Лудогорец взе важен аванс срещу Шахтьор Солигорск в първото си

...
Лудогорец взе важен аванс срещу Шахтьор Солигорск в първото си
Коментари Харесай

Доказано в Европа: Лудогорец трябва да е спокоен за реванша с Шахтьор

Лудогорец взе значим задатък против Шахтьор Солигорск в първото си тестване по пътя към трето присъединяване в Шампионската лига. Минималният триумф с 1:0 оставя интригата жива, само че много по-лошо щеше да е, в случай че първият дуел в Разград бе завършил без победител.

Макар и да са с по-ниска класа, беларусите сътвориха една-две съществени рискове на „ Хювефарма сцена “ и подценяването им би могло да бъде съдбовно. Има обаче един фактор, който съществено може да помогне на българския първенец - ответният дуел няма да се играе в Беларус, а в Белград.

Предстоящият реванш ще бъде шести конфликт в историята на българския футбол, в който наш отбор ще гостува не в страната, от която е противникът. Последните 5 от тях са все против клубове от Израел. Статистиката демонстрира няколко доста обнадеждаващи неща. Първото е, че нашите тимове нямат нито една загуба в тези алегорични гостувания. Това е много добра вест, тъй като в този момент Лудогорец може да отпадне единствено при проваляне. И то такова с два гола разлика, защото, в случай че загубата е минимална, българите ще имат втори късмет да се промъкнат напред посредством продължения или дузпи. Другата оптимистична наклонност е, че родните клубове постоянно вкарват най-малко един гол на своя конкурент в такива срещи. Ако това се съблюдава и в този момент, задачата на беларусите ще се усложни още повече.

Другата наклонност е, че в 5 от досегашните случаи със алегорични гостувания, българските клубове не престават напред. Единствената засечка направи Литекс през 2006 година. Тогава „ оранжевите “ играха в нидерландския град Наймеген с Макаби Хайфа в плейоф за влизане в групите за Купата на УЕФА. Ловчанлии, водени от Люпко Петрович, измъкнаха отличен резултат - 1:1, само че се провалиха с 1:3 в Ловеч и отпаднаха от битката.

Първото алегорично посещение е близо половин век обратно в историята. Оттогава датира и единственият случай, в който нашият състав не просто не отива на стадиона на противника, а семейства два пъти на своя. Става дума за срещата от шампионата за КНК сред Берое и Фола Еш от Люксембург. Старозагорци предстоящо разрушават този отбор със 7:0 в първия дуел под Аязмото. Веднага след края на мача делегацията на отбора от Великото херцогство, схванала, че борбата е изгубена, предлага Фола да остане в Стара Загора и за реванша. Нямат искания към Берое даже за вдишване на разноските по престоя. Ръководството на „ зелените “ незабавно приема, като, като се изключи че си обезпечава лесна победа и във втория мач, икономисва пари от пътешестване до Западна Европа.

Съжаляват единствено играчите, които при затворените граници по това време пропущат една добра опция да осъществят пътешестване оттатък Желязната завеса. Вторият мач Берое печели леко с 4:1.

През 2002 и 2003 година словашкият град Дунайска стреда се оказа благополучен за два български клуба, които отстраниха израелски отбори след преференциални резултати в първите дуели като посетители. Марек направи в Интертото, което тогава бе формален шампионат на УЕФА, 1:1 с Ашдод. А след 1:0 на реванша в Дупница с гол на Румен Шанкулов и асистенция на настоящия треньор на Монтана - Веселин Великов, го отстрани. Левски даже стигна до победа в Дунайска стреда над Апоел Рамат Ган с 1:0. Точен четвърт час преди края за „ сините “ бе таранът Борислав Димитров след пас на другия нападател Тодор Колев. Българският представител елементарно прегази противника в реванша на „ Герена “ с 4:0.

Още един наш отбор победи израелски в Словакия. Това стана през 2006-а в Сенец, където Локомотив София удари Бней Йехуда с 2:0. Головете вкараха Марчо Дафчев от фаул и Цветан Генков от дузпа. Това бе първа победа в историята на „ железничарите “ като посетител в Европа.

Така историята сочи, че най-логично наподобява и Лудогорец да добави листата с сполучливите мачове на наши тимове на безпристрастен терен.

Чете повече в днешното издание на "Мач Телеграф "
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР