Лот 1 можело да се довърши още през 2022г., ако

...
Лот 1 можело да се довърши още през 2022г., ако
Коментари Харесай

Велико Желев показа къде са авансите от магистрала Хемус

Лот 1 можело да се довърши още през 2022г., в случай че страната не беше спряла да заплаща.
Арестуваният за малко преди няколко дни главен акционер на “Хидрострой ” Велико Желев сподели в петък къде и в какво са вложени част от предплатените пари, платени за лот 1 на автомагистрала “Хемус ”. Той разведе публицисти по недостроените към момента 16 километра на лот 1 и сподели асфалтовите бази, бетоновия център, налетия към този момент бетон, готовите уреди и част от техниката, като уточни цената на множеството от тях.

Строителният бизнесмен беше арестуван за 24 часа от Министерство на вътрешните работи в понеделник. Първо следствието се водеше за причиняване на телесна щета на някогашния му чиновник Благой Андонов. На идващия ден делото отиде в Софийската градска прокуратура, която упрекна Велико Желев в изнудване. Той направил опит да принуди Андонов посредством мощ да поеме имуществено обвързване посредством сключване на записи на заповеди и разходни ордери за 68 хиляди лева, оповестиха тогава от прокуратурата. Бизнесменът беше пуснат от ареста против 20 хиляди лева гаранция. Той отхвърли да е удрял Андонов, който бил уволнен, “защото откраднал доста пари ”.
Вътрешният министър Иван Демерджиев пък прикани прокуратурата да търси връзка сред ареста на Желев и следствието къде тъкмо са отишли предплатените пари, платени от държавната компания “Автомагистрали ” ЕАД за “Хемус ”.
“Няма нищо общо сред автомагистрала “Хемус ” и уволнения дисциплинарно от мен Благой Андонов, защото той беше шеф “Строителство ” на ВДХ, която въобще не се занимава с пътища, а с жп строителство и друга инфраструктура ”, сподели Желев.

“Хидрострой ” АД съгласно отчета на Сметната палата е получило предплатено 187 млн. лева за новите сектори на “Хемус ”.
- 139 млн. лева за лот 1, чието създаване сега е стигнало до 75%, и още 48 млн. лева за лот 8, който още не е стартират. Пълната стойност на договорите е по-висока, за лот 1 да вземем за пример е 213 млн. лева
“Авансови заплащания за строителство на пътища се вършат в 99% от договорите в цяла Европа. Само че ние сме вложили тези пари ето тук и не сме ги изнесли в чували или нещо друго, а и не сме давали подкупи с тях, нито сме превеждали на някакви партии ”, безапелационен бе Желев, като направи нещо като калкулация на място.
Асфалтовата база при започване на лот 1 по думите му коства 5 млн. евро, само че сега бездейства, тъй като още в края на 2021 година “Автомагистрали ” спря да заплаща. В същото време оборудването не може да се реалокира, тъй като по контракт асфалтът за всеки сектор се прави единствено на мястото на обекта.
Изграждането на огромните пътни уреди в сектора коства други към 90 млн. лева Когато “Хидрострой ” получи последните за момента пари, е купила колони, които изляла за следващото оборудване. По технология те би трябвало да бъдат покрити с бетон в границите на 6 месеца, тъй като в противоположен случай има заплаха да се изкривят.
Тъкмо тогава обаче страната спря да заплаща и едвам при започване на мандата на настоящето служебно държавно управление бяха отпуснати пари за тази активност. Желев сподели още, че самите колони вече костват съвсем двойно по-скъпо, отколкото по времето, когато са подавали оферта, и цялата разлика е останала за сметка на “Хидрострой ”.
“Един булдозер коства приблизително 650 хиляди евро, а на нас ни трябват десетки. Опасността за нас и сътрудниците от сектора е, че банките към този момент започнаха да ни вкарват в рискова група и преди няколко дни даже снабдител на гориво ни се обади да каже, че би трябвало да му платим дължимите десетина милиона лв. най-малко до момента в който не се обясни казусът с арестуването ми ”, сподели Желев.
По лот 8 работата не е стартирана, тъй като досега няма подготвен механически план.
Преди два месеца районният министър Иван Шишков сподели пред “24 часа ”, че идейният план за този сектор би трябвало да се промени, тъй като трасето минава през ловно стопанство. Авансите по този контракт обаче са платени още през 2019 година, т.е. към този момент четвърта година планът си стои на равнище абстрактен.
Желев отхвърли спекулациите, че с парите от предплатените контракти е купувал хотел в Дубай.
“Каквито парцели и активи да имам, съм ги заявил пред данъчните до последната стотинка. Съдружник съм в хотели, само че не там, а в Златни пясъци, а една от компаниите ми, която е капиталова, има дялове в разнообразни сдружения, само че множеството от тях са свързани със строителство ”, изясни той.
Адвокатът му Менко Менков съобщи, че договорите за “Хемус ” са изцяло законни и в случай че имало нещо неправилно по тях, до момента страната е можела най-малко да направи опит да ги скапе.
“Доколкото ми е известно, и Европейската прокуратура не ревизира тези контракти, само че и да желае да ги ревизира – дано заповяда, няма какво да крием ”, сподели Менков.
Довършването на лот 1 на автомагистрала “Хемус ” от дълго време щеше да е реалност, в случай че страната не беше спряла парите, сподели Велико Желев и не пожела да се ангажира с краен период. В случая със закъснението си компанията не нарушава контракта, защото по принцип периодите престават да текат, когато възложителят не заплаща към този момент осъществената работа. Преди месец и половина районният министър съобщи, че издигнатото ще се заплати, и съгласно Желев и изпълнителния шеф на “Хидрострой ” Живко Недев това фактически е направено, само че единствено за към този момент осъществената до края на 2021 година работа.

Източник: " 24 часа "
10 Март 202360410 Март 2023259710 Март 2023178110 Март 2023415310 Март 2023199010 Март 20232823КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023188528 Фев 2023124109 Март 2023113603 Март 20232808
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР