Лудогорец и Георги Дерменджиев се разделиха. Звучи толкова познато, че

...
Лудогорец и Георги Дерменджиев се разделиха. Звучи толкова познато, че
Коментари Харесай

Раздялата между "Лудогорец" и Дерменджиев – логичен ход или изкуствено създадена криза

" Лудогорец " и Георги Дерменджиев се разделиха. Звучи толкоз познато, че човек се чуди дали се случва още веднъж, дали има дежа вю или сънува.

Индикации, че Дерменджиев няма да се задържи на поста си имаше от дълго време и въпросът беше не дали, а по кое време ще бъде заменен. И макар, че във футбола това не е оригиналност, във въздуха остава да виси въпросителната дали това е вярното време за промяна.

И в случай че до преди два дни треньорът не се радваше на огромна поддръжка от всеобщия почитател, внезапно стана приветлив на всички. Случи се заради една елементарна причина, че " Лудогорец " не постъпи правилно с него.

Дерменджиев става следващия човек, дал много на клуба, който си потегля през задния ход. Както преди този момент се случи с Ивайло Петев и с всички български футболисти, взели участие в построяването на основите на печелившия отбор.

Представянето в последните шест месеца

" Дерменджиев трябваше да бъде заменен от дълго време ", " Дерменджиев трябваше да остане " – това са двете отзиви, които циркулират по форумите и измежду българските почитатели в последните часове. И двата лагера имат своите доводи и не може да се каже кой е крив, и кой е прав.

В последните шест месеца представянето на тима не е по никакъв начин безапелационно. Първите индикации, че нещата не са наред пристигнаха още след отпадането на 1/16-финалите в Лига Европа от " Копенхаген " през февруари.

През предходната есен тимът се представяше ужасно, класира се трети в групата си в Шампионска лига, само че след Нова година внезапно се сгромоляса. С " Копенхаген " " Лудогорец " не приличаше на себе си, а до края на сезона не изигра нито един мощен мач.

Логичният свършек пристигна със изгубения край за Купата на България от " Ботев " (Пловдив).

Но даже и тогава Георги Дерменджиев не беше заменен, макар че договорът му изтичаше и до последно не се знаеше дали ще остане.

Ситуацията за Дерменджиев се повтори с тази от 2015 година Тогава " Лудогорец " още веднъж имаше слаб пролетен полусезон, само че стана първенец, с помощта на голям задатък, насъбран по-рано през сезона.

 Ръководството можеше да освободи Дерменджиев надалеч по-рано, само че избра миг, който не наподобява подобаващ.
© LAP.bg

Ръководството можеше да освободи Дерменджиев надалеч по-рано, само че избра миг, който не наподобява подобаващ.

Отборът отново позволи спад след присъединяване в Шампионска лига, а в края на сезона Дерменджиев беше освободен. След това историята е ясна на всеки.

" Дерменджиев се оправи прелестно в последната година, договорът му е удължен с година, отборът би трябвало да играе хубав, динамичен и атакуващ футбол, да не отстъпва от това, което е постигнал, до момента в който това се случва Дерменджиев ще води тима, в случай че това не се случва, ще се наложи да се разделим, задачите би трябвало да бъдат изпълнени ", сподели един от притежателите Георги Домусчиев на 18 юни, дни след началото на подготовката за новия сезон.

Но тук разумният въпрос е дали в " Лудогорец " се е случило нещо чак толкоз трагично? Отборът няма загуба в България, не се класира в групите на Шампионска лига, само че има голям късмет да играе в Лига Европа. Освен това осъществя две продажби за много съществени суми, които дават успокоение на управлението и които наляха свежи пари в касата.

Да, " Лудогорец " позволява обичайното си съмнение при започване на сезона, само че постоянно ставаме очевидци по какъв начин футболистите вълшебен трансформират формата си, пристигна ли време за огромните мачове в европейските шампионати.

Докъде се простират пълномощията на треньора в " Лудогорец "

Този въпрос е бил и ще продължава да бъде с голяма значимост. Мнозина питат дали Дерменджиев би постигнал триумфи, в случай че не разполага с футболисти, които костват милиони, което също е разумно.

Факт е обаче, че треньорът позволи две огромни неточности, поради които не съумя да си подсигурява престой в " Лудогорец " надали не до живот.

Свидетели сме по какъв начин в чужбина експерти с сходна визитка водят клубовете си по 10 или повече години, макар периодично повтаряне на спадове и триумфи. Пример е и Станимир Стоилов, който ще си тръгне от " Астана " когато той реши.

Дерменджиев обаче не съумя да си извоюва самостоятелност, освен това на два пъти, показвайки че не се учи от грешките си или най-малко, че не се развива.

Когато пое отбора през 2014 година имаше съвсем невъзможната задача да го вкара в групите на Шампионската лига, само че някак съумя да се оправи. Въпреки това Дерменджиев нито за миг не изглеждаше индивидът в мощна позиция в Разград.

Година по-късно, когато от управлението му се молеха да се върне и да изправи тима на крайник след огромна рецесия, Дерменджиев имаше още по-силни козове. Той освен стабилизира " Лудогорец " и го направи първенец, само че съумя да постави основите с съществуването на новите играчи Кафу, Кешеру, Натанаел и Паломино, и отново да влезе в Шампионската лига.

И все пак още веднъж разреши да допусне старите си неточности и да бъде освободен.

През 2015 година той до последно пускаше играчите с изтичащи контракти (Безяк, Ешпиньо, Абало), с вярата, че успее да ги убеди да останат, с което обаче само съумя да настрои другите футболисти против себе си.

 Георги Дерменджиев се трансформира в пленник на футболистите, а не построи своя самостоятелност в Разград.
© LAP.bg

Георги Дерменджиев се трансформира в пленник на футболистите, а не построи своя самостоятелност в Разград.

През тази пролет продължаваше да държи на терена всички звезди, макар че не бяха във форма, с което само им сподели че могат да си вършат каквото желаят.

" Тези футболисти не са роботи, те са хора. Върху тях има голяма психическа отмалялост, те са потвърдили че могат да играят добре ", продължаваше да повтаря цяла пролет Дерменджиев, макар че имаше късмет да опитва със състава, поради удобния си задатък в шампионата.

Винаги ще се прокрадва мнението, че с тези футболисти, които са в Разград всеки може да стане треньор, което не е изцяло правилно. Защото " Лудогорец " се опари от несполучлив опит с Бруно Рибейро, а треньор с искания като Едуард Ераносян се провали тотално.

Точно за това и промяната постоянно носи риск.

Херо ли е точният човек да построи нов тим

Случките в Разград от последния месец демонстрират ясно едно само нещо – в " Лудогорец " би трябвало да се гради нов тим, само че управлението счита, че Георги Дерменджиев не е верният човек да свърши това. Поставяйки по този начин нещата, то в промяната на треньора няма нищо трагично.

Но наследникът на Дерменджиев, който по всяка възможност ще е Димитър Димитров – Херо ще има нелека задача. Не, тъй като би трябвало да продължи хода на триумфите – " Лудогорец " няма изключително огромни проблеми да стане първенец в България. Видя се, че разградчани могат да победят един от главните си съперници ЦСКА посред " Българска войска " с втория си отбор.

 Херо е цялостна диаметралност на Дерменджиев, само че на него се пада тежката задача да построи нов тим в придвижване.
© LAP.bg

Херо е цялостна диаметралност на Дерменджиев, само че на него се пада тежката задача да построи нов тим в придвижване.

Задачата на Димитров е сложна, тъй като той би трябвало да върне контрола на треньора над съблекалнята. В последните месеци свободата, която е дадена на футболистите в " Лудогорец " се трансформира в свободия. Публична загадка е неналичието на дисциплинираност, а Димитров ще би трябвало да промени това.

Наред с всичко това би трябвало да се слагат основите на нов тим, тъй като Моци, Марселиньо и Дяков са на по 33 години и най-малко в Европа възрастта им стартира да оказва въздействие. Трябва да бъде открит идващият водач, към който да бъде построен тимът.

Ако успее да класира отбора за групите на Лига Европа Херо ще си подсигурява успокоение – клубът ще генерира доходи от Европа, а той ще може да построява поетапно нов тим.

Основният въпрос обаче е дали дали това е верният треньор? Времето ще го покаже.

Престоят на Георги Дерменджиев в " Лудогорец " в числа

Първи интервал (31 юли 2014 до 10 юни 2015 г.)
47 мача – 24 победи, 12 равенства, 11 загуби, г.р. 92:50
Средно по 1.79 точки на мач; 51% победи

Втори интервал (6 юни 2015 до 10 август 2017 г.)
82 мача – 50 победи, 18 равенства, 14 загуби, г.р. 178:80
Средно по 2.05 точки на мач; 61% победи

Успехи
Шампион на България: 2014/15, 2015/16, 2016/17
Участник в групите на Шампионска лига: 2014/15 (4-о място), 2016/17 (3-о място)
1/16-финал Лига Европа: 2016/17
Суперкупа на България: 2014

Заб. Статистиката се отнася единствено за интервала му като старши треньор на " Лудогорец ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР