Лукойл Нефтохим е доизплатил във Фонд Сигурност на Електроенергийната Система

...
Лукойл Нефтохим е доизплатил във Фонд Сигурност на Електроенергийната Система
Коментари Харесай

„Лукойл” доизплати 25млн. лв. солидарна вноска за декември

" Лукойл Нефтохим " е доизплатил във Фонд " Сигурност на Електроенергийната Система " още 25 милиона лв. " солидарна вноска " за декември. Това сподели за economic.bg ръководителят на Фонда Диян Червенкондев.

От месец декември компанията трябваше да внася разликата сред цената на суровия съветски нефт " Уралс ", употребен в рафинерията, и тази на сорта " Брент ". Този спомагателен налог беше въведен от българските управляващи, защото те издействаха европейска дерогация, която разреши на рафинерията да продължи да работи с съветски нефт, до момента в който на доста места в Европа това беше неразрешено.

За последния месец на 2023 година изчисленията на Министерство на стопанската система бяха, че " Лукойл " дължи близо 70 млн. лева Руската компания обаче пренебрегва тези сметки и внесе 45 млн. лева

В средата на февруари от Фонда се уведомили компанията, че има 14-дневен период да заплати дължимата сума, само че тя не го съблюдава и следва издаване на акт за определяне на отговорностите.

" Лукойл " обаче продължи да внася " солидарна вноска " по свои калкулации, които не подхождат с тези на Икономическото министерство. За януари сдружението заявява и внесе по-малка сума във Фонда. Според изчисленията на МИ за януари тя трябваше да е 27.5 млн. лева, само че бяха изплатени единствено 15.7 млн. лева

Председателят на Фонда съобщи, че на сдружението още веднъж ще бъде даден 14-дневен период да извърши отговорностите си, в противоположен случай, с акт за определяне, ще бъде насила да заплати остатъка.

Припомняме, че Министерството на стопанската система, до 15-о число на всеки месец, дефинира размера на изключителния налог " свръхпечалба ", която рафинерията записва поради дерогацията. Тя обаче завърши при започване на март и действително компанията ще прави тази вноска единствено три месеца, през които можеше да работи с съветското гориво.

Събраните във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " месечни вноски от " Лукойл " ще се употребяват за компенсиране на разноските на потребителите за превоз. Очаква се към 300 000 фамилии с деца от уязвимите групи да получат отплата до 300 лева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР