Любопитно 1911: Първи снимки след откриването на Мачу Пикчу Йейл

...
Любопитно 1911: Първи снимки след откриването на Мачу Пикчу Йейл
Коментари Харесай

1911: Първи снимки след откриването на Мачу Пикчу

Любопитно 1911: Първи фотоси след откриването на Мачу Пикчу Йейл и Перу до през днешния ден водят разногласия за артефакти, изнесени от страната при откриването на античния град  Деница Георгиева 13 септември 2019, 07:00 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  1911: Първи фотоси след откриването на Мачу Пикчу
1911: Първи фотоси след откриването на Мачу Пикчу
 5 качества, които единствено същинските другари имат
5 качества, които единствено същинските другари имат
 Невероятна възстановка на механичния лъв на Леонардо да Винчи
Невероятна възстановка на механичния лъв на Леонардо да Винчи
 „ Господи, апелирам те, желая да пребивавам! “
„ Господи, апелирам те, желая да пребивавам! “
 Мадокс проговори за връзките си с Брад Пит
Мадокс проговори за връзките си с Брад Пит
 Свинско филе в марината - въодушевено от Гордън Рамзи
Свинско филе в марината - въодушевено от Гордън Рамзи
 4 други възможности на пластмасата, за които природата ще ви се отблагодари
4 други възможности на пластмасата, за които природата ще ви се отблагодари
 Подпийнали звезди, които са хванати в крачка (СНИМКИ)
Подпийнали звезди, които са хванати в крачка (СНИМКИ)

ятото на 1911 година американският археолог Хирам Бингъм идва в Перу с дребен екип с вярата да откриe Вилкабамба – последната инкска цитадела, паднала под испанско притежание.

Пеша и с магарета екипът минава пътя от Куско през долината Урубамба, с цел да доближи върха на планина, където ги насочва локален фермер, твърдящ, че там има останали руини.

Фермерът назовава този връх Мачу Пикчу, в превод - „ Стар връх “.

Археолозите пътуват в продължение на шест дни

и в града Агуас Калиентес заплащат на локален притежател на механа да ги води до върха.

Посредата на пътя нагоре кръчмарят инструктира младо момче по какъв начин да води американците до върха и се връща в градчето.

Пристигайки при руините Бингъм и екипът му се оказват сред два неравни върха, заобиколени от заснежени планини над р. Урубамба.
 1911, Мачу Пикчу
През годините джунглата не е съумяла да резервира селището, а даже противоположното, само че все пак Бингъм съумява да разграничи каменните тераси и стените на опустошения град, издаващи за тогавашното му битие.

„ Мачу Пикчу може да се окаже най-голямата развалина,

открита в Южна Америка “, написа Бингъм по-късно за откритието.

те “. Той написа още книги и голям брой публикации в идващите години.

Следобеда, откакто идват на мястото, археолозите прекарват в правене на фотоси.
 1911, Мачу Пикчу
В идващите месеци екипът разчиства руините от джунглата и разкрива все по-впечатляващи остатъци от тогавашното инкско населено място – неповторимо издигнати къщи, светилища, стъпала и тераси.



 Мачу Пикчу

Селското стопанство в района се развива от 760 година пр.Хр.

Това сочат археологически разкопки в региона на р. Урубамба и заобикалящите я долини.

Между 1300 и 1500 година Кралство Куско се развива като град под развиването на Манко Капак.

Регионът Вилкабамба попада под контрола на инките през 1440 година по време на акция, извършена от деветия инкски крал – Пачакутек. Това е и една от първите етапи на територианата агресия на инкитие.

Според учени и историци Мачу Пикчу е кралско имение, издигнато за крал Пачакутек към 1450 година Други спекулират, че селището се трансформира в заветен център по времето на Инкската империя.

Населението на Мачу Пикчу е било сред 300 и 1000 поданици и е било формирано основно от родственици на Пачакутек и религиозния хайлайф, както и най-големите майстори в другите занаяти, особено привикани от другите крайчета на империята.

Интересно:

По време на пътешествията си из Перу Бингъм съумява да получи всевъзможни разрешителни от управляващите в Лима, които му разрешават да занесе в Йейл към 5000 предмета от цитаделата.

Наскоро Перу афишира, че ще стартира правосъдни процедури, с цел да си върне хилядите артефакти от Йейл. Днес управляващите в Лима настояват, че при започване на XX в. са се съгласили с преместването на находките единствено с изискването, че те ще бъдат върнати.

От Йейл отвръщат, че при събирането на предметите са следвани общоприетите практики за времето и че оферират рационална оферта да върнат някои от артефактите.

Тригодишни договаряния сред Перу и Съединени американски щати приключват безрезултатно - оферират да работят с перуанското държавно управление и да провеждат паралелни експозиции с предмети на инките в Йейл и в нов музей в Перу, само че не и да върнат артефактите.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Деница Георгиева Източник: Мачу Пикчу Перу Лима По тематиката  Перу – земя на лами, богата история и индиански племена Перу – земя на лами, богата история и индиански племена  Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО Археолози побесняха: Строят летище до монумент на ЮНЕСКО  Нови правила за достъпа до града на инките Нови правила за достъпа до града на инките  Откриха незнаен сектор от пътя към Мачу Пикчу Откриха незнаен сектор от пътя към Мачу Пикчу .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Министър: Няма световна климатична злополука <br>
Министър: Няма световна климатична злополука
 <br> Иванчева не се появи за среща с медиите <br>
Иванчева не се появи за среща с медиите
 <br> Как наподобяват звездите, когато пазарят в <strong> супермаркета </strong> <br>
Как наподобяват звездите, когато пазарят в супермаркета
 Кой е Чичо Сам? Кой е Чичо Сам? Последни  Слабост в SIM картите разрешава следене посредством SMS Слабост в SIM картите разрешава следене посредством SMS  <p>1911: <strong>Първи снимки</strong> след откриването на <strong>Мачу Пикчу</strong></p> 1911: Първи фотоси след откриването на Мачу Пикчу  <p><span style= Планетата, на която откриха вода, не наподобява на Земята  Голям пожар бушува край Котел Голям пожар бушува край Котел  Учители готвят митинг в първия образователен ден Учители готвят митинг в първия образователен ден  Висш съдебен съвет реши по кое време ще е чуването за нов основен прокурор Висш съдебен съвет реши по кое време ще е чуването за нов основен прокурор  Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен  Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова Москва: Надяваме се, че България няма да утежни...  Кметските избори: Кой, къде и против кого Кметските избори: Кой, къде и против кого  Иван Тодоров Ново обвиняване за притежателя на " ТАД Груп "  Теменужка Петкова Петкова: Без обезщетения от страна на страната поради...  Урсула фон дер Лайен Как разпределиха властта в Европа  Урсула фон дер Лайен Критики към фон дер Лайен поради един от ресорите  <p><strong>5 качества</strong>, които единствено <strong>истинските приятели</strong> притежават</p> 5 качества, които единствено същинските другари имат  Разкриха канал за донорство на бъбреци в България Разкриха канал за донорство на бъбреци в България  Николай Малинов Прокуратурата популяризира докладна бележка от Николай...  <p><strong>Механичният лъв</strong> - едно от неповторимите изобретения на <strong>Леонардо</strong></p> Механичният лъв - едно от неповторимите изобретения на...  <p>Audi размени фаровете с дронове</p> Audi размени фаровете с дронове  Централната изборна комисия организира брифинг през днешния ден, 12 септември. На фотографията: Александър Андреев. Ето какъв брой партии и обединения ще вземат участие в локалните...  Огън в белите дробове на планетата, какви са последствията Огън в белите дробове на планетата, какви са последствията Всичко от през днешния ден Виц на деня Студент на изпит по история на Българска комунистическа партия. Не знае нищо. Професорът обезверено пита: - Знаете ли най-малко какво е станало на 9 септември 1944 година?… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  В Тихия океан се заражда топлинна вълна, която ужасява учените  Липсата на секс след 50-годишна възраст крие опасности за здравето  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Денят, в който Русия изостави България Денят, в който Русия изостави България  Министър за госпожа Макрон: Тази жена в действителност е грозна  Човекът, който сплоти Княжество България и Източна Румелия в картина bool(false) Водещи вести  Разкриха канал за донорство на бъбреци в България Разкриха канал за донорство на бъбреци в България  Голям пожар бушува край Котел Голям пожар бушува край Котел  Кметските избори: Кой, къде и против кого Кметските избори: Кой, къде и против кого  Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен Осъден за педофилия англичанин станал свещеник в Сливен  Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова Москва: Надяваме се, че България няма да утежни връзките с Русия  Учители готвят митинг в първия образователен ден Учители готвят митинг в първия образователен ден  Слабост в SIM картите разрешава следене посредством SMS Слабост в SIM картите разрешава следене посредством SMS
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР