Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова

...
Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова
Коментари Харесай

Марта Вачкова и д-р Родина Несторова обединени срещу остеопорозата

Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът доктор Родина Несторова се сплотиха и станаха част от осведомителната акция, отдадена на битка с остеопорозата „ Не се пречупвай! “. Инициативата е част от дългогодишните старания на биотехнологичната компания „ Амджен България “ да осведоми българските пациенти за заплахите, които крият хроничните болести и значимостта на навременната диагностика и лекуване.

По данни на Българското сдружение по ендокринология 426 000 дами в зрелост у нас страдат от остеопороза, открита при проучване на гръбнака или бедрената шийка, а в света с понижена костна компактност са близо 200 млн. дами.

„ Приблизително една от всеки три дами и един от всеки пет мъже над 50-годишна възраст получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Най-опасни са бедрените фрактури. Две трети от тях са при дамите, а една трета – при мъжете. Смъртността от бедрени фрактури при представителите на мъжкия пол, обаче, е по-висока. Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в границите на една година, откакто получат бедрена фрактура. Статистиката демонстрира, че бедрените фрактури се подреждат на четвърто място след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Рискът от строшаване на бедрото при дамите е по-висок от заплахата от развиване на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети дружно. 60% от пациентите с бедрена фактура остават до края на живота си в потребност от непозната помощ, а 20% - с тежка инвалидизация. Но има избавление. Това е ранната диагноза и ранното лекуване “, споделя доктор Родина Несторова.  

Остеопорозата е толкоз постоянно срещана, че в световен мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура, а една четвърт от пациентите имат потребност от нескончаем престой в болнични заведения. Това е и повода лекуването на последствията от фрактури при остеопороза да коства на Европейския съюз към 37 милиарда евро годишно.

„ Дългогодишният ни опит в лекуването на остеопорозата удостоверява неизбежния извод, че огромна част от хората към момента или не са задоволително осведомени за болестта, или не наблюдават постоянно положението на костите си. Има и доста пациенти с сложена диагноза „ остеопороза “, които по една или друга причина приключват лекуването си, без да го обсъдят с лекуващия си доктор. Този развой се задълбочи по време на пандемията от COVID-19. Ето за какво стартирахме тази осведомителна акция “, споделя доктор Красимира Чемишанска, изпълнителен шеф на Амджен България.

Компанията неотдавна анонсира и старта на нова платформа за пациенти. Платформата съдържа информация за болестта, способи за диагностика, потребни материали и препоръки за предварителна защита и поддържане на положително костно здраве.

Лице на „ Не се пречупвай! “ е известната българска актриса Марта Вачкова. „ Смятам, че когато човек е известен, е значимо в какви начинания се включва. „ Не се пречупвай! “ не е просто акция, а е задача. И ние, известните хора, би трябвало да заставаме зад такива начинания. Нека да се грижим за здравето си! “, сподели Марта Вачкова.

В рамките на акцията ръководителят на Федерация „ Български пациентски конгрес “ Иван Димитров показа своите наблюдения върху опита на пациентите, страдащи от остеопороза.

„ Дълги години Български пациентски конгрес подкрепя пациентите с остеопороза с разнообразни начинания с единствена цел да ограмотим българското общество. Проблемът на нашите пациенти е, че не знаят какво е остеопорозата. Често те мислят, че изтъняването на костите е обикновено с придвижване на възрастта. Една акция, която дава повече информация за това социално-значимото заболяване, е доста значима, с цел да помогне на българите да осъзнаят сериозността на остеопорозата. За страдание, заради пандемията от COVID-19 доста хора не отидоха на доктор, даже стопираха своето лекуване, а това може да докара до последваща вълна на от ден на ден счупвания. “, показа Димитров.
Your browser does not support the video tag.
Материалът се разгласява с поддръжката на Амджен България.
 Уникално бухнал ябълков кекс единствено за 10 минути
Едва ли има нещо стоплящо душата от превъзходен, топъл ябълков кекс с чаша ароматно кафе в студената есен. Предлагаме ви една извънредно лесна и налична...
 Кой има имен ден през днешния ден, 11 октомври
На 11 октомври имен ден честват всички, които носят името Филип, Филипа и производните им. Най-оригиналните пожелания за имен ден Имени...
 Служебен зам.-министър се съмнява: Пътните строители са работили преднамерено нелегално
Държавата е отпускала един бюджет от към 300 млн. лв. за всички компании, след което те са правили работа за над 1 милиарда лв. и в края на годината...
 www.expert.bg  Фирмите си върнаха 2,7 милиарда лв. Данък добавена стойност от страната  С какво се отличават крупиетата в живото <a href=казино на bwin " />  Пазете лв. и стойте надалеч от еврото, поучава някогашен финансов министър  Държавата тегли рекорден нов дълг  www.iwoman.bg  Растенията, които да засаждате едно до друго, тъй като си оказват помощ  10-те най-големи неточности, които унищожават брака  Хрупкава туршия със зелени домати  Истинската история на Испанската принцеса - по Epic Drama  https://www.sportlive.bg  Ибрахимович се завръща за Милан в мач от Шампионска лига  Обрат: Бивш нападател на Левски подписа със Славия вместо с Царско село  Левски промени началния си час за инспекцията със Струмска популярност  Бербатов: Представихме програмата си и пред Левски, и пред Лудогорец Откриха първия кариерен център за хора...
На публично събитие бе открит първият по рода си кариерен център за хора...

Заедно можем
Заркова: Цялата държавна машина с мощния... Марта Вачкова и доктор Родина Несторова обединени... Отиде си издателката и преводач Надя Фурнаджиева... Размразявайте месото по този начин и то няма да е рисково... Сравнение: Италия се оправи със здравната... Любомир Стефанов: Избирането на...
Като че ли за жителите президентската конкуренция на вота 2 в 1...
Футурологът Мариана Тодорова: Ако ИИ осъществя точката на сингулярност, това би могло да е последното човешко откритие
Д-р Мариана Тодорова е футуролог, доцент в Института...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР