Лондон разполага с безброй водни пътища, макар и посетителите на

...
Лондон разполага с безброй водни пътища, макар и посетителите на
Коментари Харесай

640 км водни пътища: Как Лондон възстановява пресъхналите си реки

Лондон разполага с безчет водни пътища, въпреки и посетителите на града да го асоциират главно с река Темза. Старите карти демонстрират голям брой реки и потоци, които през миналите епохи са осигурявали " сини коридори " през града. Те са били източник на храна и и места за отдих.

С разрастването на града обаче тези водни пътища стартират да изчезват – оградени са от стени, мощно нечисти са или са покрити, с цел да текат невидими под оживените улици.

Тези „ секрети “ реки обаче са „ запечатани " в географията на Лондон.

Имената на регионите и " заровените " реки

Името на шикозния жилищен регион „ Мерилебон “ идва от St Mary by the bourne (старо име за водно течение). Други жилищни региони като „ Бейсуотър “, „ Уестбърн “, „ Холбърн “ са кръстени на водни пътища, които прекосявали през тях.

В регион „ Депфорд “ в миналото е имало солиден брод през река Рейвънсбърн, до момента в който регион " Уондсуърт " е кръстен на река Уондъл. Кварталите „ Ийст Хам “ и „ Уест Хам “ получули имената си от остаряла дума за място сред реките (hamm).

Хората в района са обезпокоени, че язовирът се намира в екологична рецесия

„ Лондон в действителност би трябвало да бъде една солидна влажна зона – солено тресавище на устие “, разяснява Уил Оливър, управител в Thames21 - благотворителна организация, която оказва помощ при възобновяване на над 40 реки.

Благодарение на нея и няколко други сдружения, „ заровените “ реки се завръщат към живота, до момента в който други се възвръщат по способи, които ще подобрят околната среда за милиони хора и ще дадат основен подтик за природата.

Провинциална Англия измежду мрачни лондонски гледки

„ Стигнахме дотук през засилен трафик по улиците. Вървяхме през голям парк, чийто съществени признаци на живот бяха десетки футболни стадиони. Но по протежението на единия край видях редица дървета, които криеха антична река. Усещаше се атмосферата на провинциална Англия - скрита измежду мрачни лондонски гледки. По-късно видях да летят птици - като чапли и кралски риболовци “, описват представители на доброволческата група Wildlife Gardeners of Haggerston, които съживяват река Олд Лий в източен Лондон.

В Олд Лий още веднъж ще плуват видри

До момента те са премахнали падналите дървета, които са били употребявани за основаването на частични речни бариери. " Бариерите са създавали разнообразни местообитания като зони с трошляк, където рибите хвърлят хайвера си. Ние имитираме естествени процеси – действаме като бобри “, споделя Естер Аделман пред Би Би Си. Тя показва вяра, че някой ден в Олд Лий ще плуват видри.

Гидеон Корби добавя, че засаждането на тръстика почиства реката, като извлича замърсители като фосфати и тежки метали.

Легендите описват, че точно там е коронясан първият крал

Изследване на змиорките

Междувременно сред 2020 година и 2022 година South East Rivers Trust (SERT) образова към 100 доброволци, които да изследват змиорките в „ усамотените, затънтени “ реки на Лондон.

Проектът работи с 22 учебни заведения. С учениците се организират семинари и се провеждат разходки по брега с лидер.

Доброволците от SERT прочуват внушителните 107 километра река, записват 119 бариери, възпрепятстващи придвижването на змиорките. Това спомога за основаването на тактики за опазването на този заплашен тип.

От бетонните стени до градския парадайс

Друга вдъхновяваща форма на възобновяване включва физическо освобождение на водните пътища. В северен Лондон да вземем за пример в продължение на десетилетия те са били мощно замърсявани и останали обградени с бетонни стени.

„ Изкопахме целия канал, счупихме стените и на процедура освободихме реката “, кава Майкъл Шори, старши инженер от екипа по водни течения в Съвета на Енфийлд. Резултатът е нова красива зона, захранвана към този момент от няколкостотин метра безшумно бълбукащ бързей – дребен градски парадайс, който е дом на безчет речни същества, птици, водни растения и диви цветя.

Шори демонстрира места, където потокът е основал нови канали и дребен чакълен плаж. „ Искахме да поеме по собствен личен курс, да се натурализира. През идващите години ще проследим с дрон какви промени настъпват “, споделя той.

Тя е част от по-широк проект за възстановяване на качеството на водите

Влажни зони, които избавят при рискови превалявания

Създаването на тези нови влажни зони оказва помощ и за намаляването на опасности от наводнения в Лондон. Те ще могат естествено да задържат непотребната вода при рискови превалявания, които от ден на ден се чакат с изменението на климата.

В малко посещаван парк в Северен Лондон е открит заровен „ загубен “ приток на река Лий. Около него се основава към 3300 кв. м влажна зона, за която се чака доста да понижи риска от наводнения за хиляди хора в региона.

Новозасадената тръстика там в това време е понижила замърсяването на водата. Като единствено равнищата на фосфати са спаднали със 70%.

Грижа за общността

Възраждането на живота на реките в Лондон покачва благосъстоянието на по-широката общественост, като учебните заведения употребяват възобновените крайбрежия и новите влажни зони за практическо образование.

„ Преди това имаше единствено полета, по които децата можеха свободно да тичат, само че не и да научат нещо. Сега те слизат до водата, с цел да видят какво става “, споделя Майкъл Шори.

" Обществените изгоди са неизмерима. Съживяването на реките притегля толкоз доста хора. Повишава се благосъстоянието посредством връзка с природата, а децата получават в допълнение обучение за биоразнообразието ", показва още той.

Уондъл - от " мъртва " река до размножаване на пъстърва

Спомнете си огромните реставрации към река Уондъл в Южен Лондон. През 60-те години на предишния век тя бе оповестена за биологично мъртва, а се трансформира в първата река в града, която получи етикета на Европейски Съюз „ Добър екологичен капацитет “, след работа, осъществена от стотици доброволци “, разясняват специалистите.

Историческата популярност на Уондъл като река за пъстърва дава подтик на програмата „ Пъстърва в класната стая “, в която възпитаници от локалните учебни заведения отглеждат яйца от пъстърва, които да пуснат в реката. Така кафявата пъстърва още веднъж стартира да се развъжда в реката за първи път от повече от 80 години.

Междувременно реставрацията на Олд Лий въодушевява новаторски изкуства – вършат се музикални записи към реката, пишат се книги и се издават каталози със фотоси.

Възстановяването на 5 км водни пътища всяка година

През 2022 година годишното събитие London River Week разгласява интерактивна карта, която демонстрира 144 места в града, подготвени за по-нататъшно възобновяване. Те ще бъдат продължение на над 45 км реки, възобновени от 2000 година насам. Проектите включват наново свързване на три реки – Родинг, Бийм и Ингребърн, и посредством тях основаването на котловина.

Преди Седмицата на реката в Лондон през 2023 година, която ще бъде маркирана от 29 май – 4 юни, е сложена цел за възобновяване на още 5 км водни пътища всяка година, което ще възвърне една трета от 640 км от речната мрежа на Лондон до 2050 година

Самото изпитание трансформира живота на тези, които вземат участие. Проучване на SERT демонстрира 673% растеж на броя на доброволците сред 2013 година и 2019 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР