Любо Георгиев е ръководител на екипа, който ще изработи визията

...
Любо Георгиев е ръководител на екипа, който ще изработи визията
Коментари Харесай

Любо Георгиев, архитект: Решенията за София трябва да се взимат така, че да няма неприятно изненадани

Любо Георгиев е началник на екипа, който ще създаде визията за развиване на София за идващите десетилетия - задача, предоставена от Столичния общински съвет. В края на юли той завоюва състезанието за нов шеф на общинското дружество " Софпроект ", изработило Общия организационен проект на София. Днес дилемите на Любо Георгиев са да взе участие в смяната на метода, по който се възнамерява София, предприятието, което ръководи, както и устройствения проект на столицата.

Каква е задачата на " Визията за София " и по какъв начин ще бъде реализирана?

- Целта е да изградим система за взаимоотношение. Първо събираме информация и затова сега има публични поръчки за професионални сдружения. Към тях ще прибавим и хора от администрацията, тъй като те имат и на практика знания. Ще включим и неправителствени организации. С времето - и вложители.

През есента ще стартираме обществените диалози по всяка от тематиките, на тях ще представим събраната информация. Защото всеки има мнение за всичко, само че ние държим да организираме диалога върху данни и обстоятелства, а не върху отзиви. Много хора имат отзиви, без да знаят защо става въпрос.

Изработването на " Визията " има за цел да промени Общия организационен проект (ОУП), от който зависи къде ще се строи. Как ще стане това?

- Планът не е единствената цел. Ние би трябвало да формулираме заданието, в случай че приказваме проектантски, и от там нататък проектът да го извърши. Основната цел е да реализираме единодушие за това накъде желаеме да върви София. Първо би трябвало да се разберем дали желаеме повече вложения, гъстота на застрояването или желаеме баланс със зеленината или нещо напълно друго, като да вземем за пример да живеем в къщи и да разрушим всички блокове. Всеки би споделил, че желае къща с градинка, само че какво би значило това, в случай че го разпределим на цялото население и върху площта на София?

Доколко софиянци имат думата при планирането?

- В момента присъединяване на жителите е никакво. На публичните разисквания в този момент най-често се показват подготвени планове, които са доста механически. Това повече отблъсква жителите, в сравнение с да ги притегля.

Има непрекъснати противодействия - неправителствени организации против община, вложители против жители, жители против община. Никой на никого не има вяра. По тази причина се захванахме да работим по визията за София. Защото в града има доста капацитет и познания, които не са в институциите. Глупаво е общината да ги отблъсква, да не ги вижда, когато са доброжелателни, несъмнено. Искаме да стартираме да си партнираме и всички познания и опит да бъдат употребявани. Трябва да израснем, в случай че желаеме да имаме по-добро качество на живот.

Ще съумеете ли да измененията напластените връзки?

- Ще е доста мъчно. На всеки участник ще покажем изгодата от това да се включи, да показа, да се вслуша, с цел да промени нещо. Например на Общината би трябвало да покажем, че има изгода да взаимодейства с всички други участници, тъй като това ще улесни нейната работа. Ще има съидейници, а не съперници.

В този смисъл е доста основно визията да бъде основана от доста участници, само че и да бъде осъществена от доста участници. Идеята не е да администрацията да стартира да я вкарва.

А не допускате ли да изработите " Визия ", пък общината да я отхвърля и стартира да прави нещо напълно друго?

- Съмнявам се, че ще може да има такава обстановка. Именно затова въвличаме както общината, по този начин и политиците. Постоянно ще ги каним, ще ги държим осведомени. Ще гледаме да ги включваме в процеса, тъй че и те да не бъдат първо сюрпризирани, когато всичко е готово.

Често давате образци с задгранични градове. Някои от тях имали ли с сходен проблем?

- Навсякъде са имали такива проблеми. Говорили сме с сътрудници от Тел Авив, Виена, Бостън, Копенхаген, Антверпен. Навсякъде се пробват да позволяват проблеми и на никое място не им е елементарно. Винаги има какво да се усъвършенства в работата на администрацията. Виена, правейки своята " Визия ", също усъвършенства взаимоотношението сред жителите и локалната власт.

В Тел Авив основават цифрова платформа, през която жителите дават информация за навиците и метода си на живот в града. Те са като датчици за градската среда.

Един от проблемите в София са колите.

- София не е планувана за толкоз коли. Трябва да създадем по този начин, че да няма потребност от тях.

Как?

- Това става по класическите способи, въобще не е невероятно - с доста добър градски превоз, положителни благоприятни условия за пешеходците, положителни благоприятни условия за велосипедисти, споделени пътувания.

Освен такситата, всички останали коли се употребяват от точка А до точка Б и през по-голямата част от времето са паркирани. Всъщност те заемат пространство, а не се употребяват за напредване. Мисля, че можем да избегнем това. Ако общината направи по този начин, че потреблението на колело да е по-удобно, рейсовете да са повече и по-начесто, да се вкара нощен градски превоз. Колата е като ламя - колкото пътища правиш, толкоз повече коли ще има.

Как желаете да измененията " Софпроект "?

- " Софпроект " е направил общия организационен проект. Оттогава е трябвало да следи по какъв начин се извършва проектът. Това не е правено, евентуално тъй като целите на общината са били други. С времето " Софпроект " се е трансформирал в проектантско бюро на общината. Това не е е неприятно, само че за тази цел има друго дружество - " София план ".

Заради това чиновниците на " Софпроект " са спрели да събират данни за града и да вършат разбори. Липсва практиката да се дават препоръки какво и по какъв начин да се усъвършенства. Очертаването на трендове - кое е наред и кое не. А това е належащо.Желанието ми е " Софпроект " да проучва, да прави оферти, да дава разнообразни разновидности. След това тези, които са определени от нас - политиците в общината, да вземат решение, знаейки обаче какви са следствията. Няма съвършено решение, постоянно има компромис. Ще се опитаме обаче да ни бъде оптимално ясно с какво се прави компромис и какви са следствията. Така и жителите ще знаят за какво кметът или общинските съветници са решили нещо.

За мен най-важното е да не взимаме решения през престиж и позиция. Например, кметът сподели и това е. Напротив,трябва да взимаме решения, които са премислени от хора, които знаят и мога. Точно това е желанието ни - да създадем система, която да притегля можещите. За да е ефикасна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР