Любителите на историята може би знаят името Чарлз Доус, което

...
Любителите на историята може би знаят името Чарлз Доус, което
Коментари Харесай

Вицепрезидентът, който написа хитова песен

Любителите на историята може би знаят името Чарлз Доус, което на останалите от нас не ни приказва нищо. Той е бил вицепрезидент на Калвин Кулидж, които на някои от нас също не ни приказва нищо. Но както и да е – любопитно е, че двамата се ненавиждат.

Много преди да стане заместител на Кулидж обаче, Доус е пианист и композитор. Всъщност той е член на Фи Му Алфа Синфония (Phi Mu Alpha Sinfonia), студентско приятелство за мъже с интерес към музиката.

Макар че Доус явно не е приел този си интерес като специалност, той несъмнено оставя своя отпечатък върху музиката в Америка. Това става през 1912 година, когато, обвзет от мелодия, която не може да изкара от главата си, написва пиеса за пиано и цигулка, наречена „ Мелодия в ла мажор “. Тя става много известна, което Доус, който по това време е банкер, намира за занимателно: „ Малцина банкери са се прославяли като музикални композитори. Знам, че ще бъда цел за моите другари шегаджии. “

След несполучлива кандидатура за Сената през 1901 година Доус афишира, че е завършил с политиката. Но политиката има други проекти за него. През 1921 година е назначен за първия в историята шеф на Бюджетното бюро при Уорън Г. Хардинг. А през 1924 година, откакто минава през най-малко трима други вероятни претенденти за вицепрезидент (двама от тях отхвърлят номинацията, а третият, Хърбърт Хувър, е прекомерно непопулярен), Кулидж се съгласява Доус да бъде негов претендент за вицепрезидент.

Години по-късно песента изведнъж се трансформира в поп шлагер, откакто през 1951 година създателят на песни Карл Сигман прибавя няколко думи към мелодията и я преименува на „ It’s All in the Game “. През същата година Томи Едуардс извежда песента до 38-мо място в класацията на „ Билборд “, само че 7 години по-късно песента доближава връхната си точка, когато Едуардс я записва още веднъж в жанр рокендрол.

Оттогава на песента са правили кавъри Елтън Джон, Бари Манилоу, Мама Кас, Нат Кинг Коул, Ван Морисън и доста други.

Към днешна дата Доуес е единственият вицепрезидент, чиято ария е била преди всичко в класацията… въпреки че той самият е пропуснал този миг. Доус умира през април 1951 година, единствено няколко месеца преди Сигман да добави текст към мелодията му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР