Лошата новина е, че наистина има специфични начини, чрез които

...
Лошата новина е, че наистина има специфични начини, чрез които
Коментари Харесай

8 начина, чрез които ви манипулират емоционално

Лошата вест е, че в действителност има характерни способи, посредством които избрани хора упражняват прочувствен надзор върху вас. Добрата вест е, че можете да се предпазите, стига да знаете как…

1. Емоционалният манипулатор постоянно се изкарва жертва.

Представете си следната обстановка. Казвате на индивида против себе си: “Много ме огорчи, като не помни рождения ми ден. ” В отговор обаче ще чуете: “Натъжаваш ме, като си мислиш, че бих забравил/а рождения ти ден. Трябваше да ти кажа под какъв голям стрес се намирам, само че не желаех да те товаря. Но си прав/а – трябваше да оставя встрани проблемите си и да мисля единствено за рождения ти ден. Извинявай. ” Няма какво повече да кажете. Чули сте думата “Извинявай ” и даже нещо във вас да подсказва, че извинението не е откровено, няма какво да извършите. Нещо повече – в този момент се чувствате отговорни и егоистични, поради това, че мислите “само за себе си ”. И внезапно вие стартирате да утешавате другия. Успокоявате го, че всичко ще е наред. Казвате, че рожденият ви ден не е толкоз значим – още доста предстоят…

Манипулират ви, не осъзнавате ли? Вслушайте се в интуицията ви. Ако тя ви споделя, че другият се пробва да се измъкне, като трансферира топката у вас, просто не я поемайте. Защото сега, в който го извършите, това ще се повтаря още веднъж и отново… Щом открие по какъв начин може да ви влияе, прочувственият манипулатор ще го прави при всеки комфортен случай. Затова просто кажете: “Съжалявам за проблемите ти ” и продължете напред. С едно на разум.

2. Емоционалният манипулатор ловко ви вменява възприятие за виновност.

Toй/тя ще ви накара да се чувствате отговорни за всичко – че говорите доста или че сте прекомерно безмълвни, че сте прочувствени или че не показвате страстите си, че сте прекомерно грижовни и завладяващи или че сте изцяло безразлични… Абсолютно всяко нещо може да бъде употребявано като инструмент за вашето манипулиране. Имайте поради, че този вид хора рядко демонстрират задоволително ясно какво желаят – те са привикнали да го реализират, като манипулират прочувствено другите. И защото знаят, че множеството от нас биха създали всичко, с цел да се освободят от възприятието за виновност, с подготвеност ви го вменяват… с цел да ви “освободят ” по-късно от него. И още нещо: внимавайте, като му помагате. Докато ви се жалва за сложното си състояние, той/тя в никакъв случай няма да изиска помощ непосредствено. Ако обаче решите да му/й окажете подпомагане, бъдете подготвени за мнения в жанр: “Не съм те карал/а да го правиш ”, “Не беше нужно в действителност ” (казано с прекомерно недопечен тон)… С други думи: отговорни сте, в случай че не вземете присъединяване, отговорни сте и в случай че се включите. Изходът?! Ако ви упреква за ваше деяние, просто кажете: “Дадох всичко от себе си ”. А с цел да избегнете обвиняванията за какво сте се намесили, преди да го извършите, кажете: “Знам, че ще се оправиш ”. И в действителност го/я оставете да се оправи сам/а.

3. Емоционалният манипулатор влиза в ролята на помагащия.

Ако помолите манипулаторите за помощ, те съвсем постоянно ще се съгласят. След това обаче ще ви го изкарат през носа. Докато ви оказват помощ, ще пъшкат и охкат какъв брой им е мъчно, какъв брой време им отнема… За да ви стане ясно, че по никакъв начин не им е прелестно това и че вършат огромна жертва поради вас. Ако им кажете да спрат, най-вероятно ще ви се разсърдят, че капризничите. После ще натъртят: “ЕСТЕСТВЕНО, че aз ще го свърша! Кой различен ще го направи?! ” В последна сметка още веднъж ще се почувствате отговорни, че сте ги заели. И несъмнено ще сте им огромни длъжници! Затова не обръщайте внимание на пъшкането и охкането – отидете да си вземете душ или се разходете, до момента в който свършат с работата.

4. Емоционалният манипулатор споделя нещо, а след това се държи по този начин, като че ли не го е споделил.

Ако сте във връзка, в която ви се коства, че би трябвало да записвате какво е споделил другият, с цел да му/й го напомняте, значи ви манипулират. Емоционалният манипулатор постоянно съумява да извърти по този начин нещата, че да се отметне от думите си. Той/тя ще се изяснява, ще ви коментира, ще вади вода от девет кладенеца, единствено с цел да ви убеди, че сте се объркали. Толкова е умел/а в лъжите си, че може да стоите пред бяла дъска, да ви се споделя, че тя е черна и най-после в действителност да започнете да се съмнявате в преценката си. Какво е лекарството? Наистина да си записвате думите на другия. Говоря съществено! Така ще предотвратите всевъзможни опити за изопачаване на истината на по-късен стадий. Разбира се, не мога да не кажа, че в случай че се стигне до такава степен, би трябвало съществено да се запитате какво в действителност вършиме с този човек…

5. Емоционалният манипулатор се бие непочтено.

Той/тя няма да ви каже в прав текст това, което мисли. Най-често ще ви го каже посредством някой различен. Или ще ви го покаже посредством фасони и преднамерено (без)действие. Този вид хора са пасивно нападателни. Т.е. ще създадат по този начин, че да се досетите какъв брой са нещастни, без да ви го кажат непосредствено. Ето следната обстановка: “Разбира се, че ще те поддържа за този курс. Знаеш, че ще го направя ”. Но когато пристигна време да седнете пред преносимия компютър, с цел да се подготвите, и към вас е лудница – кучето лае, децата крещят, тв приемникът кънти, вашата “подкрепяща ” половинка седи безучастно, с празен взор, вторачен във вас. Или пък се занимава с някакви си свои неща, без да се интересува какво се случва. Изходът: накарайте го/я съответно да каже по какъв начин ще ви помогне, какви нови задължения ще поеме. Ако е належащо, прочетете отново точка 4.

6. Емоционалният манипулатор постоянно има потребност от повече състрадание, в сравнение с вие.

Или казано с други думи, в случай че вас ви боли глава, прочувственият манипулатор ще каже, че може би има мозъчен израстък. В каквато и обстановка да се намирате, той/тя към този момент я е преживял/а… единствено че неведнъж по-зле. Затова с сходни хора е мъчно да водиш естествен разговор. Те някак съумяват да отклонят диалога и да го насочат върху себе си. Ако обаче имате неблагоразумието да им кажете нещо по въпроса, те ще ви покажат какъв брой надълбоко сте ги засегнали и… ще прибягнат до точка 2. Какво да вършиме? Просто прекратете диалога. А най-добре и контактите с този човек.

7. Емоционалният манипулатор трансформира атмосферата към себе си.

Тези хора по някакъв метод въздействат на прочувственото положение на всички към тях. Когато са ядосани или ядосани, въздухът в стаята като че ли се нажежава. Тогава вие инстинктивно изпитвате потребност да върнете салдото, а това става най-лесно, като се заемете да утешавате манипулатора и да “поправяте ” това, което не е наред. Ако прекомерно дълго сте към подобен човек, ще станете безусловно подвластни от настроенията му и скоро напълно ще забравите, че и вие имате потребности, които би трябвало да бъдат задоволени. Изходът: просто излезте от стаята и обърнете внимание на себе си.

8. Емоционалният манипулатор няма възприятие за отговорност.

Той/тя отхвърля да поеме отговорност за постъпките си. Винаги приказва единствено за това, което другите са му/й предизвикали. Ще разпознаете прочувственият манипулатор по това, че още първоначално ще ви показа прекомерно персонална информация. Това обаче е кукичката, с която ще ви хване на въдицата. Ще ви показа неща, които целят да провокират вашето състрадание. (Виж точка 6.) В началото ще се заблудите, че този човек е сензитивен и прям, само че истината е, че всичко това се прави целеустремено – с цел да ви влезе “под кожата ” и да стартира да ви манипулира. Емоционалният манипулатор нормално не е по-чувствителен от питбул. В същото време той постоянно има някакъв проблем, с който би трябвало да се оправи, и рецесия, която би трябвало да преодолее. Какво да вършиме?! Наистина ли е нужно да ви давам отговор?…

Инфо: Gnezdoto.net

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР