Любопитни данни за историята на футбола в Пловдив разкрива Фондация

...
Любопитни данни за историята на футбола в Пловдив разкрива Фондация
Коментари Харесай

Появи се учредителният протокол на първия голям съперник на Ботев

Любопитни данни за историята на футбола в Пловдив разкрива Фондация " Жълто и Черно ". Те демонстрират организационен протокол на " Левски " Пловдив, който е огромният противник на Ботев в тези години.
Прочетете още
Ето какво оповестяват от Фондация " Жълто и Черно ":

В желанието си да разкрием и представим историята на футболен клуб „ Ботев “ в цялостния ѝ искра, давайки си ясна сметка за огромната отговорност, която носим пред жълто-черната общност, гласувала ни своето доверие по тази извънредно значима за обичания ни клуб тематика, през днешния ден ще открехнем вратата на предишното, представяйки ви фундаментален документ, даващ, въпреки и косвено, отговор на въпроса кой е най-старият публично регистриран футболен клуб в Пловдив.

Всички вие знаете, че „ Ботев “ е учреден на 11 март 1912 година, когато е формиран и неговият организационен протокол. Също по този начин е общоизвестно, че футболният тим на Френския лицей – „ Свети Августин “, е регистриран публично 5 дни по-късно, а точно на 16 март 1912 година.

И до момента в който за „ Ботев “ и „ Свети Августин “, най-малко що се отнася до формалното им вписване съгласно закона през 1912 година, от дълго време няма неясноти, то не по този начин стоеше въпросът с последния от огромната тройка клубове в града ни, развивали футбола в ранните години от неговото прохождане, а точно „ Левски “ Пловдив.

Неяснотата по кое време тъкмо и от кого е било учредено футболно сдружение „ Левски “ Пловдив, макар съществуването на данни за годината на основаването му (1912 година), даде опция за дискусия по тематиката измежду интересуващите се от футболната история на Пловдив. Повод за същата бяха обособени изявления в локалната преса от предишния век, в които „ Левски “ Пловдив бива определян за най-стария футболен клуб в града.

За нас е наслаждение да дадем отговор на този въпрос, като ви представим един извънредно скъп документ, а точно дубликат от учредителния протокол №1 на огромния градски противник на „ Ботев “ в тези ранни години от развиването на футбола в нашия град, с който жълто-черните са мерили сили в първите десетилетия от своето развиване.

От него излиза наяве, че футболно сдружение „ Левски “ Пловдив е учредено на 20 юни 1912 година от учредилите го Антон Карагьозов, Младен Бонев, Ангел Проданов, Йордан Петров, Кирил Босев, Асен Томов, Радой Лозанов, Ненко Райчев, Велко Горчев, Симеон Василев и Петър Серафимов. За ръководител на сдружението е определен Антон Карагьозов, а за секретар Младен Бонев.

Важно е да отбележим, че този документ дава дефинитивна изясненост за това в каква последователност през 1912 година са били регистрирани трите най-значими футболни клубове в Пловдив при започване на ХХ век, а точно „ Ботев “, „ Свети Августин “ и „ Левски “.

Важно е да отбележим, че този документ дава дефинитивна изясненост за това в каква последователност през 1912 година са били регистрирани трите най-значими футболни клубове в Пловдив при започване на ХХ век, а точно „ Ботев “, „ Свети Августин “ и „ Левски “.

Не по-малко значимо е да напомним, че футбол в града ни се е играл надалеч преди знаковата 1912 година, само че за тези забравени времена ще имаме опция да разкажем занапред.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР