Лошото време задълбочава кризата със заседналия край Камен бряг кораб.

...
Лошото време задълбочава кризата със заседналия край Камен бряг кораб.
Коментари Харесай

Кризата със заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su“ са задълбочава

Лошото време задълбочава рецесията със заседналия край Камен бряг транспортен съд. Неблагоприятната прогноза продължава да пречи на опитите " Vera Su " да бъде освободен от скалите, показва.

Вълнението на морето е мощно, а вълните са високи. Вятърът край Камен бряг също е мощен. По прогноза той може да доближи 90 км/час.

Най-вероятно и през днешния ден неприятното време няма да разреши на екипите да пристъпят към избавителни дейности. Корабът е укрепен с котви, които го защищават да не се разбие в скалите. 

На 17-ия ден 9-членният екипаж на кораба пожела да слезе на брега и евакуацията му завърши. Последваха разпити , след които капитанът и един от неговите помощници бяха арестувани.

Корабът „ Vera Su “, плаващ под панамски байрак, заседна край крайбрежията на местността " Яйлата " до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, в това число капитанът, и трима от Азербайджан. Корабът транспортира 2800 тона торове на гранули.

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се сътвори координационна група. За ръководители на координационната група бяха избрани министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев, а нейни членове са: заместник-министърът на защитата Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правораздаването Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова. А за функционалности на групата бяха избрани да провежда, координира и управлява дейностите на способените органи във връзка с кораба „ Vera Su “, както и да събира информация за развиването на обстановката. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено състояние в региона на Камен бряг поради рецесията със заседналия транспортен съд. От община Каварна прецизираха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви интервенции към кораба бяха спрени поради неприятното време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, с изключение на нужният най-малко.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР