Луната и Земята танцуват една около друга, откакто Луната е

...
Луната и Земята танцуват една около друга, откакто Луната е
Коментари Харесай

Луната бавно се отдалечава от Земята. Ще се освободи ли от орбитата ни някога?

Луната и Земята танцуват една към друга, откогато Луната е основана преди 4,5 милиарда години, евентуално при конфликт сред планетата Тея и Земята.

When Moon was formed 4.5 billion years ago, it was only 65,000 km from earth,

Now it is nearly 3,84,000 km from earth.

As per some calculations, Moon is moving away from earth by 3.80 cms per year.
— John Oldman (@PrasunNagar)
Но орбитите на тези две тела са се трансформирали с течение на времето. Луната се отдалечава от ден на ден от нас , което значи, че един ден надалеч в бъдещето човечеството ще огледа нагоре и ще види последното цялостно слънчево затъмнение.

Благодарение на опита " Лунен лазерен обсег " имаме необикновено точна визия за това какъв брой бързо се отдалечава Луната от нас сега . По време на задачите " Аполо " през 60-те и 70-те години на предишния век на повърхността на Луната бяха сложени рефлектори. Чрез ориентиране на лазери към рефлектора и премерване на времето, належащо за отразяването им назад на Земята, учените съумяха да дефинират дистанцията сред двете точки с акуратност до към 3 см. Провеждането на повторни измервания сподели, че сега Луната се отдалечава от нас със скорост към 3,8 сантиметра на година .

Long suspected of receding from Earth, the Moon received five corner-reflectors positioned by American & Soviet missions, starting with Apollo 11 in 1969.

These special mirrors allow us to measure the Moon’s distance accurately & routinely using lasers.

It’s indeed moving away
— Neil deGrasse Tyson (@neiltyson)
Това не постоянно е било по този начин. Ако вземем сегашната скорост на оттегляне и я проектираме обратно, Луната се сблъсква със Земята преди към 1,5 милиарда години, което е необичайно, като се има поради, че Луната е по-стара от 3 милиарда години.

Вместо това можем да разгледаме други доказателства, като да вземем за пример пластовете, сложени в скалите и коралите, които могат да дадат оценки за продължителността на земните дни и дистанцията до Луната в разнообразни моменти от историята. 

Можем също по този начин да създадем прогнози за това какво ще се случи по-нататък. Първо, кажете довиждане на цялостното слънчево затъмнение.

Interesting fact: The moon is moving away from the Earth at a rate of approximately 4 cm per year!
— World and Science (@WorldAndScience)
" С течение на времето броят и честотата на цялостните слънчеви затъмнения ще намалеят. След към 600 милиона години Земята за финален път ще изпита хубостта и драматизма на цялостното слънчево затъмнение ", съобщи през 2017 година лунният академик от Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА Ричард Вондрак.

Фактът, че сега нашата Луна затъмнява напълно Слънцето, е щастлива случайност. Слънцето и Луната наподобяват почти еднообразно огромни на небето, защото Слънцето е към 400 пъти по-далеч от Земята, в сравнение с Луната, и към 400 пъти по-голямо в диаметър. Преди четири милиарда години, преди Луната да се отклони към сегашната си орбита, тя би изглеждала на небето към три пъти по-голяма, в сравнение с е в този момент.

Въпреки че Луната ще продължи да се отклонява, изглеждайки все по-малка на небето, тя в никакъв случай няма да се освободи от нашата орбита. Слънцето ще се трансформира в червен колос и ще погълне Земята, преди да сме се откъснали от въздействието на Луната. Ние ще паднем дружно.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР