Лунен камък, донесен от екипажа на мисията Аполо 17“, разкрива

...
Лунен камък, донесен от екипажа на мисията Аполо 17“, разкрива
Коментари Харесай

Камък, донесен от Аполо 17“ през 1972 г., разкрива истинската възраст на Луната

Лунен камък, донесен от екипажа на задачата „ Аполо 17 “, разкрива същинската възраст на естествения сателит на Земята, оповестява Ройтерс.

По време на задачата „ Аполо 17 “ през 1972 година - последният път, когато хора са стъпвали на Луната, астронавтите Харисън Шмит и Юджийн Чернан събират към 110,4 кг почвени и скални проби, които бяха върнати на Земята за по-нататъшно изследване.

Половин век по-късно кристали от минерала циркон навътре в едрозърнест откъс от магмена канара, събран от Шмит, дават на учените по-задълбочена визия за точната възраст на небесния сътрудник на Земята.

Луната е с към 40 милиона години по-стара, в сравнение с се смяташе до момента - тя се е образувала преди повече от 4,46 милиарда години, в границите на 110 милиона години след раждането на Слънчевата система, оповестиха учените въз основа на разбори на кристали от лунната проба.

Водещата догадка за образуването на Луната е, че по време на безредната ранна история на Слънчевата система обект с размерите на Марс, наименуван Тея, се е блъснал в първичната Земя. Този гърмеж е изхвърлил магма - разтопена канара, в космоса, образувайки диск от парчета, който обикалял към Земята, до момента в който последователно се е слял в Луната.

Точното време на образуването на Луната обаче е мъчно да се дефинира. Минералните кристали са се образували, откакто магмата се е охладила и се е втвърдила. Изследователите приложили способ, наименуван томография с атомна сонда, с цел да потвърдят възрастта на най-старите познати твърди субстанции, които са се образували след гигантския удар - кристалите циркон, във откъс от канара, наречена норит, събрана от Шмит.

„ Харесва ми фактът, че това изследване е направено върху проба, която е била събрана и донесена на Земята преди 51 години. По това време атомната томография към момента не беше създадена и учените не биха могли да си показват типовете разбори, които вършим през днешния ден “, споделя космохимикът Филип Хек, основен шеф на изследователския отдел на музея „ Фийлд “ в Чикаго.

„ Интересно е, че всички най-стари минерали, открити на Земята, Марс и Луната, са кристали циркон. Цирконът, а не диамантът устоя постоянно “, показва планетарният академик от Калифорнийския университет и съавтор на проучването Би Дун Чжан.

Скалата, съдържаща циркон, е събрана в долината Таурус-Литроу в югоизточния завършек на лунната област Море на спокойствието и е съхранявана в галактическия център на НАСА „ Джонсън “ в Хюстън.

„ Гигантският удар, който е формирал Луната, е бил прелом за Земята, който е трансформирал скоростта ѝ на въртене. След това Луната е оказала въздействие върху стабилизирането на земната ротационна ос и е забавила скоростта на въртене на Земята “, споделя Хек и прибавя: „ Датирането на образуването на Луната е значимо, тъй като едвам по-късно Земята е станала обитаема планета “.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР