Лятото носи слънце и радост, а прясната купа плодове на

...
Лятото носи слънце и радост, а прясната купа плодове на
Коментари Харесай

16 храни, които могат да се съхраняват по-дълго, отколкото мислим

Лятото носи слънце и наслада, а прясната купа плодове на масата е неизменима част от тази наслада. За жал някои от свежите летни храни са твърде нетрайни. Ето няколко потребни съвета, които ще ви оказват помощ да се насладите на пресни плодове, сирене и други вкусотии колкото по-дълго е допустимо, написа obekti.bg, базирайки се на Bright Side.
Горски плодове + оцет + вода

Смесете 1:10 ябълков оцет и вода. Изплакнете плодовете в този разтвор, изсушете ги, сложете ги в купа, облицована с хартия и я поставете в хладилника. Разтворът е слаб, така че няма да усетите оцета, а плодовете ще останат пресни по-дълго.

Целина, броколи, маруля + алуминиево фолио

Рецептата е елементарна: увийте зеленчуците напълно в алуминиево фолио – ще останат свежи и хрупкави две-три седмици или повече.

Сирене + пергаментова хартия

Увийте сиренето или кашкавала в пергаментова хартия и го сложете в керамична или стъклена купа. Може също по този начин да ги поставите в пластмасова кутия, само че я дръжте леко отворена. Дръжте сиренето в по-топлата част на хладилника. Друг комфортен метод да го задържите за по-дълго време е да го замразите.

И това е забавно: Малтодекстрин – новата отрова! - четете още забавни вести на zdrave.to

Кайсии + кутии

Най-добре се съхраняват не напълно узрелите кайсии, които нямат петна или други недостатъци. Ако са доста, увийте всяка в пергаментова хартия и ги сложете в кутия. Можете да употребявате и чист изсъхнал съд с отделения, да вземем за пример тава за яйца. Кайсиите узряват при температура 10 – 15 градуса. Узрелите кайсии се съхраняват най-добре в книжен плик в хладилника.

Извара + сол или захар

Изсипете изварата в стъклен или емайлиран съд с похлупак. Сложете две-три бучки захар от горната страна и дръжте в ледник. Можете да я съхранявате и без ледник по следния метод: изсипете слой сол в стерилна купа, сложете изварата върху нея, покрийте с забрадка и сложете тежест от горната страна. Нискомаслената извара се съхранява по-лесно.

Грозде + въже

Най-доброто място за гроздето в хладилника е задната стена. За да се запазят по-дълго, гроздовите зърна би трябвало да стоят допустимо най-далече едно от друго. Те ще останат свежи, в случай че ги окачите в изсъхнало, хладно, мрачно и проветриво помещение. Градинарите резервират гроздето по-дълго, като стопират да поливат лозите месец-месец и половина преди обирането му.

Джинджифил + вряла вода или пергаментова хартия

Ако не се интересувате толкоз от здравословните свойства на джинджифила, а единствено от усета му, дръжте го във фризера. Въпреки това, в случай че желаете да го запазите пресен по-дълго време, изсушете го леко на слънце, след което го увийте в пергаментова хартия и го поставете на мрачно и хладно място. Друг метод е да го потопите във вряла вода, след което да го държите в хладилника.

Месо + коприва + марината

Можете да съхраните прясно месо даже без ледник сред 4 и 6 дни, в случай че увиете към него листа от коприва (хрян, пелин или листа от леска също правят работа), увийте в забрадка, напоена в оцет и поставете в тенджера или дървена кутия. Затворете капака компактно и заровете на 20 см в земята. Измийте преди готвене. Във фризера месото се съхранява най-добре в алуминиево фолио, или мариновано.

Зелен лук + бутилка + фризер

Един елементарен метод да замразите пролетния лук е да нарежете и да го сложите в пластмасова бутилка. Изсушете малко, преди да сложете в хладилника. Ако извършите всичко вярно, можете да го запазите чак до зимата.

Домати + дръжките нагоре

Дръжте неузрелите домати с дръжките надолу в книжен плик или на един пласт в кутия на хладно място, до момента в който узреят. Ако в близост има плодове, те ще ускорят узряването. Зрелите домати би трябвало да се съхраняват на стайна температура с дръжките нагоре, за предпочитане без да се допират.

Риба + лед

Важно услоиве тук е вярната обработка, откакто рибата е хваната. Не би трябвало да я транспортирате в найлонова торба, до момента в който е още жива – това се прави едвам когато рибата е убита и са изчистени люспите. Обикновените хладилници не могат да обезпечат подобаващата температура с цел да се съхранява рибата прясна, само че в случай че я поставите в кутия с лед, можете да удължите периода ѝ на валидност с 2 – 3 дни.

Зеленолистни зеленчуци + вода + найлонова торба

Поставете стъблата в купа с вода и покрийте листата с найлонова торба. След което ги поставете на хладно място.

Ябълки + хартия + чекмедже

Съберете ябълките в точния момент и не ги мийте. Восъкът по кората ги пази от плесени. Дръжте ги в хладно помещение и махнете наранените плодове до две седмици. Внимателно увийте останалите в хартия или пергамент (не във вестник). Ако имате доста ябълки можете да отделите всеки пласт с хартия. Обърнете ги с дръжките нагоре в мрачен ъгъл, колкото може по-далече от картофите.

Гъби + кутия, купа или книжен плик

Младите гъби са най-хубави за предпазване. Изчистете от пръстта и изплакнете бързо, защото ще попият водата. Можете да ги поставите в купа със солена вода, в случай че би трябвало да отстраните насекомите. Подредете ги върху кухненска хартия и отрежете развалените елементи. Изсушете леко и съхранявайте в хладилника в книжен плик, дървена кутия или купа със салфетки.

Диня + пепел, мрежа, глина, мъх или плява

Дините се съхраняват най-добре в маза при температура към 2 С. Увийте ги в забрадка и ги окачете в мрежа или поставете на рафт със плява. Можете да ги покриете с глина или восък. Други варианти са в бъчва с пепел или изсъхнал мъх. Дините устоят дълго на хладно и мрачно, върху мека възглавница и постоянно се прекатурват.

Масло + фурна

Този античен способ разрешава маслото да се съхранява от една до три години. Поставете стерилизираните буркани върху лист за печене и сложете маслото вътре. Печете във фурната на 110 градуса за към 15 – 20 минути. След това прибавете още масло, завийте капачките и го оставете още 45 минути във фурната. Охладете и съхранявайте в долап.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР