Любопитно Защо повечето фосили са на индивиди от мъжки пол

...
Любопитно Защо повечето фосили са на индивиди от мъжки пол
Коментари Харесай

Защо повечето фосили са на индивиди от мъжки пол

Любопитно Защо множеството фосили са на човеци от мъжки пол Със сигурност отговорите ще ви изненадат  Ванеса Николова 8 септември 2019, 14:11 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Защо множеството фосили са на човеци от мъжки пол
Защо множеството фосили са на човеци от мъжки пол
 Коя е билката, лек за всички заболявания
Коя е билката, лек за всички заболявания
 Малка Богородица е – какво повелява традицията?
Малка Богородица е – какво повелява традицията?
 Най-скъпите рокли на аления килим
Най-скъпите рокли на аления килим
 Лятната сцена в Царево се оказа тясна за „ Игри на волята “
Лятната сцена в Царево се оказа тясна за „ Игри на волята “
 Виното на Южна Африка
Виното на Южна Африка
 Започна „ Игри на волята: България “ – кои са участници
Започна „ Игри на волята: България “ – кои са участници
 Странните привички на кралските особи от предишното
Странните привички на кралските особи от предишното

огато изровите фосил от крайници на античен тип бизон, сигурно ви е простено, в случай че смятате, че възможностите той да принадлежи на женски или мъжки субект са равни.

Все отново ще сгрешите, в случай че си помислите, че е по този начин.

Около 75% от фосилите на бизони принадлежат на мъжки човеци. Това се твърди в скорошно изследване, оповестено в Proceedings of the National Academies of Sciences.

Откритието е направено напълно инцидентно след наблюдаване на антично ДНК, извлечено от фосили в Университета в Аделаиде, Австралия.

Когато множеството фосили от бизони се оказват от мъжки човеци, Бастиен Йамас и сътрудниците му стартират да се чудят за какво.

„ Това е нещо, на което не обръщаме изключително доста внимание по принцип”, споделя той.

„ Числата обаче говореха сами по себе си. 75% фосили на мъжки човеци са прекомерно много”, добавя Йамас.

Когато по същото време друга група учени разгласява свое независимо изследване, в което се споделя, че 72% от изследваните фосили на мамути принадлежат на човеци от мъжки пол, Бастиен и екипът му вземат решение да схванат за какво.

След като изследват няколко десетки фосили от разнообразни изчезнали типове, те откриват, че аномалията в разпределението сред женски и мъжки при мамутите и бизоните се дължи на структурата на стадата им.

Стадата на бизоните нормално се състояли от един доминантен мъжки, заобиколен от цялостен куп женски. Онези мъжки, които не успявали да си извоюват място в стадото се оттегляли, с цел да си образуват свое лично с други женски или в някои случаи и „ ергенски” стада.

„ Повечето от тези лутащи се мъжки са попадали в рискови обстановки и са били лесна плячка за хищниците”, изяснява Бастиен.

На местата, на които тези мъжки са търсели бъдещото си стадо, хилядолетия по-късно идват палеонтолозите и намират техните фосили.

В множеството случаи, когато учените откриват фосили на женски, те нормално са няколко на брой и потвърждават, че са живеели в групи.

За да схванат каква е обстановката с животинските типове, които не образуват женски стада, учените се насочват към кафявите мечки.

Отклонение откриват и след проучване на екземплярите от мечките. 2/3 от фосилите принадлежат на мъжки човеци.

Учените настояват, че това е обяснимо, тъй като мъжките могат да доближават по-далеч от женските и също така имат по-големи шансове в битката за запаси като храна, заслон и прочие.

Все отново учените означават, че зависи кое е мястото на генезис на фосилите.

В региона на Алпите фосилите на женски мечки превъзхождат тези на мъжките, до момента в който в регионите отвън Алпите статистиката се обръща в интерес на мъжките.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР