Лувърът в Абу Даби С Лувъра в Абу Даби, музей

...
Лувърът в Абу Даби С Лувъра в Абу Даби, музей
Коментари Харесай

От културата до спорта ОАЕ и Катар водят люта битка за световно влияние


Лувърът в Абу Даби

С Лувъра в Абу Даби, музей с универсална задача и архитектурно украшение, Обединените арабски емирства се надяват да разширят културното си въздействие оттатък Персийския залив и да нанесат удар на Катар - " братът противник ", който употребява силата на спорта като средство за въздействие, само че чийто имидж е оскърбен.

В тази безмилостна борба за международна популярност парите от петрола и газа - въпреки не по този начин изобилни в последните години - зареждат конкуренция в културните, медийните и спортните планове, които развиват понятието " мека мощ ".

Съществува борба за " надмощие в " меката мощ " сред монархиите в Залива ", " конкуренция за вложенията, туризма и имиджа ", изяснява Андреас Криг, анализатор към Кралския лицей в Лондон.

Дубай, икономическата столица на Емирствата, към този момент навлезе в поствъглеводородната ера и завоюва сериозна преднина в нашарване на имиджа си по отношение на Абу Даби и Доха, залагайки на услугите, бизнеса и туризма, добавя той.

С територия колкото Шотландия, ОАЕ, чиято политическа столица е Абу Даби, има население от 10 милиона души, 12 % от които - локални. Четвърти по величина производител в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), страната разполага с потвърдени находища от 98 милиарда барела нефт.

Катар, който е с една трета от размера на Белгия, има 2,6 милиона поданици, от които 13 % са локално население. Той е най-големият експортьор на полутечен природен газ и разполага с третите по величина в света находища от газ след Иран и Русия.

ОАЕ и Катар следват тактика за районно одобряване и с вложения, възлизащи на милиарди евро, дипломацията им поставя старания да разшири известността им.

Така беше през 2010 година, когато Катар завоюва правото да провежда Световното състезание по футбол през 2022 година, както и през 2013 година, когато Дубай завоюва организирането на Световното ревю през 2020 година

" Пари Сен Жермен " против " Манчестър сити "

В сферата на спорта от 2011 година Катар има футболния клуб " Пари Сен Жермен " (ПСЖ), а през лятото купи двама от най-хубавите футболисти в света - Неймар и Килиан Мбапе - за 400 милиона евро.

BeIn Sports, също благосъстоятелност на Катар, се трансформира в международна група телевизионни канали с права за всички огромни европейски шампионати.

Двадесет години по-рано проработи " Ал Джазира " - огромна катарска медия и средство за разширение на въздействието, която усили аудиторията си с Арабската пролет, само че е упреквана от Абу Даби, че разпространява " политическия ислям " и " враждебни " към другите монархии в Залива визии.

Емирствата, които през април учредиха " Съвет за меката мощ ", с цел да " засилят взаимоотношението със света ", също са доста дейни в спорта. От 2009 година Абу Даби е част от международната верига надпревари Гран при на Формула 1.

От 2008 година шейх Мансур Ал Нахаян, член на ръководещата фамилия, е притежател на футболния клуб " Манчестър сити ". " Меката мощ " на ОАЕ се упражнява по стадионите и с футболните екипи пред милиони ентусиасти.

Дубайската самолетна компания " Емирейтс " даде името си на стадион в Лондон (на който упражняват футболистите от " Арсенал " ), а авиопревозвачът от Абу Даби " Етихад " даде своето на други два стадиона, единият от които - на " Манчестър сити ".

" Емирейтс " е спонсор на футболните екипи на " Арсенал ", " Хамбург " и " Реал Мадрид ". Парадоксално, само че играчите на ПСЖ не престават да носят екипи " Летете с Емирейтс " - " контракт до 2019 година ", изяснява дубайската компания.

" Съперничество сред принцове "

Легендарното съревнование сред Емирствата и Катар се задълбочи през юни, когато Абу Даби, Бахрейн, Саудитска Арабия и Египет прекъснаха връзките и постановиха ембарго против Доха, обвинявайки я, че поддържа екстремистки групировки. Те желаеха и закриването на " Ал Джазира ".

Последва медийна война, подчертана предишния месец от изказвания на държавният министър на ОАЕ на външните работи Ануар Гаргаш, сложил мълчешком под въпрос възлагането на " Мондиал 2022 " на Катар.

Организирането на сходна демонстрация би трябвало " да включва отменяне на политиката в поддръжка на тероризма ", сподели той, незабавно след което Катар осъди " позорната злоба " на Емирствата.

" Световната купа, както и нашият суверенитет, не подлежат на договаряния ", предизвести Доха.

В тази братоубийствена война и двете страни дадоха жертви, споделя Матийо Гидер, учител по арабска геополитика в Парижкия университет.

" Въпросът за тероризма е единствено предлог, който разкрива мащаба на съперничеството сред младите принцове от новото потомство, което е неприятен знак за бъдещето на региона ", отбелязва той.

Даването на семейството на " Мондиал-2022 " на Катар бе придружено от обвинявания в корупция, постоянно отхвърляни от Доха.

На 13 октомври ФИФА заяви, че е почнала авансово разследване против Насер ал Хелайфи, основен изпълнителен шеф на BeIN Media - и ПСЖ - за изискванията, при които са добити телевизионните права за Световните шампионати през 2026 и 2030 година

В Абу Даби управляващите мислят огромно. На остров Саадият, до Лувъра, планиран от френския проектант Жан Нувел, се чака да се появят още два влиятелни музея, чието създаване е поверено на архитектите Франк Гери и Норман Фостър.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР