Лондон се противопоставя на споровете за разширяване на таксуваната зона за замърсяване от превозни средства

...
Лондонската зона с ултра-ниски емисии се разшири във вторник, за
Коментари Харесай

Лондонската зона с ултра-ниски емисии се разшири във вторник, за да се превърне в най-голямата схема за таксуване на замърсяването в света, но предизвика протести от онези, които са ядосани от допълнителната финансова тежест по време на кризата с разходите за живот.

Кметът на града Садик Хан настоява за политически обремененото разширение в Голям Лондон, твърдейки, че това ще помогне за почистването на въздуха в британската столица.

Той обаче се сблъска с ожесточена реакция от страна на мнозина, живеещи в и около новия град обхвана области от разкриването на плановете миналата година, като критиците твърдят, че схемата е по-загрижена за повишаване на приходите.

Спорният ход има и национални политически последици, след като беше обвинен, че е коствал победата на основната опозиционна Лейбъристка партия на Хан на частични избори миналия месец на старото парламентарно място на бившия премиер Борис Джонсън.

Съобщава се, че Хан е бил подложен на натиск от лидера на лейбъристите Кийр Стармър да спре или да промени плановете, но отказа.

Оспорване на Върховния съд, отправено от няколко краища на Лондон местните власти също не успяха да спрат разширяването му.

„Политиката за почистване на въздуха в Лондон не е против автомобилите или автомобилистите“, каза кметът във вторник, когато се сблъска с нови протести.

„Сега имаме наистина ефективна политика за намаляване на замърсяването на въздуха“, каза той пред BBC.

„Убийството на Лондон“

Лондонската зона с ултра-ниски емисии (ULEZ) отразява подобни зони с ниски емисии, за да подобри качеството на въздуха в повече над 200 града в 10 страни в Европа.

Въведено за първи път във вътрешния Лондон през 2019 г. и отделно от съществуващата от две десетилетия такса за задръствания, изисква шофьорите на най-замърсяващите превозни средства да плащат £12,50 ($16) в дните, в които са на пътя.

Те са изправени пред глоби до £180 за всеки ден, в който не успеят да платят.

Това вбеси опонентите, които твърдят, че периферията на Лондон не е достатъчно добре обслужвана от обществения транспорт и че е грешният момент да наложи допълнителни разходи на шофьорите.

Великобритания се бори с висока от десетилетия инфлация, спираловидни сметки и анемичен икономически растеж, които накараха много хора да се борят да плащат за ежедневните си неща от първа необходимост.

„Не мога да си позволя да купя нова кола“, каза работникът в пекарна на непълен работен ден Робин Дюи, 64, от югоизточен Лондон, пред AFP на протест срещу ULEZ в централен Лондон.

Присъстващите се събраха в Уестминстър, размахвайки плакати, обвиняващи Хан, че „убива Лондон“.< p>Пенсионерът Джон Дейвис беше сред онези, които твърдяха, че схемата има за цел да компенсира недостига на транспортния бюджет.

„Те не могат да управляват финансите си, така че искат ние да плащаме“, каза той.

Схема за бракуване

< p>Кметът е категоричен, че разширяването на ULEZ ще помогне за подобряване на „токсичното“ замърсяване на въздуха в Лондон в отдалечените райони, което той отбелязва, че причинява хиляди смъртни случаи и променящи живота заболявания годишно.

Той разви астма в зряла възраст преди десетилетие и обвинява за това десетилетия дишане на лошия въздух на столицата.

В първо съдебно дело през 2021 г. съдебният лекар постанови, че лошото качество на въздуха от емисиите от превозни средства има „материален принос“ за смъртта на деветгодишно лондонско момиче, което е претърпял тежък астматичен пристъп.

Бензиновите автомобили, регистрирани преди 2006 г., и дизеловите превозни средства, регистрирани за първи път преди септември 2015 г., е малко вероятно да отговарят на изискваните минимални стандарти за емисии.

Транспорт за Лондон (TfL) -- местен правителствен орган -- изчислява, че понастоящем по-малко от 200 000 такива превозни средства влизат в новата зона, въз основа на съществуващ анализ на камерата на ULEZ.

Но автомобилната група RAC използва искане за свобода на информацията, за да открие, че повече от 850 000 неподходящи превозни средства са регистрирани само в Лондон.

Хан твърди, че много от тях всъщност не се карат в столицата.

По-рано този месец той увеличи финансовата подкрепа за собствениците на превозни средства, предоставяйки на всеки лондончанин различни субсидии на стойност хиляди паунда за бракуване на несъответстващи автомобили и камиони.< p>Той изрази разочарование от липсата на правителствена подкрепа за схемата и съпътстващото възстановяване на разходите за скрап, за разлика от тези в други градове в Англия.

Но правителството на премиера Риши Сунак твърди, че удължаването няма да има голяма полза за общественото здраве.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР