Лятото на 2022 година ще остане в историята като най-скъпия

...
Лятото на 2022 година ще остане в историята като най-скъпия
Коментари Харесай

Българите отвързаха кесиите за почивка: Това лято похарчиха повече от всички години назад

Лятото на 2022 година ще остане в историята като най-скъпия морски туризъм за нашенци.
Прочетете още
Данните демонстрират, че през третото тримесечие на 2022 година, което обгръща юли, август и септември, приблизително за пътешестване в страната с персонална цел българите са били изхарчени 407.23 лева на човек, като в сметката не се включват децата под 15 година Средният разход на екскурзиантите в чужбина пък е 822.68 лева Това са най-високите регистрирани междинни разноски за пътешестване в новата история на България.

 

Ето и статистиката по години: 



Учудване обаче в това няма - инфлацията повлече съществено цените нагоре, изключително в пиковия сезон. Най-скъпите туристически пакети в България са точно през юли и август. Високите цени на горивата и рекордното повишаване на храните също рефлектират съществено върху бюджета за отмора.

Структурата на разноските демонстрират, че максимален бюджет в пътуванията е този за храна. Цели 41% от парите при пътешестване в България отиват за храна, а при екскурзиите чужбина делът е 33%. Второто най-скъпо бюджетно перо е настаняването - 30,4% от всички разноски за пътешестване в границите на страната и 24,5% от разноските за пътуване  в чужбина. Транспортът е с дял надлежно - 17,5% в страната и 25% в чужбина. 

Представените междинни стойности за пътешестване въпреки всичко наподобяват много по-ниски от бюджета за море и повода е, че са на база осреднени пътувания с най-различни персонални цели. В тези пътувания са включени с изключение на почивките, по този начин и ходенето на друго място отвън обитаемото за посещаване на културни мероприятия, спортуване, лекуване, малко образование, религиозни мероприятия, посещение на близки и другари и други. 

Така или другояче стойностите са недвусмислено демонстрират, че пътуването става все по-скъпо наслаждение. 

През третото тримесечие на 2022 година 1 748 800 български жители са осъществили туристически пътувания. Това е в пъти повече от последните години и повече даже от третото тримесечие на 2019 година (1 734 000 души), до момента в който предходните години за същия интервал пътуващите са били към 1 300 000. 



Преобладаващата част от тях - 78.5%, са пътували единствено в страната, 16.3% - единствено в чужбина, а 5.2% са пътували както в страната, по този начин и в чужбина. В съпоставяне със същото тримесечие на 2021 година общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години нараства с 31.7%.

Най-много пътуват хората в дейна възраст сред 25 - 44 години - 747.0 хиляди, или 42.7% от всички.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР