Любопитно Празник на ромите е - ето как го отбелязват

...
Любопитно Празник на ромите е - ето как го отбелязват
Коментари Харесай

Празник на ромите е - ето как го отбелязват

Любопитно Празник на ромите е - ето по какъв начин го означават Празнува се, когато узреят черешите 14 май 2019, 06:02
а днешната дата - 14 май, ромите честват своя празник на Деня на шегите и лъжата, който се споделя Мая, Маето.

Празнува се, когато узреят черешите.

Това е чисто женски, радостен и жизнеспособен празник, обвързван с гадаенето и предсказването на бъдещето. Завършва с обща софра, в която не вземат участие мъже.

Някои допускат, че първи април у нас е признат като Ден на лъжата под въздействие на западноевропейската просвета, само че майосването на ромите си е техен автентичен празник.

Още на 13 май две дами взимат котле – наследствено или ново купено, украсяват го с венец от цветя и рано, преди изгрев слънце, безмълвно го пълнят с вода от три чешми.

Късно следобяд, с котлето в ръце, двете обхождат къщите и всяка жена поставя в него обица, пръстен или друго. След обиколката го оставят под стрехата на определена къща, с цел да се вижда от звездите, покрито с доста тънка забрадка. Освен двете дами и домакините на къщата, никой не знае къде е оставено котлето.

Рано на 14 май – деня Мая, девойките отиват на полето, берат “мая цветя”, закичват се с тях и ги връзват на кръста си.

6 любопитни обстоятелството за празника Маето  1. Празнува се, когато узреят черешите.  2. Маето е чисто женски празник, радостен и жизнеспособен, свързан с гадаенето и предсказването на бъдещето.  3. Рано на 14 май – денят Мая, девойките отиват на полето, берат  4. Още на 13 май две дами взимат едно котле, украсяват го с венец от цветя го пълнят с вода от три чешми. Късно следобяд, с котлето в ръце, двете обхождат къщите и всяка жена поставя в него обица, пръстен или друго.
Всички дами са закичени с цвете на главата и са опасани с върбова клонка. Една от тях запява ария, присъща за този празник. След песента момичето стартира да вади от котлето един по един предметите, които назовават мартифил, и ги държи под кърпата, а някоя жена изрича предсказване на собственичката.

Едва тогава момичето демонстрира предмета, наименуван за шанс, за благополучие, сватба, деца.

След изваждането и наричането на всички предмети, оставени в котлето, стартира гощавката и веселбата – яденето е купено с общи средства.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза маето празник роми
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР