Лошото състояние на германската икономика е следващото голямо предизвикателство за

...
Лошото състояние на германската икономика е следващото голямо предизвикателство за
Коментари Харесай

Незавидното състояние на германската икономика хвърля сянка върху възстановането на ЦИЕ

Лошото положение на немската стопанска система е идващото огромно предизвикателство за подвластните от износа страни от Централна Европа. Някои от тях към момента се възвръщат от следствията от пандемията Covid-19. Добрите им търговски връзки с Германия и в миналото могъщия авто бранш на страната бяха години наред богатство за района. Но в този момент тези връзки рискуват да се трансфорат в пречка за стопанските системи на Унгария, Чехия и Словакия. Някои локални компании от тези пазари към този момент се пробват да навлязат в други задгранични пазари и да се диверсифицират в други браншове като защитата.

Тези проекти обаче идва във времена на геополитическа неустановеност, с войната в Украйна, спора в Близкия изток. Въпреки натиска към отбранителния бранш, всички тези фактори могат да попречат на напъните на фирмите в района.

Ръстът на инфлацията в Централна Европа (25% в Унгария през предходната година), накара централните банки да покачат разноските по заеми до най-високите им стойности от две десетилетия. Чехите претърпяха най-големия спад на действителните заплати, който в този момент обгръща осем поредни тримесечия.
 Упадъкът на строителството в Германия стартира да задушава бранша на парцелите
Упадъкът на строителството в Германия стартира да задушава бранша на парцелите

Това се случва откакто години наред секторът на парцелите в страната и в Европа процъфтява

Чешката република и Унгария разчитат на Германия за надлежно една трета и една четвърт от износа си. Словакия изпраща една пета от износа си там въз основа на данни на S&P Global. Полша се счита за по-малко подвластна, поради по-диверсифицираната си вътрешна стопанска система, като износът й е по-малко подвластен от производството на коли.

Според анкета на Reuters най-хубавият сюжет за множеството компании за тази година ще е застоялост в оборота.Някои се готвят за цялостен спад на приходите и вероятни съкращения на чиновници.

Унгарската компания за произвеждане на стоманени структури, заварени съставни елементи и машини DGA Gepgyarto es Automatizalasi Kft планираше 50% разширение на потенциала, с цел да отговори на упования напредък на търсенето за три години от 2023 до 2025 година

Това става мираж съгласно Тамас Торнай, изпълнителен шеф на холдинговата компания, която управлява DGA и разяснява пред Ройтерс. Въпреки това DGA продължава със своята агресия от 6,95 милиона $, с цел да отбранителната промишленост.

Унгария е водеща страна в Централна Европа, що се отнася до привличането на вложения в производството на акумулатори и електрически коли от Китай.

Според мениджъра бизнес развиване в Alap Group Тамас Могиороши има доста мощен спад в търсенето в автомобилния бранш, породен от инфлацията, лихвените проценти и икономическата неустановеност, които съвсем изтриха частните купувачи от пазара.

Компанията се е пробвала да компенсира спада на западноевропейските пазари като усили поръчките от азиатски клиенти.
 Как мощната немска автоиндустрия може да завлече към криза стопанска система №1 на Европа
Как мощната немска автоиндустрия може да завлече към криза стопанска система №1 на Европа

Секторът не може да се съвземе от пандемията и проблемите с доставките

Според заместник-председателят на Асоциацията на чешките експортьори секторът е станал очевидец на внезапен спад от втората половина на 2023 година поради Германия.

Компанията за произвеждане на съставни елементи за селскостопански машини Agrikon KAM, която, обслужвайки най-вече германци, предвижда 10% спад на приходите през 2024 година, което може да докара до 5% до 10% спад в броя на личния състав доникъде на годината.Те считат, че даже възможен растеж на продажбите в Съединени американски щати няма да компенсира изцяло слабостта в Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР