Луга̀но (на италиански: Lugano) е курортен град в Югоизточна Швейцария,

...
Луга̀но (на италиански: Lugano) е курортен град в Югоизточна Швейцария,
Коментари Харесай

Лугано - емоции и контрасти, вино и вкусна храна

Луга̀но (на италиански: Lugano) е курортен град в Югоизточна Швейцария, административен център на едноименния окръг Лугано. Разположен е на северния бряг на езерото Лугано на към 10 км на запад от границата с Италия. Това е най-големият град в италианоезичната част на страната. Първите сведения за Лугано като обитаемо място датират от 724 година

Лугано е пленително курортно градче, намиращо се единствено на няколко километра от италианската граница. Това го прави извънредно атрактивна дестинация - както за туристите, по този начин и за някои от най-големите звезди на шоубизнеса. Населението на града е 56 889 души.

Лугано е най-южният град на Швейцария и девети по население в страната. Принадлежи към територията на италоговорящия кантон Тичино и е най-голямото обитаемо място в региона. Главен административен център е на едноименния окръг Лугано. Разположен е на северния бряг на езерото Лугано на към 10 км на запад от границата с Италия. Езерото Лугано се намира южно от Алпите, сред други две известни езера - Маджоре и Комо. Около 63% от водната му повърхност влизат в рамките на Швейцария, а останалите 37% - на Италия. То е дълго 36 км, като по размери е към половината от езерото Маджоре.

Езерото Лугано е единственото, през което минава мост, който свърза Бисоне и Мелиде в швейцарската част на езерото. Лугано е жп гара по линията, която свързва Цюрих и Милано.

Първите сведения за града като обитаемо място датират от 724 година. Топлият климат, опциите за разнородни действия навън, впечатляващата архитектура на историческите постройки, множеството музеи и непрекъснатият поток от гости са спечелили на Лугано прозвището " Монте Карло на Швейцария ".

Лугано е в кантон Тичѝно (на италиански: Ticino), именуван също Тесин (от немски: Tessin) е кантон в Южна Швейцария. Заедно със прилежащите елементи на кантона Граубюнден той образува Италианска Швейцария (Svizzera Italiana), частта от страната с най-вече италианскиговорещо население.

Площта на кантон Тичино е 2 812 км. км, а популацията - 319 800 души. Негова столица е град Белиндзона. Кантонът е наименуван по този начин на името на преминаващата през него река Тичино.

Тичино е ситуиран в южната част на Швейцария и граничи на запад, юг и югоизток с Италия. През Средновековието регионът на днешния кантон Тичино е ръководен от херцозите на Милано, което изяснява италиянският образ на кантона. През 15 век швейцарците в няколко следващи акции превземат долините по южните скатове на Алпите.

Най-важният бранш в стопанската система на Тичино е финансовия бранш. Лугано е третият по величина финансво център в Швейцария след Цюрих и Женева. Най-голямата банка в Тичино и трета в Швейцария, след UBS и Credit Suisse е BSI - Banca Svizzera Italiana.

В кантона са интернационалните централи на световноизвестни компании, като VF International, Hugo Boss, Bally, Duferco и така нататък

Също по този начин, огромна част от приходите на Тичино, идват от туризъм заради извънредно приятния климат. В Тичино е обикновено да видите, хора които плуват в езерото Лугано, на фона на палми и сняг по върховете.

Хълмистите скатове на Тичино се употребяват интензивно за произвеждане на електричество с водноелектрически централи. За северните области е особено говедовъдството, а за южните - лозарството и производството на вино. Други аграрни артикули са царевицата, картофите, тютюна и зеленчуците.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР