Лукойл-България и Лукойл Нефтохим Бургас подадат под санкциите на ЕС

...
Лукойл-България и Лукойл Нефтохим Бургас подадат под санкциите на ЕС
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: ЕС удари Лукойл

" Лукойл-България " и " Лукойл Нефтохим Бургас " подадат под глобите на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна.

Това се твърди в претекстове на служебната финансова министърка Росица Велкова, с които предлага на държавното управление да изиска дерогация от Европейската комисия по част от глобите.

Служебното държавно управление ще изиска от Брюксел позволение да продължи да купува горива от " Лукойл " за служебните коли на страната най-малко до края на 2024 година, излиза наяве от предлагането на Велкова, което е оповестено за публични съвещания.

" При осъществена инспекция от администрацията на Министерството на финансите и

Агенция „ Митници “ е открито, че един от главните снабдители на гориво, употребен от възложителите - „ Лукойл България “ ЕООД, попада в обсега на ограничаващите ограничения на Регламента, както и че забележителна част от доставката на горива за „ ОМВ България “ ООД, „ Петрол “ АД и „ ШЕЛ България “ ЕАД (останалите реализатори по РС), се реализира посредством медиатори, от производителя на горивата - „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД – сдружение, което попада под глобите на Регламента ", написа в претекстовете си Велкова.

" Осигуряването на забележителна част от доставките на горива за обществените и секторните възложители в България, без значение от изпълнителя на подписания контракт, на процедура се реализира непосредствено или посредством медиатор с горива, които създава „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД.

Това събитие на процедура води до неспособност от страна на обществените или секторните възложители да подсигуряват, че подписаните от тях рамкови съглашения или контракти с предмет доставка на горива ще бъдат в сходство с рестриктивните мерки на Регламента, поради обстоятелството, че главният източник на гориво на българския пазар е рафинерията в гр. Бургас.

Доколкото на българския пазар на дребно се търгуват главно горива, създадени от „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, това значи, на процедура, че евентуалните реализатори на контракти за доставка на горива в България не могат да подсигуряват неналичието на събитията по член 5к от Регламента, във връзка с цялата верига за доставки на гориво, при подписване или осъществяване на контракти за възлагане на публични поръчки ", написа още служебната финансова министърка в претекстовете си.

В момента страната има рамково съглашение на стойност 90 млн. лева за закупуване на горива, което е в действие до март 2023 година с „ ОМВ България “ ООД, „ Петрол “ АД, „ ШЕЛ България “ ЕАД и „ Лукойл България “ ЕООД. Отделно държавни служби имат контракти за още 305 млн. лева

Ако България не получи дерогация от глобите действително държавните коли ще останат без гориво, предизвестява Росица Велкова в претекстовете си към Министерския съвет. Според нея дерогацията би трябвало да важи за контракти, подписани преди 4 юни т.г.

До този миг не бе известно на " Лукойл-България " и на бургаската рафинерия да са налагани наказания. Напротив " Нефтохим " даже особено бе изключен от възбраната за импорт на съветски нефт.
ТЕМА преди 16 часа 907 преди 2 дни 4688 преди 2 дни 11074
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР