, тъй като няма тематика, с която да не се занимаваме, донесоха ми малко посивели коси, безсънни нощи и миг на удовлетворение от постигнатите резултати. Всичко, което направихме с екипа, остава за града.

В локалното самоуправление политиката е леко сбъркана. Районните кметове са определени мажоритарно, само че нямат бюджети, с цел да ползват свои стратегии. Изпадаме в неловка обстановка пред жителите, на които се постанова да отговаряме, че нямаме пари.

Въпрос на воля е Общината да вземе решение за въпреки и частичната децентрализация - регионите да получат право да събират такси за тротоарно право и такси от строителни разрешителни, с цел да влагат тези средства в обекти, които от дълго време чакат жителите. Сега шестте региона, всеки от които е еднакъв по броя на популацията на регионален град, разполагат с половин милион, най-много 800 000 лв., за годишната строителна стратегия, споделя Георги Стаменов.

Доволен е от екипа си. За всеки бюджет районната администрация е подготвена с десетки планове, готови от експерти и са подплатени с разбори. Така беше за изложба " Капана ", открита в някогашния Детмаг, по този начин е и за Дондуковата градина, за която с изключение на план има и определен реализатор, само че няма финансиране от Голямата община.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР