Лошо проектиране на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци е

...
Лошо проектиране на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци е
Коментари Харесай

Ясна е причината за голямата ВиК авария във Варна

Лошо планиране на магистралния тръбопровод Варна – Златни пясъци е повода за огромната повреда във вторник, която нанесе вреди по пътната инфраструктура. Това съобщи шефът на водоснабдителното сдружение Веселин Русев пред Българска национална телевизия.

Проектът е финансиран и следен от Министерство на регионалното развитие и ВиК–Варна няма виновност за случилото се, сподели още той. Според Русев, водопроводът не е железен и не може да издържи на хидравличните удари, които се получават на място с подобен огромен надолнище.

" И след 12-ата години там стартира доста бурно строителство. Всички бетоновози и тежка машинизация минава по тази алея. Там се набиват спирачки. Това основава спомагателни трептения ", сподели инж. Веселин Русев, шеф на ВиК–Варна.

От влизането в употреба на водопровода през 2008 година до момента на това място са станали 4 огромни повреди.

" Мисля, че стана ясно, че даже ВиК нямат касателство към построяването на този обект. На 100 % план на Министерство на регионалното развитие, министърът да си ревизира обекта. Ако би трябвало да сме точни, в действителност тогава строителен контрол е бил " Мотмакдоналдс " – британска компания. Изпълнител, определен от Министерство на регионалното развитие ", изясни кметът на Варна Иван Портних.

От ВиК обявиха, че след първата повреда през 2012 година, са построили система за автоматизирано прекъсване на водоподавеното, с цел да се ограничи приключването на питейна вода.

" В момента дейностите по нашето възобновяване по водоподаването е, че сме инсталирали новата стоманена тръба и сме възстановили целостта на тръбопровода. Като сектор, който е сменен, е 12 метра ", сподели инж. Петър Карагьозов - основен инженер във ВиК–Варна.

Според ВиК експертите това е най-рисковият регион във Варна, защото там водата върви нагоре и основава прекалено налягане.

" Този проблем би трябвало да се ликвидира или с замяна на материала в региона зад паметника, там където към този момент се облекчава хидравликата или други различни, по-модерни способи, само че това би трябвало да се разиска с Министерство на регионалното развитие ", изясни инж. Веселин Русев - шеф на ВиК – Варна.

Това обаче може да стане най-рано през есента, защото доста скоро ще стартира туристическият сезон, а водопроводът зарежда курортите край Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР