Лоши условия и за книгите, и за хората – такава

...
Лоши условия и за книгите, и за хората – такава
Коментари Харесай

Националната библиотека – лоши условия и за книгите, и за хората

Лоши условия и за книгите, и за хората – такава е обстановката в Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Сградата в никакъв случай не е ремонтирана главно и занапред ще се прави оценка какъв брой средства са нужни за това.

Зад красивата фасада на постройката в действителност има течове, пукнатини и следи от остарели наводнения. Там е горещо през лятото, студено през зимата, има проблеми с електрическата апаратура, с тръбите на парното и с водата.

Хората, които работят в библиотеката получават заплати близки до минималната.

Сградата е от 1952 година, само че занапред ѝ се прави механически паспорт. Още първоначално мястото не е достигало. Не доближават и средствата.

Директорът доцент Красимира Александрова признава, че без помощ от донори, от акциите, които вършат, от планове със средствата, които получават годишно, няма да може да се направи нищо.

„ Проблемите са трупани доста години и е много мъчно сега навръх веднъж да се решат, а и управлението на министерството се стреми поетапно да обезпечи средства, с цел да в профил тези проблеми “, разяснява доцент Венцислав Велев, шеф Международни и районни действия в Министерството на културата.

Бюджетът на библиотеката за тази година е малко над 2,9 млн. лв., следващата година също ще е към 3 млн. лв., което е най-ниското държавно финансиране на национална библиотека в Европейския съюз.

Допълнително ще се търсят средства за неотложния главен ремонт.

За съпоставяне в Националната библиотека има към 8 млн. библиотечни единици и работят 206 души. В националната библиотека на Иран библиотечните единици са с към 1 милион по-малко, а хората, които работят там – пет пъти повече.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР