Любопитна история крие едно от най-емблематичните места в Пазарджик- парк-остров

...
Любопитна история крие едно от най-емблематичните места в Пазарджик- парк-остров
Коментари Харесай

Как градската управа в Пазарджик не е дала на цар Фердинанд остров ``Свобода`` за резиденция преди повече от век -

Любопитна история крие едно от най-емблематичните места в Пазарджик- парк-остров „ Свобода “, който се простира в югоизточната част на града, където река Марица се разделя на два ръкава. Той е формиран при огромното наводняване в града през нощта на 31 август против 1 септември 1858 година, когато е откъсната част от града. До Освобождението негов притежател е турчин и употребява мястото за рандеман на дърва. През годините на два пъти локалната градска администрация пък отхвърля да до даде на цар Фердинанд и той да си направи своя резиденция там. За да се трансформира в наши дни в желано място за разходки и забавление освен на пазарджиклии само че и на посетители на града.

Ето какво споделя вестник „ Татар Пазарджик “ от 29 април 1910 г.- „ През 1860 година на това място е стърчал един шубрак. Ибрахим Ефенди Ходжа, татко на Ети Ефенди, го е подстригвал и му е предал една малко по-естетична форма. Когато Ибрахим Ефенди умира, той оставя това място на сина “. През 1882 година тогавашната градска администрация в лицето на кмета господин Балсамджиев изплаща Острова от Ети Ефенди за 45 турски лири. Няколко години след Освобождението през 1878 година Градският съвет на Пазарджик го изплаща и го дава за отдих и развлечение на жителите и гостите на града.

Именно Градската администрация на Пазарджик отхвърля да го даде на цар Фердинанд-при двете му визити в града край Марица-през 1902 година и през 1911 година Така не се сбъдва желанието на монарха да трансформира това красиво място в своя резиденция.

В хрониките откриваме данни, че през 1893 година огромно наводняване залива Острова. Отнесени са и двата моста и мястото се трансформира в пустота. Почти 10 години оп-късно градските управници вземат решение да го облагородят и да го трансфорат в парк за отдих. Оформени са първите алеи и кътове с цветни лехи.

Тук си дават среща и упражняват спортните сдружения от града- това по колоездене „ Печенеги “ и гимнастиците от „ Еледжишки левент “, които през 1902 година слагат началото на колодрума. В Острова в тези години са се посрещали гостуващи театрални трупи, отбелязван е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий. Звучала музика, като всяко учебно заведение си имало желани инструменти-най-тачена била гайдата. През 1920 година е била осъществена реорганизация на парка. Изградена е алейна мрежа, засадени са цветя, прокопан е тръбопровод, сложени са чешми, оформя се малко езеро с водоскоци, къпалня с плаж.

Построен е и летният спектакъл. Източната част на острова е оставена в естествения си тип - с тополи и върбалак. Освен него в парка били построени футболно игрище и други спортни уреди. След построяването на нов стадион в северната част на града остарялото спортно оборудване на територията на острова се преустройва в розариум.

В интервала 1973-1978 година е открит ресторант-казино, пуснати са водни колела в езерото, залесена е източната част Цялостната визия за парк-остров " Свобода " е подчинена на концепцията за оформяне на общ комплекс за временен отдих, спорт и развлечения, който да е съгласуван със актуалните трендове в тази тенденция. Разработката планува ситуиране на осем зони на интензивност: за гастролиращи увеселителни уреди, за игрови уреди за деца от разнообразни възрасти, за рискови атракционни уреди, водни атракции, за пикник и доста други.

През годините Островът продължава да се облагородява и през 1925 година е построен нов мост, само че същинското обновяване стартира през 2007 година На входа на парк-Остров “Свобода “ посетителите се посрещат от красива арка. По концепция на сегашната кметска администрация се основава алея от скулптури-галерии навън, спортни площадки за минифутбол, хандбал, баскетбол, има фитнес навън, лекоатлетически писти.

От две години посетителите се радват на люлките на Салвадор Дали и Пабло Пикасо, дело на известните художници Марин и Светозара Кузеви, алея на кривите огледала, основана по концепция на деца от Пазарджик. Кривите огледала са тринадесет на брой и едно от тях е панорамно. „ Ако сте дебели ще видите по какъв начин ще изглеждате в случай че отслабнете, а в случай че сте слаби, ще видите дали ви отива да сте дебели “, описа едно от хлапетата. „ Има огледала, които изтъняват тялото единствено в централната му част, а други напряко ви разместват “ – описа още детето.

Кривите огледала от дълго време са част от увеселителните паркове на Запад, а в Америка най-известното от тях се намира в парк Милениум, в Чикаго.

Тук се намира и най-дългата скамейка в света с размери 1014 метра, на която могат да седнат 2040 души. Наблизо е и пазарджишкият Джурасик парк, в който има 6-7 фигури на праисторически динозаври. Всяка фигура е към 3 метра дължина. Динозаврите са направени доста реалистично и са осветени даже през нощта. В локалния " Джурасик парк " има модели на спинозавър, тиранозавър, трицератопс, апатозавър, стегозавър и торозавър.

Сред античните влечуги има и други уреди, познати от известния анимационен филм " Флинстоун ".Скулптурите на животните са направени от железни носещи структури, смоли и лакове. Имат и вградени звукови и светлинни резултати.

Най-атрактивното място обаче е зоокътът, чието създаване стартира през 2008 година и бе открит с позволение на Министерство на околната среда и водите. Той се простира върху 5 декара повърхност и заема източната част на острова на десния ръкав на Марица. Любимо място за отдих е освен на локалните жители, само че и на посетители от прилежащи градове и общини, които намират хладина и многообразие на това място.

Животните се набират посредством дарения-от частни сбирки или замени от други зоопаркове, най-голяма част от Софийския зоопарк. В момента има над 100 екземпляра от 32 типа, измежду които и екзотични. В него живеят тигърът Саша, носати мечета, сурикати, маймуни, лами, муфлони, кози, сърни и доста други любимци на децата, които не пропущат разходките си в зоокъта.

На Остров „ Свобода “ е повдигнат монумент на Алеко Константинов. Със сушата го свързва пешеходен дървен мост. През 2005 година е издигнат железен кръст. Кръстът е издигнат по дребни демонстрационни планове под управлението на тогавашния регионален шеф Иван Димитров, също по този начин по тези планове по снимков материал и направена документи е издигната и съборената в предишното чешма.

По концепция на настоящия кмет Тодор Попов е издигнат и нов пешеходен мост над Марица, който обезпечава достъп от парк-Остров „ Свобода “ към Индустриалната зона на града от другия бряг на реката и спортния комплекс “ Балона “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР