Ловеч. Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици

...
Ловеч. Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици
Коментари Харесай

Зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов откри учебната година в затвора в Ловеч

Ловеч. Лишаването от независимост е задоволително тестване с трайни последствия за всеки човек и за това времето на престоя би трябвало да се употребява за положителни действия, които ще понижат риска от рецидив, съобщи през днешния ден заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов при откриването на новата образователна година в местата за отнемане от независимост. Това оповестиха от министерството . Ресорният заместник-министър бе посетител на тържеството в приблизително учебно заведение „ Димитър Митев “ към пандиза в Ловеч. Там през тази образователна година ще има 143-ма възпитаници от първи до 12 клас. Първокласниците са седем.
За цялата система за изтърпяване на наказванията, лишените от независимост, включени в образователната активност, са 1170, като 130 от тях първокласници. Във всички затвори има разкрити учебни заведения.
Справка на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ демонстрира, че след София, където има 336 възпитаници /32 от тях първокласници/, най-голям е броят на учениците в Стара Загора - 187, в Ловеч - 143, в Бургас – 103, в Бобов дол - 95. В единствения затвор за дами в Сливен за включване в образователна активност са показали предпочитание 55. 14 пък са малолетните лишени от независимост, които от тази есен вместо в Бойчиновци, ще престъпят прага на класните стаи в изцяло ново и съвременно обзаведено учебно заведение във Враца. Там преди месец бе открит нов изправителен дом за малолетни младежи към пандиза в града.
При откриването на образователната година през днешния ден в Ловеч проф. Проданов съобщи, че сполучливото взаимоотношение сред пандиза и учебното заведение е довело до разгръщане на образователната активност и до възстановяване просветителните услуги в пандиза. Училището към пандиза в Ловеч, което има разкрити филиали в пандизите в Плевен и в Белене, дава опция за довеждане докрай на главно или приблизително обучение, и редом с това да се придобие професионална подготовка по специалности, търсени на пазара на труда, каквито са да вземем за пример „ Шлосерство “ и „ Монтажник на ВиК съоръжения “. Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за приключена степен на обучение не се разграничава от тези, получени в гражданските учебни заведения, а това също въздейства на мотивацията на лишените от независимост да вземат участие в процеса на образование.
Учебният развой, провеждан в учебните заведения в местата за отнемане от независимост, е съгласуван с нормативната уредба на Министерството на правораздаването и Министерството на образованието и науката и се прави от квалифицирани експерти. Всички учители заемат преподавателското си място, съгласно условията на МОН. Обучението се прави по образователни стратегии пригодени за възрастни, изтърпяващи наказване в местата за отнемане от независимост в две посоки – общообразователно и професионално.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР