Лупо Италиано, известно още като Италиански Вълк, е порода куче,

...
Лупо Италиано, известно още като Италиански Вълк, е порода куче,
Коментари Харесай

Лупо Италиано

Лупо Италиано, известно още като Италиански Вълк, е порода куче, което външно доста припомня на същински див звяр. Италиански Вълк е измежду най-лоялните кучета. То ще зашитава стопанина си с цената на живота си, а също така е извънредно мъдро и се употребява като работна порода.

История на Лупо Италиано

Лупо Италиано поражда като порода през 1966 година, когато италианският селекционер Марио Меси кръстосва мъжка Немска овчарка с вълчица, която е отгледана от бебе в алпийската провинция Лацио. Тази вълчица е била представителка на подвид вълци, който през днешния ден към този момент се счита за липсващ.

Родоначалник на породата Лупо Италиано става кутрето Зоро. Кучето от тази порода става бързо любим на доста хора поради невероятните си качества - то е мъдро, красиво и доста лоялно. Силата и бързината Лупо Италиано наследява от вълка, а интелекта и лоялността - от Немската овчарка.

Лупо Италиано е служебно куче, представителите на тази порода се употребяват за избавяне на хора от лавини и трусове. Лупо Италиано е известно с бързината, с която открива затрупани хора под сняг или разрушени здания. Лупо Италиано може да открие изгубени хора и животни. Лупо Италиано може да бъде употребявано и като овчарско куче. Развъждането на Лупо Италиано е позволено единствено в Италия, с цел да се избегне комерсиализирането на породата.

Стандарт за Лупо Италиано

Лупо Италиано е мощно едро куче с доста добре развита мускулатура както на тялото, по този начин и на крайниците. Лупо Италиано излъчва достойнство, мощ и вродена прелест. Гръдният панер на кучетата от породата Лупо Италиано е извънредно добре развъртян, коремът е спретнат.

Мъжките кучета Лупо Италиано доближават до 70 см височина и тежат до 32 кг, женските са високи до 65 см и тежат до 29 кг. Външно Лупо Италиано доста припомня за същински вълк - тялото му е покрито със относително къса четина с гъст низък пласт.

Муцуната на Лупо Италиано е като на вълк, с черен нос и тъмни устни. Очите на Лупо Италиано са жълти и леко изтеглени нагоре. Ушите на Лупо Италиано са със подострен връх, прави и се отличават с много огромна дължина. Опашката на кучето е постоянно спусната надолу. Козината на Лупо Италиано може да е сива, червеникава, мрачно бежова, позволена е и четина в черен цвят. Допустимо е бяло леке на гърдите при всеки цвят на козината.

Грижи за Лупо Италиано

 Лупо Италиано наподобява на вълк

Не се изискват доста грижи за Лупо Италиано. Идеален вид за кучето от тази порода е да живее на двор, само че би трябвало да има добре предпазена къщурка. Лупо Италиано има потребност от доста придвижване и не е уместно за развъждане в апартамент, защото има прекомерно огромен ресурс от сила и има потребност непрекъснато да е в придвижване.

Кучето се сресва един път седмично и не се предлага да се къпе повече от един път или два пъти в годината, и то в случай че е замърсило козината си с нещо, което се отстранява мъчно. Козината на Лупо Италиано не задържа нечистотия, по тази причина кучетата от тази порода постоянно наподобяват чисти.

Обучение на Лупо Италиано

Лупо Италиано е извънредно мъдро куче, което елементарно се научава да извършва кучешки команди. Въпреки това то може да откаже да извърши дадена команда, в случай че сметне, че осъществяването не е належащо в избран миг. Това свободолюбиво куче зачита престижа на стопанина си, само че все пак желае да покаже, че е в положение и единствено да взима решения.

Обучението на Лупо Италиано може да се организира единствено от добре квалифициран човек. Лупо Италиано слуша единствено този, който приема за водач. Методите на образование, които се базират върху санкции, са изцяло неефективно при Лупо Италиано.

Хранене на Лупо Италиано

Лупо Италиано би трябвало да се храни с доста положителни храни, с цел да може тялото му да се развие съгласно стандарта на породата. Мускулатурата на Лупо Италиано също директно зависи от това с какво се храни. Добре е да храните Лупо Италиано с гранулирани или консервирани храни за кучета от висок клас или с натурални артикули.

Ако решите да храните Лупо Италиано с натурални артикули, над 40 % от менюто би трябвало да е формирано от месо, тъй като тази порода има потребност от огромно количество протеини и аминокиселини, които се съдържат в месото.

Препоръчва се в менюто на Лупо Италиано да има постоянно витамини и минерали, в случай че се храни с натурални артикули, защото не може да си ги набави от храната. Не се предлага Лупо Италиано да се храни щедро преди интензивно придвижване, защото може да получи приплъзване на стомаха, което може да приключи летално за животното.

Заболявания при Лупо Италиано

 Италиански вълк

Това е извънредно крепко куче. Но даже и при Лупо Италиано се появяват болести. Може да има проблеми със задните крайници, откакто навърши 4-5 години. Затова се предлага в тази възраст Лупо Италиано да се преглежда понякога от ортопед. Лупо Италиано може да има проблеми с кожата, само че те нормално пораждат, в случай че кучето от тази порода не се храни по верен метод.

Любопитни обстоятелства за Лупо Италиано

Кучетата от породата Лупо Италиано са извънредно скъпи - цената им доближава до 50 000 евро за кутре. Въпреки че могат да бъдат развъждани единствено в един лицензиран разплодник, има случаи, в които кучета от породата Лупо Италиано се развъждат от други развъдници и се продават нелегално за към 5000 евро.

Лупо Италиано се привързва мощно към фамилията, в което живее, и е готово да го пази с цената на живота си. Лупо Италиано не е нападателно куче, само че мъчно приема непознати хора и се държи резервирано. При внезапно придвижване от страна на чужд наоколо до стопанина Лупо Италиано може да схване това като офанзива и да отвърне с нахлуване.

Недостатъци на Лупо Италиано

Лупо Италиано е служебно куче и не се предлага то да се гледа като домакински любим. Лупо Италиано има потребност от заран до вечер да е заето с осъществяването на задания, в противоположен случай може да стане нападателно. Не се предлага Лупо Италиано да се употребява като надзирател, макар че има съвършени качества за това. Лупо Италиано е прекомерно мъдро куче, което може да бъде употребявано за работа и никога не би трябвало да бъде държано на верига. Това би го трансформирало в извънредно нападателно животно.

Ако и вие си търсите работно куче, разгледайте нашите разгласи за пастирски кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР