Лондончани окупираха Върховния съд в английската столицаОснователят на платформата Уикилийкс

...
Лондончани окупираха Върховния съд в английската столицаОснователят на платформата Уикилийкс
Коментари Харесай

Асанж се разболя и не се яви в съда в Лондон

Лондончани окупираха Върховния съд в британската столица

Основателят на платформата " Уикилийкс " Джулиан Асанж се е разболял и не се е явил пред съда в Лондон през днешния ден, в първия ден на чуването по окончателното му обжалване на екстрадицията му от Англия в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс, цитира Българска телеграфна агенция

Изслушването във Върховния съд на Обединеното кралство ще продължи и на следващия ден. Екстрадицията на Асанж беше постановена поради повдигнати обвинявания по закона за шпионажа.

Основателят на " Уикилийкс " Джулиан Асандж е изправен пред последното си правосъдно съвещание във Англия, което трябваше да реши да бъде екстрадиран в Съединени американски щати и да се изправи пред обвинявания в шпионаж.

Пред постройката на Върховния съд се събраха стотици лондончани, които скандират „ Свобода за Асандж “ и се афишират против неговото изгонване – предава от мястото на събитието нашият сътрудник в Лондон Цветан Лиловски.

Днес и на следващия ден приключва продължителната правосъдна сага във Англия за Асандж, която включваше седем години самоизгнание в задгранично посолство и пет години затвор.

Той ще чака решението на Апелативния съд - да разреши ли обжалването да продължи, или да бъде изпратен през Атлантика за Съединени американски щати.

52-годишният австралийски компютърен специалист Асандж бе измамен под отговорност в Съединени американски щати по 18 обвинявания поради публикуването от уеб страницата Wikileaks на стотици хиляди класифицирани документи през 2010 година Съпругата му – Стела Асандж разгласи, че решението на лондонския съд ще е въпрос на живот и гибел за Джулиън, чието здраве се е влошило по време на престоя му в ареста.

" Животът му е изложен на риск всеки ден, в който той остава в пандиза ", сподели Стела Асандж пред медиите. " Ако бъде екстрадиран, ще почине. " Днес Джулиън Асандж няма да пристигна в правосъдната зала, макар, че му е дадена тази опция. Той не се усеща здравословно добре, оповестиха от администрацията на съда.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР