Любопитна среща очаква меломаните на 17 януари в зала България.

...
Любопитна среща очаква меломаните на 17 януари в зала България.
Коментари Харесай

Музикалният директор на Илинойската филхармония Стилиян Киров за първи път дирижира в България

Любопитна среща чака меломаните на 17 януари в зала България. Един от най-перспективните български диригенти Стилиян Киров застава за първи път пред Софийската филхармония. В програмата са включени Концерт за пиано и оркестър No 2 от Лист и Симфония No 4 от Брамс.

34-годишният Стилиян Киров към този момент е музикален шеф на Илинойската филхармония. Той е измежду младите български диригенти, които очароват със своята близост и професионализъм.

За него „ Чикаго трибюн “ написа: „ Стилиян Киров – свежа особеност в ера на музиканти, които мислят единствено за автобиографиите си “.

Възпитаник е на влиятелния „ Джулиард “ в Но Йорк, където приключва с премия за изключителни достижения. Магистратура по диригентство приключва в „ Екол Нормал дьо мюзик “ в Париж. Посещавал е майсторски класове на огромните Курт Мазур и Майкъл Тилсън Томас. Бил е музикален шеф на „ Симфония в до “ в Ню Джърси и на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния. Работата му със симфоничния оркестър на Мемфис му носи премия ЕМИ.

" 2019-та стартира със вълнуващо завръщане вкъщи за концерт със Софийската филхармония и Петра Погади. Това е оркестърът, който чух на най-първия си концерт като дете. Оркестърът, който слушах всеки четвъртък в Зала България, мечтаейки един ден да имам опцията да работя с тези невероятни музиканти. Чувствам се извънредно привилигирован и благополучен че този ден пристигна - 17ти януари, Зала България! " - показа Киров в обществените мрежи.

Петра Холендер-Погади е една от най-обещаващите пианистки от своето потомство, притежаваща " забележителна виртуозност " и " извънредно театрално наличие ". Концертира в доста европейски страни, Съединени американски щати и Китай. Родена в Братислава (Словакия), тя демонстрира интерес към музиката и стартира да свири на пиано на 5–годишна възраст. Две години по-късно към този момент е в курса за надарени деца на частния университет по музика „ Антон Брукнер ” в Линц (Австрия) в класа на Готфрид Хеметсбергер.



На 14 години Петра Погади изнася първия си солов рецитал, става лауреат на музикалния конкурс " Prima La Musica ", печели стипендия като най-младия участник в предаването за млади актьори на Словашката национална телевизия.

Завършва с отличие магистърската степен на университета в Линц, усъвършенства в Университета за музика и театрални изкуства във Виена и Консерваторията на Париж и многочислени майсторски класове в Австрия, Полша, Съединени американски щати, Русия, взе участие във фестивали в Израел и в Ню Йорк. Петра Погади печели конкурс и извършва Втората соната за пиано от Шопен в документален филм за именитата израелска пианистка Пнина Залцман.

Присъединява се към акцията " Йехуди Менухин - музика онлайн в този момент! " - Фондация, осигуряваща срещи с музиката на пребиваващите в сиропиталища, старешки домове, затвори и лечебни заведения. Пианистката е изнесла повече от 80 рецитала за Фондацията.

От 2013 година Петра Погади членува в " Централен европейски конгрес за музика, изкуство и просвета " и е измежду университетския състав на " Музикален фестивал и майсторски класове " в Марианка (Словакия).

Билети на касата за зала България, ивентим, ипей и тикетсбг.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР