Любимата приказка от детството, написана от Ханс Кристиан Андерсен -

...
Любимата приказка от детството, написана от Ханс Кристиан Андерсен -
Коментари Харесай

Славеят чурулика в Музикалния театър и носи духа на примата Катерина Тупарова

Любимата приказка от детството, написана от Ханс Кристиан Андерсен - „ Славеят на Китайският император “, ще оживее на сцената на  Музикалния спектакъл в средата на март и по този начин ще възвести идването на пролетта. Композиторът Румен Бояджиев-син особено написа музиката за най-новия мюзикъл за деца " Славеят ", а либретото е на Венелин Методиев.

Режисьор на сантименталния и изобретателен театър е Александър Мутафчийски. Сценографията и костюмите са основани от Денис Иванов, а хореограф на спектакъла е Антоанета Алексиева.  Премиерните постановки са на 16 и 17 март в Камерната зала на Музикалния спектакъл, а до края на месеца мюзикълът може да се гледа и на 23 и 24 март и на 21 април. Билетите за първата премиерна дата към този момент са изчерпани. Спектаклите се играят от 11 часа.

Емоционалният и изпълнен с метафизичен послания мюзикъл " Славеят " е въодушевен от една от най-ярките сопрани в България и една от огромните звезди на Музикалния спектакъл Катерина Тупарова. Тя си отиде от този свят през август предходната година едвам на 58-годишна възраст след тежко боледуване.

Крехка като врабче и певица с огромна душа, тя изигра голям брой централни функции в разнообразни постановки, в които блестеше с гения си и с добротата си. Скръб покоси сътрудниците й от Музикалния спектакъл, а най-съкрушен от загубата й е нейният мъж – композиторът и барабанист Румен Бояджиев-син. Той обаче откри креативен сили да сътвори една красива музика, която носи духа на незабравимата Катерина Тупарова.



" Музикалният спектакъл, създателите на мюзикъла, постановъчният екип и артистите посвещаваме това произведение в памет на нашия славей Катерина Тупарова - същинската вдъхновителка за основаването на тази творба ", показа в обществените мрежи Александър Мутафчийски, който с изключение на режисьор на " Славеят " бе и дълготраен театрален сътрудник на оперната и оперетна прима.



Александър Мутафчийски е режисьор на мюзикъла " Славеят " по музика на Румен Бояджиев-син

" Радваме се, че ползата към това зрелище е към този момент доста огромен, тъй като Славеят пристигна при нас в един доста тежък миг, даде ни силата, сподели ни пътя, по който да продължим напред. Славеят, също като в приказния сюжет, се оказа там, където хората имат потребност от него, с цел да подари вяра и религия. 

Замисляли ли сте се за какво приказките на Андерсен са толкоз обичани... Може би тъй като посредством тях той като че ли ни внушава своята религия за искреността на душата и спонтанността на възприятията, и въпреки постоянно в неговите истории отражение да намират трагичните страни на живота, постоянно утвърждаваща е вярата в окончателната победа на положителното ", споделя още режисьорът и водещ солист на Музикалния спектакъл Александър Мутафчийски.



Композиторът Румен Бояджиев-син по време на подготовките на " Славеят " в Музикалния спектакъл

" Работейки по мюзикъла и неговата театрална реализация, ние се водим от главната концепция, която ни вълнува - за същинското изкуство, което има съзидателна мощ, способно да пречисти хората от неприятното в тях, можещо да победи даже и гибелта!

Всичко в постановката е подчинено на желанието на целия екип да сътвори един баснословен бутиков театър, който да очарова, както най-малките фенове на Музикалния спектакъл, по този начин и техните родители, баби и дядовци.

Историята за Славеят и китайският император е написана преди тъкмо 190 години от Андерсен на 11 ноември 1834 година и е въодушевена от несподелената обич на създателя към оперната певица Джени Линд, която била толкоз сладкогласна, че я наричали Шведския славей ", разкри още режисьорът.



Примата на Музикалния спектакъл Катерина Тупарова, която си отиде предходната година от този свят, въодушеви основаването на спектакъла " Славеят "

“Какво ли е да живееш в замък целият изработен от тънък и нежен порцелан заобиколен от градини с цветя от кристал. Това е " Славеят " - историята за владетеля на античен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго с изключение на изолирания и стеснен собствен неестествен свят, където нямат никаква визия за действителността и живота отвън рамките на порцелановия императорски двор. А там някъде, отвън него, където стартира гъстата зелена гора, разпростряла се чак до синьото море, живее една дребна сива птичка, неугледна на тип, само че притежаваща необикновено хубав глас – Славеят.



Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а някои задгранични пътешественици даже го разказват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в античен Китай. Една такава книга провокира безпорядък в Императорския замък.

Никой от придворните не е чул за чудната птичка, а Императорът упорства тя да му бъде показана. Оказва се че само Момичето от кухнята познава Славея и може да заведе придворните при него. След дълго и изтощително блуждаене най-сетне Славеят е открит и поканен в двореца. Песента му трогва до сълзи Владетеля и той заповядва птицата да остане да живее в палата, заключена в клетка ", споделя Александър Мутафчийски.



След време Японският император изпраща като подарък за императора на Китай неестествен, машинален славей, целият направен от злато и скъпоценни камъни, блестящ и елегантен, само че пеещ една и съща мелодия, звучаща монотонно и равно. Истинският славей е принуден от Императора да пее дружно с изкуствения, с цел да потвърди, че е по-добър. Това наранява и наскърбява дребната птичка и тя съумява да избяга от клетката си.



Загубил най-хубавото нещо, което има, обзет от болежка и обезсърчение, Китайския император губи сили и се разболява тежко. Смъртта идва при него, с цел да го води във вечността. Узнал, че Императорът е на смъртно легло, Славеят се връща в двореца и с песента си съумява да прогони Смъртта. Императорът оздравява и е подготвен да стартира своя нов живот.



Оригиналното и забавното от музикална позиция е, че в цялото произведение, с изключение на пиано, в музикалния акомпанимент са включени флейта и разнообразни ударни принадлежности, които много постоянно ще акцентират ритъма и търсената типично китайска мелодичност. Музикантите, свирещи на обособените принадлежности, ще бъдат видни за публиката, което е в духа на представянето на китайската опера, а и за децата срещата от близо с обособени музикални принадлежности би имала учебен темперамент, споделят още от екипа на " Славеят ".



В РОЛИТЕ СА:

СЛАВЕЯТ: Теменужка Трифонова, Зорница Иванова

МОМИЧЕТО ОТ КУХНЯТА: Боряна Йорданова, Пламена Михова

СМЪРТТА/ИЗКУСТВЕНИЯТ СЛАВЕЙ: Людмила Козарева, Илона Иванова

ИМПЕРАТОРЪТ: Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков

ГЛАВЕН ПРИДВОРЕН: Тодор Велков, Димитър Иванов

ВТОРИ ПРИДВОРЕН: Георги-Маноел Димитров, Александър Милев
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР