Любителите на електрониката имат интерес да побързат с пазаруването до

...
Коментари Харесай

Електрониката ще поскъпва през 2023 година


Любителите на електрониката имат интерес да побързат с извършването на покупки до края на 2022 година, по-късно цените ще порастват (снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки че сме привикнали новите електронни устройства да стават все по-достъпни, бизнесът с електроника няма да остане непокътнат от инфлационните процеси, които са на ход в световен мащаб. Предвид неотдавнашните анонси за повишаване на чиповете, потребителите би трябвало да работят бързо, в случай че са възнамерявали софтуерни покупки, с цел да се възползват от по-поносимите цени през този сезон.

Вятърът на смяната полъхна през юни, когато Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), най-голямата компания за чипове в света, разгласи нарастване на цените, считано от 2023 година Сега наподобява се задейства верижна реакция.

Съобщението на TSMC беше последвано от сходен анонс от Intel. Според обява на DigiTimes, и американската Qualcomm е уведомила своите клиенти, че ще вдигне цените на чиповете. Сега наподобява, че множеството, в случай че не и всички компании за полупроводници се канят да покачат цените.

Потребителят го заплаща

Като основен съставен елемент на съвсем всичко, което използваме в всекидневието си – от електрически четки за зъби до смарт телефони и коли – полупроводниците са вездесъщи. Това значи, че повишаването им ще наложи повдигане на цените по цялата верига на цената, т.е. във всички промишлености. В последна сметка тези нараствания ще се трансферират върху потребителите.
още по темата
Дори таксите за услуги, начислявани от фирмите за връзки, интернет и развлечения, евентуално ще се усилят, защото те трансферират възходящите цени на новото си съоръжение.

Тези предизвестия за повишаване на цените не са изненадващи. Полупроводниковата промишленост към този момент много време се бори с ограничавания на потенциала, световен недостиг и възходящо търсене. Масло в огъня наляха и продължителните локдауни в Китай, които блокираха бизнесите от всички сфери през първата половина на годината.

Към това се добави и геополитическо напрежение, катализирано от руско-украинския спор, възходящите цени на някои сериозни първични материали, както и увеличените разноски за производителите на чипове като Intel, Micron и други

Няма вълшебна пръчица

Както показват анализаторите от Tirias Research, няма елементарно решение за проблемите с доставките на полупроводници. Повечето от новите индустриални мощности, които се градят в този момент, ще имат потребност от време, с цел да проработят. Необходими са най-малко две години, с цел да се построи и стартира да работи нова фабрика за полупроводници, даже на съществуваща индустриална площадка.

От друга страна, въпреки че някои заводи са се заели да изградят нови индустриални мощности, огромна част от този ангажимент се основава на помощно финансиране, да вземем за пример държавно. Такъв е казусът в Съединени американски щати и в Европейски Съюз. А държавните финансирания нормално идват доста постепенно.

Освен това следва да се чака, че новите заводи ще бъдат пригодени да поддържат и по-модерни индустриални процеси. При тях по-високите разноски ще могат да бъдат възобновени посредством по-високи маржове на облага.

Повече инфлационен напън

Всички тези проблеми са задоволително неприятни, само че когато се комбинират с продължаващите локдауни в Китай, ограничавания рандеман на първични материали, тесните места в корабоплаването и дефицита на работна ръка, полупроводниковата промишленост ще стане жертва на натиска на инфлацията.

Икономистите все по-често приказват за неизбежността на рецесията, а някои я виждат като единствен излаз от настоящото състояние.

В резултат на това, когато става въпрос за електроника, специалистите поучават потребителите да побързат да се възползват от настоящите цени на това, от което се нуждаят, още през сегашния сезон. В изгода на самостоятелните купувачи са и специфичните предложения за учащите, които траят съвсем цяла есен, както и тези през празничен сезон. След това? След това по-високите цени ще бъдат норма през 2023 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР