Любопитни факти разкрива проучване на японската компания BrotherНидерландците силно ценят

...
Любопитни факти разкрива проучване на японската компания BrotherНидерландците силно ценят
Коментари Харесай

Европейските страни имат различна офис култура

Любопитни обстоятелства разкрива изследване на японската компания Brother

Нидерландците мощно ценят салдото сред работата и персоналния живот
(снимка: Brother)

Компаниите в Европа имат доста разнообразни настройки и подходи към работния развой – от четиридневна работна седмица до неразрешени часове за изпращане на работни имейли. Какво можем да научим от другите, с цел да подобрим процесите и да увеличим продуктивността?

Производителят на офис технологии Brother направи изследване на най-хубавите практики на работните места в Стария континент. Ето най-интересните обстоятелства от проучването:

Франция – вечерен час за имейлите

През 2017 година във Франция беше признат закон, по силата на който служащите имат „ право да се изключат ”. Това наложи фирмите с повече от 50 чиновници да дефинират часове, в които чиновниците не би трябвало да изпращат или да получават е-поща. Целта на тази мярка е да се сътвори по-добър баланс сред работата и персоналния живот и по този начин да се предотврати „ прегарянето ” на чиновниците.

Финландия – време за фамилията

Във Финландия равенството сред половете е доста мощно застъпено. Полагат се големи старания за оказване на поддръжка на работещите майки, а The Economist сложи страната на трето място по този индикатор.

Подходът на Финландия е подбуден не от това какво е най-хубаво за възрастните, а от това кое е положително за децата, като главният фокус е те да прекарват време и с двамата родители. В поддръжка на тази политика държавното управление дава девет седмици отпуск по бащинство на татковците, като в този интервал те получават 70% от заплатата си.

Нидерландия – най-късата работна седмица

Проучване на Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) разкри, че чиновниците в Нидерландия имат най-кратката работна седмица в света, със приблизително 29 часа седмично. Четиридневната работна седмица е типична за множеството служащи и се предизвиква от нидерландското законодателство, което дава право на чиновниците да понижат часовете си по отношение на график на ненапълно работно време, като в същото време резервират работата си, почасовото възнаграждение, опазването на здравето и плануваните изгоди.

Нидерландците мощно ценят салдото сред работата и персоналния живот, като си дават по един ден в седмицата, който да прекарат със фамилиите си или да вземат участие в действия, които не са свързани с работата. Луксът да работят по-малко часове е реализиран с интензивен труд, защото нидерландците имат доста високи равнища на работна работливост.

Норвегия – конферентните диалози са ключът

На работните места в Норвегия се слага мощен акцент върху продуктивността и положителната връзка, което значи, че конферентните диалози са доста по-предпочитани от срещите лице-в-лице. Освен това норвежците се гордеят с това, че са най-точната нация в света, по тази причина не закъснявайте, в случай че имате плануван конферентен диалог с тях.

Испания – работа, съобразена с времето

Когато става въпрос за идея за гъвкаво работно време, Испания се придържа по-малко към метода „ ден за ден ” и повече към сезонната тактика. В летните месеци работните часове в слънчевата средиземноморска страна се съкратяват поради по-слабия сезон и непостижимите горещини. В подмяна на това в по-прохладното време от годината салдото се възвръща с релативно по-дълги работни дни, с което се извличат и оптимални изгоди от бизнес опциите в мощния сезон.

Германия – рано пиле рано пее

В Германия е постоянно срещано чиновниците да стартират работа рано и не е извънредно да ги откриете в офиса още в 6 сутринта. Причината за това е, че часовете в някои учебни заведения стартират в 7:30 ч., по тази причина за германците ранното ставане не е проблем. В подмяна на това те си потеглят рано от работа, изключително в летните дни, което дава опция на хората да се любуват на време навън.

Японският опит

Тъй като Brother е основана в Япония, европейският офис на компанията споделя и за препоръките, които получава от сътрудниците си в централата. Преди всяка значима среща, японският офис организира чуване, наречено „ Newmawashi ”. Предварителната среща оказва помощ да се получи утвърждение от управлението преди действителната среща с същинския упълномощител, за да се подсигурява, че всичко е наред, с цел да бъде утвърдено по време на финалната среща.

В Япония множеството хора постъпват на работа в Brother на 1 април, като съгласно културата всички, които се причисляват към екипа едновременно, имат мощна връзка. Това се назовава „ Douki ”, което в превод значи „ присъединени в същата година ”. Не е извънредно двойка, която е Douki, да подписа брак след това.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР