Луи Шарбоно, РойтерсБеше 6 март 2003 г., около две седмици

...
Луи Шарбоно, РойтерсБеше 6 март 2003 г., около две седмици
Коментари Харесай

Инвазията на САЩ в Ирак: бивш журналист от Ройтерс си спомня за лъжите в търсенето на оръжия за масово унищожение в Ирак

Луи Шарбоно, " Ройтерс "

Беше 6 март 2003 година, към две седмици преди Съединени американски щати да нахлуят в Ирак. Бях на аероплан, където интервюирах огромна делегация от оръжейни инспектори на Организация на обединените нации и други чиновници на организацията за техния лов на хипотетичните оръжия за всеобщо заличаване (ОМУ) на Ирак. След месеци на следствие екипите на Организация на обединените нации, претърсващи Ирак, не бяха разкрили доказателства, подкрепящи обвиняванията от страна на Съединени американски щати, че иракското държавно управление създава нуклеарни, химически или биологични оръжия. Това разказва Луи Шарбоно, който е отразявал оръжейните инспекции преди войната в Ирак, а по-късно е началник на работа на Организация на обединените нации. Сега той е шеф на Организация на обединените нации в " Хюман райтс уоч ". Ирак отбелязва през днешния ден 20-та годишнина от нахлуването на Съединени американски щати и свалянето на Саддам Хюсеин, поставили начало на серия кръвопролитни спорове. 

Съединени американски щати заплашваха да употребят военна мощ, с цел да отстранен ОМУ от Ирак и администрацията на президента Джордж Буш настояваше, че Ирак ги създава в нарушаване на голям брой резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Служители на Организация на обединените нации работеха непрекъснато, с цел да отговорят на един елементарен въпрос: прикриваше ли водачът на Ирак Саддам Хюсеин неразрешени оръжейни стратегии, както твърдеше администрацията на Буш?

Служител на Организация на обединените нации на самолета ми сподели нещо забавно. Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) на Организация на обединените нации Мохамед ел Барадей щеше да показа на идващия ден отчет пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в който се споделя, че МААЕ има аргументи да се съмнява в разследващата информация, подкрепяща обвиняванията от страна на Съединени американски щати, че Ирак се е опитал да придобие огромни количества уран от Нигер, вероятно за нуклеарни оръжия.

Това обвиняване беше включено в обръщението " За положението на съюза " на Буш през 2003 година.

Ел Барадей и екипите му се надяваха, че представянето на истината за подправената разследваща информация пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации би могло да завоюва известно време и да принуди Съединени американски щати и Англия да преразгледат бързането си да стартират война. По малко от две седмици по-късно Съединени американски щати нахлуха в Ирак.

Веднага откакто се приземихме на интернационалното летище Джей Еф Кей съумях да открия работещ телефонен автомат и се обадих в бюрото на Ройтерс в централата на Организация на обединените нации. Колегите от Ройтерс Евелин Леополд и Ървин Ариеф бързо сглобиха вест за подозренията по отношение на разследващата информация за уран от Нигер, въз основа на това, което им продиктувах.

Следваща заран се обърнах към източници в Организация на обединените нации за повече информация за урана от Нигер. Те не желаеха да беседваме по телефона. Няколко чиновници от Организация на обединените нации ме посетиха в дребното бюро на Ройтерс на третия етаж на постройката на Секретариата на Организация на обединените нации. Там можеха полукомфортно да се сместят двама души. През оня ден имаше минимум 10 души.

Служителите на Организация на обединените нации ми споделиха, че Ел Барадей ще осведоми Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, че разследващата информация за уран от Нигер, която са получили от Съединени американски щати, " не е достоверна ". Попитах дали ще възразят да опиша разследващата информация с думата " подправена ". Нямаше възражения.

Ел Барадей сподели на формирания от 15 страни Съвет за сигурност на Организация на обединените нации, че " документите, които образуват основата на отчета за наскорошна уранова договорка сред Ирак и Нигер, в действителност не са достоверни ".

Бяха минали седмици, преди МААЕ да успее да се снабди с документите, подкрепящи обвиняванията за уран от Нигер в речта на Буш, откакто ги беше изискала от Съединени американски щати. Когато най-сетне се снабди с тях, на френския нуклеарен академик, Жак Бот, ръководителят на Екипа за деяние в Ирак на МААЕ, му лиши единствено няколко часа и няколко търсения в " Google ", за удостовери оттатък всевъзможни подозрения, че документите са обикновени имитации. Твърденията за Нигер бяха подправени.

Бот не отговори на питане за коментар.

НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА

Това не беше единствената изкривена информация, която Организация на обединените нации получи от държавното управление на Съединени американски щати. През септември 2002 година редактор от новинарското бюро на Ройтерс в Лондон ми се обади измежду нощ. Той сподели, че би трябвало незабавно да потърся повече информация по отношение на известие в " Ню Йорк таймс ", че Ирак се е сдобил с алуминиеви тръби за центрофуги, с които да обогати уран за нуклеарно гориво или оръжия.

На сутринта се обадих на източниците си в Организация на обединените нации, с цел да ги попитам за алуминиевите тръби. Те бяха прочели публикацията. Правителството на Съединени американски щати беше изпратило екип във Виена, с цел да осведоми специалисти от МААЕ за тръбите. Експертите от МААЕ бяха заключили, че те не са от изгода за стратегия за нуклеарни оръжия. До пладне Ройтерс разгласява информация в този смисъл.

Когато екипи на Организация на обединените нации бяха ситуирани в Ирак в края на ноември 2002 година аз организирах предварителни изявленията с редица високопоставени чиновници от Организация на обединените нации. Те бяха склонни да имат вяра, че Ирак в действителност е почнал да се занимава с нуклеарни, химически и биологически оръжия, както твърдяха Съединени американски щати. Някои от тях бяха уверени, че ще открият димящо оръжие.

Само малко повече от месец по-късно историята беше друга. Малко след Нова година през 2003 година интервюирах Ел Барадей, който ми сподели, че " не са разкрили димящо оръжие ". Нямаше доказателства.

Когато разговарях с него още веднъж през 2023 година за тази дописка, Ел Барадей сподели, че към момента е " замаян от количеството на измамите и лъжите " от страна на покровителите за войната.

През 2005 година Ел Барадей и МААЕ бяха наградени с Нобеловата премия за мир. 


Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР