Лошите очи могат да застигнат всеки, при това неочаквано. Рядко

...
Лошите очи могат да застигнат всеки, при това неочаквано. Рядко
Коментари Харесай

Поставете това цвете в дома си, то ще ви пази от уроки и лоши очи

Лошите очи могат да застигнат всеки, освен това ненадейно. Рядко се схваща от кого са пристигнали уроките, само че пък има метод да ги стопираме вечно. Наш страж в такива случаи е растението дебелец. То има 15 тесни листенца, които са необятно отворени. Среща се в разнообразни нюанси – розово, алено или лилаво. Някои типове са оцветени даже в жълто.

Това растение е едно от най-непретенциозните. За разлика от доста други, не изисква съвсем никакви грижи. Полива се рядко и също така е доста издръжливо на мраз. Можете да го отглеждате както на открито в градината, по този начин и в саксия вкъщи или в офиса. Още от древността цветето е известно със своите свръхсили. Освен че отблъсква отрицателната сила, покровителства хармонията в дома. Преди епохи нашите предшественици са го поставяли на покривите на домовете си, тъй като вярвали, че отблъсква гръмотевиците и естествените бедствия. В националната медицина дебелецът се употребява и за доста илачи.

Флавоноидите, съдържащи се в него, способстват за мощните му противовъзпалителни свойства. Прясно изцеденият пък може да се употребява за лекуването на редица кожни проблеми. С него минават гнойни рани, изгаряния, херпеси и други. Под формата на запарка оказва помощ при температура и стомашни проблеми. Дебелец (Sempervivum) е жанр многогодишни тревисти растения от семейство Дебелецови. Около 30 типа, най-вече в планините на Европа и Мала Азия. В България намира приложение в националната медицина, както и като декоративно растение. Името идва от латинските „ Semper “ (винаги) „ vivus “ (живея), защото листата не опадат през зимата и растението е доста издръжливо при всевъзможни условия. Въпреки субтропичния си генезис са измежду най-студоустойчивите растения, заради което е необятно употребявано в градинарството.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР