Любомир Димитров, гр. Дряново Най-старият паметник на Светите братя Кирил

...
Любомир Димитров, гр. Дряново Най-старият паметник на Светите братя Кирил
Коментари Харесай

Най-старият паметник на Светите братя

Любомир Димитров ,
гр. Дряново

Най-старият монумент на Светите братя Кирил и Методий в България се намира в дряновското село Керека. Той е повдигнат във връзка 1000 години от гибелта на Методий, на 6 април 1885 година, в двора на локалната църква, като по-късно е изместен в двора на кметството.
От спомените на участници в събитието се схваща, че за неговото извайване са дали средства освен богатите селяни, само че и всички поданици на село Керека, с цел да увековечат делото на Методий и на неговия брат Кирил.
Много празнична и тържествена е била ситуацията тогава. Пременени в най-новите си одежди, керековчани идват за освещаването на паметника от духовник Ставри, който държи слово за равноапостолите на знанието.
Преди време дряновецът, учен Христо Недялков (Светла му памет!), докара в с. Керека артистите от Детския радиохор и те изпяха пред натрупалото се население и гостите на балканското селце химна на двамата братя и песни, в възхвала на българските писмена. После няколко пъти, на 24 май, "българските славеи " огласяха още веднъж и още веднъж простора над Керека и дружно с неговите поданици се прекланяха пред паметта на светите люде, дали на страната ни писменост, четмо и писмо.
Маестро Недялков имаше концепция преди години да провежда в Дряново интернационален фестивал на детските хорове, който да няма спортен темперамент, само че да събере в нашия град именити хорови детски обединения от цяла Европа и от целия свят. За страдание никоя общинска администрация от този момент, та до гибелта на учен Христо Недялков през 2013 година, не направи по този начин, че концепцията му да се реализира. Мотивът бе, че няма средства за такова начинание...
Тук ще напомня, че село Керека е родното място на именития писател-белетрист Камен Калчев и на антифашиста Цоньо Лафчиев. Ако беше жив Камен Калчев, през месец юли 2018 година щеше да навърши 104 години. Той е създател на редица известни романи, като "Живите помнят ", "Семейството на тъкачите ", "Как търсих бъдещето си ", "При извора на живота ", "Софийски разкази ", "Пробуждане "...
Калчев е бил и зам.-председател на Съюза на българските писатели, и основен редактор и шеф на издателство "Български публицист ". Романът му "Семейството на тъкачите " е отличен с влиятелна премия от Асоциацията на американските писатели, като една от най-стойностните произведения на източноевропейски създател.
Известният създател умира през 1988 година и по негово предпочитание е кремиран, а прахът му е разпилян над родното му село Керека.
Цоньо Лафчиев е пристигнал на белия свят през 1918 година също в балканското селце, като през т.г. ще бъдат маркирани 100 години от рождението му.
Известен и почитан в региона антифашист и партизанин. Шивашки служащ в Дряново, той се включва интензивно в живота и битките на народа и на РМС. През 1942-1944 година Лафчиев е бил секретар на Дряновския областен комитет на РМС. Проявява се като самоуверен и смел пълководец на Дряновско-павликенската партизанска чета, провела голям брой акции срещу монархо-фашистката власт. След Девети септември е в редовете на Народната милиция. Бил е околийски шеф на Министерство на вътрешните работи в Дряново и областен шеф също на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново, след това е заемал и други виновни постове в страната.


Камен Калчев Цоньо Лафчиев


Изглед от село Керека - сн. "Дестинация Дряново "


Скромният монумент в село Керека до ликовете на Светите братя

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР