Любителите на звездите имат възможност веднъж в живота“ да видят

...
Любителите на звездите имат възможност веднъж в живота“ да видят
Коментари Харесай

Една от най-ярките звезди на нощното небе ще изчезне за 7 секунди тази нощ

Любителите на звездите имат „ опция един път в живота “ да видят рядко астрономическо събитие довечера. Но ще би трябвало да сте будни през дребните часове, с цел да го видите – и в случай че мигнете, в действителност можете да го пропуснете.

Астероид, прочут като 319 Леона, е подготвен да премине пред далечна звезда, наречена Бетелгейзе, известна с яркочервения си оттенък и непредвидимо държание. 

One of the biggest and brightest stars in the night sky will momentarily vanish as an asteroid passes in front of it to produce a one-of-a-kind eclipse late Monday into early Tuesday.
— NBC News (@NBCNews)
Това по този начин наречено „ окултиране “ ще докара до изгубване на звездата за малко, като че ли е била заличена от нощното небе от Всемогъщия, преди ненадейно да се появи още веднъж.

Събитието ще се случи малко след 3 сутринта (българско време), в ранните часове на вторник (12 декември), само че дали ще го видите или не зависи от това къде се намирате по света. 

Астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория разказа „ изключителното “ събитие като „ опция, която се появява един път в живота “. 

Събитието ще бъде очевидно единствено по тясна пътека (известна като окултационна пътека), която минава през елементи от Азия, Южна Европа и южните елементи на Северна Америка. 

„ Астероидът Леона ще наподобява, че се движи от запад на изток в небето, а за наблюдаващите от северното полукълбо това значи отдясно наляво “ , сподели доктор Робърт Маси от Кралското астрономическо общество.

„ Няма да се вижда от Обединеното кралство – в Европа окултната пътека минава през Средиземно море, в това число Южна Италия, Южна Испания и Южна Португалия, а също Флорида и Мексико. “

Asteroid will pass in front of bright star Betelgeuse to produce a rare eclipse visible to millions
— The Associated Press (@AP)
Бетелгейзе ще се вижда седем секунди, само че може да е по-дълго или по-кратко според от вашето местонахождение. 

„ Всеки наблюдаващ ще види събитието с дълготрайност от 5 до 15 секунди “ , сподели доктор Маси. 

Бетелгейзе – нормално десетата най-ярка звезда в нощното небе – е 950 пъти по-голяма от Слънцето и е на 642,5 светлинни години от Земята. 

Това е червен колос – умираща звезда в последните стадии на звездната еволюция – в известното съзвездие Орион, кръстено на именития ловджия в гръцката митология.

[EN] On Monday night - Tuesday morning, Betelgeuse, one of the biggest and brightest stars in the night sky, could momentarily vanish for several seconds as an asteroid known as (319) Leona passes in front. It’s currently unclear if the asteroid will obscure the entire star,…
— Xplora (@XploraSpace)
Бетелгейзе се вижда елементарно, освен заради яркостта и аления си нюанс. Той образува „ дясното рамо “ на съзвездието Орион (или лявото рамо, както се вижда от Земята) и се вижда горе вляво от известния пояс – линията от три звезди. 

В момента към Бетелгейзе се доближава доста по-малкият метеорит 319 Леона, който е единствено 70 км в диаметър. Тъй като метеоритът е дребен, с цел да видите Бетелгейзе затрупан, би трябвало да сте на място, където звездата и метеоритът са в съвсем идеална линия по отношение на вашето местонахождение. 

За тези, които не могат да видят събитието със личните си очи, не е нужно да го пропущат изцяло. Предаването онлайн, достъпно в YouTube, ще стартира в 03:00 (българско време) и окултацията би трябвало да завърши в границите на половин час.

Джанлука Маси, шеф на плана за виртуален телескоп, сподели, че рядкото събитие може да помогне на специалистите да изследват както звездата, по този начин и метеорита. 

One of the brightest stars in the night sky will DISAPPEAR for 7 seconds tonight - how to see the once-in-a-lifetime event
— Daily Mail Online (@MailOnline)
„ Тези типове окултации са доста потребни за ограничение на формата на участващия метеорит “ , сподели Маси в изказване.

„ Тук се надяваме даже да проучим и повърхността на забърканата звезда – Бетелгейзе.  Това е огромен червен свръхгигант и до момента в който Леона ще се движи пред него, както се вижда от Земята, ще можем да се надяваме да научим повече за огромните му конвективни кафези, ръководещи неговата променлива бляскавост. “ 

Бетелгейзе претърпя голям спад в яркостта си през 2019 г. , само че това не беше обвързвано с прекосяването на метеорит пред него.  Учените споделиха предходната година, че това е породено от композиция от ненадейно изстудяване и кондензиращ прахуляк наоколо до звездата. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР