Лоши условия и нечовешко отношение са констатирани след проверка от

...
Лоши условия и нечовешко отношение са констатирани след проверка от
Коментари Харесай

Неподвижни хора не са вдигани по седмица от леглата в дома във Варна, пенсионер настанен в бивша баня без прозорци

Лоши условия и нечовешко отношение са установени след инспекция от екипа на омбудсмана Диана Ковачева в дома за възрастни хора във Варна, където преди дни 4 души изгубиха живота си при пожар. „ Унизително отношение, безусловно уронващо достолепието. Тук към този момент въобще даже не приказваме за дължимата грижа към лица, които са попаднали в този дом. Тук приказваме за унизително и нечовешко отношение “, означи Диана Ковачева пред БиТиВи.

По думите й инспекцията на място е открила голям брой нарушавания - недостъпна архитектурна среда, тесни стаи с по 3-4 души в тях, човек настанен в някогашна баня без прозорци, чорба за закуска.

Близките не са имали достъп, те са можели да се срещат единствено с тези, които могат да излязат на открито, а в действителност множеството от хората са неподвижни, изясни още омбудсманът. „ Има недоволства за това, че хората не получават задоволително памперси, за това, че са падали и не са вдигани навреме, за липса на здравна грижа. Голяма част от личния състав е назначен в през месец март и април. Тоест има голямо текучество, необучени хора, неквалифицирани и ниско стимулирани, което може да се каже за още доста домове “, сподели Диана Ковачева.

По думите й потребителите оповестиха, че не са вдигани от леглата си, не са извеждани отвън стаята, откогато са настанени там. „ В случая ставаше въпрос за хора, които от седмица са в неподвижно състояние. Това са единствено част от нарушаванията, в това число липсват обикновени условия, да вземем за пример шкафчета, в които хората да си държат персоналните движимости, а те са държани в пликове върху самите им кревати. Едно от огромните нарушавания по закона за обществените услуги е настаняването на лица с разнообразни категории болести “, изясни Ковачева.

Всъщност там има с изключение на лица с психологични отклонения, както стана ясно, има и хора с деменция, има възрастни хора, които са прекарали инсулт и просто са неподвижни. Това е разбъркване на хора с разнообразни видове болести, което е безусловно неприемливо. Същевременно те са доста в доста тежко положение, а не разполагат с алармени звънци над леглата, с цел да могат да алармират, когато има проблем “, уточни омбудсманът.

„ При всички случаи едно е ясно, има голям брой нередности и сходен вид домове, които не дават отговор на изискванията на и условията за качествена грижа към хората, не трябва да работят нито един ден “, съобщи тя. Освен това в този дом при инспекцията е открито и че храната е неприятна – липсват напълно млечни артикули, плодове и пресни зеленчуци, а месото е в лимитирани количества. „ Все отново това е място, на което хората си заплащат, а в последните месеци таксата дори е увеличена съвсем два пъти, приказваме за 500 лв. на месец “, сподели Диана Ковачева.

Докладът от инспекцията е изпратен на министъра на опазването на здравето, както и на министъра на труда и обществената политика. „ Нито една институция няма подготвеност да затвори един сходен дом. Анализът, който направихме, фактически демонстрира, че има пропуск в законодателството за това кой би трябвало да го затвори “, разяснява омбудсманът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР