Луси Летби: Лекарите, които вдигнаха тревога, бяха обвинени в „тормоз и преследване“ на медицинска сестра убийца, казва бившият шеф на болницата

...
Летби: Защо предупрежденията бяха игнорирани?Както главният консултант на неонатологичното отделение,
Коментари Харесай

Летби: Защо предупрежденията бяха игнорирани?

Както главният консултант на неонатологичното отделение, д-р Стивън Брийри, така и друг консултант Д-р Рави Джаярам говори за нежеланието на ръководителите на болницата да намесят полицията от страх да не навредят на репутацията на тръста. Полицаите са се свързали едва през 2017 г.

Говорейки пред Sky News, д-р Гилби каза, че е поръчала преглед и нейните „размишления относно разговора с педиатрите, не само със Стив и Рави... и след като е разгледала доказателствата , е, че със сигурност е имало възможност [неуспехите на ръководството да се справят с жалбите са довели до ненужна загуба на животи]".

"Но трябва да има външен и обективен преглед, разглеждайки всички доказателства, и даването на хората на правото на отговор на тези доказателства, които ще стигнат до това заключение, а не за лица като мен“, добави тя.

„От лична гледна точка и очевидно говорейки повече като майка, отколкото лекар или старши ръководител в NHS, това е най-големият ми страх и мисля, че е по-вероятно това да се окаже така.

„Искрено се надявам, че е т."

Прочетете повече:
Как полицията залови Луси Летби
В спалнята на медицинската сестра убийца
„Средната" медицинска сестра, която стана сериен убиец

Д-р Брейри за първи път повдигна връзката на Летби с увеличаването на бебешките колапси през юни 2015 г.

Той каза пред The ​​Guardian, че смъртните случаи биха могли да бъдат избегнати още от февруари 2016 г., ако ръководителите бяха „реагирали по подходящ начин“ на спешен случай искане за среща от загрижени лекари.

Д-р Джаярам продължи да изразява загриженост към ръководството, тъй като последваха още внезапни и неочаквани колапси.

Прочетете Sky News отразяването на Луси Летби тук

Болничният персонал „със сигурност“ на Летби няма да бъде обвинен

Д-р Гилби каза, че след като тя се присъедини към болницата, е имало „много силно поддържано мнение, което ми се стори, че се поддържа от всички, че полицията е имала направи грешка при арестуването на Летби".

"Те бяха сигурни, че няма да има обвинения", добави тя. „И лекарите, които упорстваха да изразяват безпокойство относно Летби... бяха отчасти отговорни за ареста на млада жена, която бяха жертва и тормоз в продължение на доста време.

„Намерих това за изненадващо, защото знаех, че че полицията щеше да разполага със сериозни доказателства, които биха искали да изложат пред нея [Летби], ако изглеждаха годни да извършат арест."

"Луси Летби унищожи живота ни"

Детективите продължават за преглед на грижите за 4000 бебета, приети в болница, докато Летби работеше като неонатологична медицинска сестра.

Периодът обхваща престоя й при графинята на Честър от януари 2012 г. до края на юни 2016 г. и включва две работни настанявания в болницата за жени в Ливърпул през 2012 г. и 2015 г.

Д-р Гилби каза, че въпреки присъдите на Летби и края на наказателния процес в Манчестърския кралски съд „не сме съвсем на мястото, където наистина можем да кажем, че има закриване".

Тя добави: „Родителите и другите имат въпроси относно обстоятелствата около събитията в отделението и как престъпленията бяха допуснати да продължават толкова дълго. Така че все още предстои дълъг път по отношение на получаването на отговори на тези въпроси."

Д-р Гилби също каза, че трябва да има пълно обществено проучване, според желанията на някои родители, тъй като законовото проучване "би имат правомощията да принуждават хората да дават показания".

Д-р Гилби подаде оставка като главен изпълнителен директор на NHS Foundation Trust на болницата "Графиня на Честър" през декември 2022 г.

Джейн Томкинсън, изпълняваща длъжността главен изпълнителен директор служител в NHS Foundation Trust на болницата Countess of Chester, каза: „След процеса срещу бившата неонатологична сестра Луси Летби, Тръстът приветства съобщението за независимо разследване от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

“ В допълнение, тръстът ще подкрепи текущото разследване от полицията на Чешър. Поради текущи правни съображения, не би било уместно тръстът да прави допълнителни коментари в момента."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР